Бюджетна система - Федосов В.М. - Єдиний податок

З метою реалізації державної політики з питань розвитку та підтримки малого підприємництва, ефективного використання його можливостей у розвитку національної економіки з 1 січня 1999 р. указом Президента було запроваджено спрощену систему оподаткування, обліку й звітності для суб'єктів малого підприємництва (єдиний податок). У цілому механізм нарахування і сплати єдиного податку до внесення змін до Податкового кодексу України залишився практично без змін.

Платниками єдиного податку є фізичні особи (обсяг виручки за рік не перевищує 500 тис. грн, а чисельність працівників - не більше 10 осіб) та юридичні особи (обсяг виручки яких за рік не перевищує 1 млн грн, а середньооблікова чисельність працівників - не більше 50 осіб на рік).

Ставка єдиного податку для юридичних осіб установлюється в розмірі 6 % від суми виручки від реалізації, якщо платник є платником ПДВ, та 10 %, якщо платник не є платником ПДВ; для фізичних осіб ставка залежить від виду діяльності, місця її здійснення, але не більше 200 грн за місяць (при використанні фізичною особою праці найманих працівників, розмір податку збільшується на 50 % за кожну особу). Платники єдиного податку

повинні сплачувати єдиний соціальний внесок як за себе, так і за своїх найманих працівників.

Звітність юридичні особи подають щоквартально, до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, а сплачують податок щомісяця, до 20 числа наступного місяця; фізичні особи - платники єдиного податку звітність подають щоквартально, протягом п'яти днів після закінчення звітного кварталу, а сплачують податок щомісяця, до 20 числа поточного місяця. Податок сплачується до бюджету в розмірі 43 % від нарахованої суми єдиного податку.

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності - це сума коштів, яка сплачується за придбання та використання торгового патенту. До прийняття Податкового кодексу України збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності був у складі загальнодержавних податків і зборів як "плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності". Введення даного збору обумовлене необхідністю нормативно-правового регулювання діяльності з роздрібної торгівлі на території України, обміну готівкових валютних цінностей, надання деяких платних послуг, а також послуг у сфері розваг.

Платниками збору є суб'єкти господарювання, їх відокремлені підрозділи, які отримують торгові патенти та провадять такі види підприємницької діяльності як:

- торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

- діяльність з надання платних побутових послуг (за переліком Кабінету Міністрів України);

- торгівля валютними цінностями в пунктах обміну іноземної валюти;

- діяльність у сфері розваг (крім державних грошових лотерей).

Існують три види торгових патентів: торговий патент (строк дії - 60 місяців); пільговий торговий патент (строк дії - 60 місяців, ставка збору - 0,05 мінімальної зарплати на рік) та короткостроковий торговий патент (строк дії - до 15 календарних днів; ставка збору - 0,03 мінімальної зарплати за день).

Ставки збору для звичайних торгових патентів установлюють органи місцевого самоврядування з урахуванням місцезнаходження пункту продажу товарів та асортименту товарів, пункту з надання платних послуг та виду платних послуг. Для розрахунку суми збору береться мінімальна зарплата, установлена на 1 січня звітного року.

Збір сплачується до того місцевого бюджету, де розміщений пункт продажу товарів або пункт надання платних послуг, обміну валют, надання послуг у сфері розваг, а для короткострокових патентів - за місцем проведення ярмарку чи виставки-продажу.

Строки сплати збору:

- для торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту - не пізніш як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

- для торговельної діяльності (крім діяльності, яка передбачає придбання короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, торгівлі валютними цінностями - щомісяця не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному;

- у разі здійснення діяльності у сфері розваг - щоквартально не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному кварталу.

При бажанні платники можуть сплатити збір авансом до кінця календарного року.

Збір за місця для паркування транспортних засобів
Тема 8. СИСТЕМА ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ
8.1. Видатки бюджету: економічна сутність та напрями
8.2. Склад і структура видатків Державного бюджету України та місцевих бюджетів
8.3. Планування видатків бюджету
Тема 9. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА ЕКОНОМІЧНУ ДІЯЛЬНІСТЬ ТА НАУКУ
9.1. Видатки на економічну діяльність і форми їх фінансування
9.2. Специфіка фінансування економічної діяльності держави
9.3. Видатки на розвиток науки
Тема 10. ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ НА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА УТРИМАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru