Основи екології - Мягченко О.П. - 2.8.1.1. Метеорологічний потенціал атмосфери

Атмосфера, як частина біосфери, має здатність до самоочищення, але вона не безкінечна і тому треба газові викиди промислового походження очищати від шкідливих домішок - пилу, оксидів азоту, сірки, вуглеводнів та інших речовин. Але часто об'єми забруднень настільки великі, що виникають потреби у додатковому, швидкому і якісному очищенні повітря. Для цього застосовують різноманітні методи очищення повітряних викидів.

Розрахунок забруднення повітря, з урахуванням впливу забудови, проводять за етапами:

1) якщо об'єкт віддалений від джерела на відстань меншу, при якій створюється мінімальна приземна концентрація шкідливої речовини;

2) якщо джерело розташоване на покрівлі будови, а її висота не перевищує висоти відповідного вітрового затінку;

3) висота будови не менше 0,4 висоти джерела викладів;

4) висота будови більше 0,7 висоти джерела викидів. Санітарні норми вимагають відокремлювати підприємства або

їх окремі підрозділи від районів житлової забудови спеціальними вільними територіями, на яких не можна розташовувати житлові і громадські споруди. Це санітарно-захисні зони (СЗЗ), які повинні бути навколо підприємств, що мають джерела забруднення середовища.

Щоб забезпечити безпеку всім живим істотам, людині, використовують принцип лімітування викидів не тільки для окремих підприємств, а й і для окремих його джерел. Важливими є нормативи, які можна було б орієнтувати не тільки на конкретну технологію, але і на її рівень на нових і старих підприємствах. Для цього необхідно мати нормативи, за недотримання яких повинна діяти проста система матеріальної відповідальності підприємств, стимулюючи економічно їх природоохоронну діяльність, спрямовану на скорочення викидів.

Мінімізації забруднення повітря та додержанню нормативів якості довкілля сприяють організаційно-технічні заходи. Вони передбачають оптимальне розміщення підприємств, що будуються на підвищених елементах рельєфу, обладнання їх трубами певної висоти з метою досягнення найбільш ефективного розсіювання шкідливих речовин. Це необхідно для підтримання метеорологічного потенціалу атмосфери, її здатності до самоочищення.

Метеорологічний потенціал атмосфери характеризує переважання в повітрі тих чи інших процесів - накопичення або розсіювання шкідливих речовин. Він залежить передусім від природних геофізичних умов даної території. Його характеризують напрями вітрів, їх швидкість, рельєф місцевості.

Велике значення в самоочищенні повітря мають моря, великі озера, поверхня яких адсорбує, розчиняє шкідливі речовини, зокрема гази кислотної природи. Тому над прибережними територіями повітря значно чистіше.

Метеорологічний потенціал треба враховувати для раціонального архітектурного розміщення кварталів, споруд, проїздів, що дозволяє уникнути затримки повітря, сприяє утворенню температурних інверсій і теплових островів.

Слід дотримуватись принципу зонування територій в процесі їх забудови та розміщення підприємств з урахуванням місцевої троянди вітрів. Ефективним є також озеленення населених пунктів з метою використання екрануючих властивостей рослинності.

Найкращий стан метеорологічного потенціалу атмосфери -Причорномор'я, Приазов'я, окремі райони Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Харківської та Рівненської областей. Найгірший стан - гірський Крим, Карпати, де високі гори затримують повітряні маси.

Важливим є сумарний, або інтегральний, показник (Км) метеопотенціалу, який залежить: від повторюваності днів (%) зі швидкістю вітру від нуля до одного метра за секунду (В1), від кількості днів з туманами (Т), з опадами від 0,5 мм і більше (О), від повторюваної кількості днів (%) зі швидкістю вітру від 5 м/с і більше (В2). Інтегральний показник (Км) метеопотенціалу визначають за формулою: Км=(В1+Т):(О+В2).

Якщо значення Км більше одиниці, то переважають процеси накопичення шкідливих речовин у повітрі, а отже, і на території. При умові Км менше одиниці відбуваються процеси розсіювання, самоочищення повітря.

Стани метеопотенціалів над різними регіонами України наведено на карті (рис. 15).

Метеорологічний потенціал в Україні

Рис. 15. Метеорологічний потенціал в Україні

Для штучного, примусового очищення повітря розроблено багато пристроїв, які працюють на основі законів фізики, хімії, і тому виділяють фізичні, хімічні методи очищення повітряних викидів.

Питання

1. За якими етапами проводять розрахунок забруднення повітря?

2. Як необхідно розташовувати підприємства та житло?

3. Що таке метеорологічний потенціал, його значення?

4. Як визначити метеорологічний потенціал?

5. Для яких територій України метеопотенціал найкращий, чому?

2.8.1.2. Інженерно-технічні методи очищення повітряних викидів
2.8.2. Екологія літосфери, її проблеми
2.8.2.1. Земельні ресурси України та їх стан
2.8.3. Екологія гідросфери, її проблеми
2.8.3.1. Стан світового океану
2.8.3.2. Водні ресурси України
2.8.3.3. Екологічний стан Дніпра
2.8.3.4. Проблеми малих рік України
2.8.3.5. Екологічні проблеми питної води
2.8.3.6. Методи очищення стічних вод
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru