Екологія і організація природоохоронної діяльності - Шматько В.Г. - 8.3. Інформування громадськості та громадські рухи

В останні десятиліття значну роль у вирішенні екологічних проблем стали відігравати громадські організації, рухи і окремі особи. Цьому сприяла також гласність.

Основою і запорукою ефективного вирішення екологічних проблем залишається інформування громадськості, у тому числі через засоби масової інформації (ЗМІ) про стан навколишнього природного середовища, можливі наслідки стихійних лих та шляхи запобігання виникненню надзвичайних ситуацій що призводять в деяких випадках до екологічних катастроф. Співпраця Мінекоресурсів України та його регіональних підрозділів із ЗМІ в багатьох випадках дала можливість запобігти порушенню природоохоронного законодавства та виникненню надзвичайних ситуацій екологічного характеру. Одним із дієвих механізмів інформування громадськості така співпраця стала саме в зв'язку з ратифікацією Україною 6 липня 1999 р. міжнародної Конвенції "Про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля".

Це дозволило широкій громадськості доступ до інформації, участь у прийнятті рішень і доступ до правосуддя із питань, що стосуються довкілля. В структурі Мінекоресурсів України було створено відділ інформації та зв'язків з громадськістю, функціональні обов'язки якого спрямовані на розробку та розвиток системи збору, аналізу та поширення інформації про діяльність Міністерства, сприяння участі громадськості в процесі ухвалення рішень, що стосуються навколишнього середовища.

Великим кроком вперед на шляху інформування не тільки вітчизняної, а й світової громадськості про стан навколишнього природного середовища в Україні стала створена у 2000 р. веб-сторінка Мінекоресурсів в Інтернеті. Постійне оновлення інформації на цій сторінці дає можливість оперативно інформувати громадськість не тільки про екологічні проблеми, а й дозволяє ознайомитись з чинним екологічним законодавством, нормативно-правовими актами та міжнародними спільними екологічними проектами тощо. Аналізуючи досвід світової спільноти та кількість відвідувачів електронної сторінки можна з впевненістю сказати що це є дієвим механізмом інформування громадськості щодо проблем, пов'язаних з довкіллям.

Дуже широкий спектр проблем висвітлюється на шпальтах друкованих та електронних засобів масової інформації: проблеми накопичення токсичних та промислових відходів та можливі шляхи їхньої утилізації, якість питної води, зникнення рідкісних видів флори та фауни, глобальні екологічні проблеми, в тому числі пов'язані зі зміною клімату та збереженням озонового шару, регіональні екологічні процеси, - це той неповний перелік найактуальніших питань які постійно висвітлюють ЗМІ.

Велику увагу проблемам екології приділяли регіональні і місцеві засоби масової інформації. Щомісяця Державні управління екології та природних ресурсів в областях, розуміючи актуальність своєчасного надання оперативної екологічної інформації, подавали матеріали в пресу, а представники інспекцій виступали на радіо та телебаченні.

З громадських організацій велику роботу щодо охорони довкілля проводить Зелений світ, з котрою співпрацюють представники громадськості нашої країни, її головним завданням є недопущення радіоактивного забруднення біосфери. Ця організацій утворена в 1971 р. в Північній Америці, Вона діє в ЗО країнах світу. В Україні почала працювати в 1990 ропі.

Одним із основних завдань діяльності Української Екологічної Асоціації "Зелений Світ" (УЕА "ЗС") є здійснення широкого співробітництва з іншими вітчизняними та міжнародними громадськими організаціями, що виступають за чисте довкілля, екологічну безпеку, захист прав людини. До основних здобутків роботи Асоціації за останні роки можна віднести: підготовку і видання підручника "Екологія - взаємовідносини людини та природи" розробку концепції екологічної освіти видання "Екологічної карти Дніпропетровської області" разом з Інститутом проблем природокористування та екології HAH України та інші.

В Асоціації працюють 16 комісій, які очолюють висококваліфіковані фахівці різних галузей. Комісії проводять компанії національного рівня, готують статті та доповіді для ЗМІ, а також книги з природного середовища. Сприяють екологічній освіті і поширенню екологічної інформації "зелені" газети та часописи: "Зелений світ", "Екологія здоров'я", "Вісник Чорнобиля", "Екологія і здоров'я", "Набат", "Екологічні звони", "Рідна природа".

Активізували свою діяльність і природоохоронні організації України. Товариство охорони природи, чисельні екологічні центри, асоціації і фонди локального і регіонального масштабу (Всеукраїнське товариство органознавців, спілка "Чорнобиль", "Зелений рух України" та інші).

Розвитку природоохоронного співробітництва сприяє проведення міжнародних форумів - Стокгольмської конференції ООН з навколишнього середовища (1972 рік), день відкриття якої - 5 червня - був оголошений Всесвітнім днем навколишнього середовища; Наради з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінкі, 1975 рік); Глобального форуму з проблем виживання (Москва, 1990 рік); Конференції ООН з навколишнього середовища та розвитку (ЮНСЕД або КОСР-92, Ріо-де-Жанейро, 1992 рік).

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
Екологія (основні терміни)
Охорона атмосфери
Охорона гідросфери
Організація природоохоронної діяльності
Відходи




© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru