Оцінка рівня продуктивності праці персоналу підприємства здійснюється за допомогою таких показників.
Показники продуктивності праці
Прямий показник - виробіток (У) розраховується за формулою
де (} - обсяг виробництва продукції підприємства за певний період;
Т - загальні витрати праці на виробництво продукції, які вимірюються в людино-годинах, людино-днях, людино-місяцях або людино-роках.
Виробіток характеризує кількість продукції, виробленої одним працівників за одиницю робочого часу (за годину, день, місяць або рік).
Залежно від того, в яких одиницях вимірюються витрати праці, розрізняють такі види виробітку:
- годинний:
- місячний:
- річний:
На підприємствах, аналізуючи рівень продуктивності праці, розраховують річний виробіток за формулою
де Я - річний обсяг продукції;
^пвп - середньооблікова чисельність промислово-виробничого персоналу.
Приклад 5.2.
Середньооблікова чисельність персоналу підприємства у звітному році становила 20 осіб. За рік відпрацьовано 300 днів по 8 год кожного дня і виготовлено 100 тне. т продукції.
Визначте:
1) загальні витрати робочого часу за рік на виготовлення продукції;
2) річний, денний і годинний виробіток. Розраховуємо річні витрати робочого часу на виготовлення
усієї продукції:
- у людино-роках: 20 осіб * 1 рік = 20 людино-років;
- у людино-днях: 20 осіб o 300 днів = 6000 людино-днів;
- у людино-годинах: 20 осіб * 300 днів o 8 годин - 48 000 людино-годин.
Визначаємо виробіток:
- річний: 100 000 : 20 = 5000 т - виготовляє один працівник підприємства за рік;
- денний: 100 000 : 6000 = 16,7 т - виготовляє один працівник підприємства за день;
- годинний: 100 000 : 48 000 - 2,1 т - виготовляє один працівник підприємства за годину.
Обернений показник - трудомісткість (Тр) визначається за формулою
Трудомісткість характеризує витрати робочого часу (в людино-годинах, людино-днях, людино-місяцях або людино-роках) на виготовлення одиниці продукції. Показник застосовується для оцінки рівня продуктивності праці, а також у процесі планування чисельності персоналу, який має бути залучений до роботи в умовах розширення виробництва, для виконання строкових замовлень, здійснення ремонтних робіт тощо.
Приклад 5.3.
Інформацію про витрати робочого часу на підприємстві за поточний період можна отримати з балансу робочого часу (табл. 5.4).
Таблиця 5.4. Баланс використання робочого часу промислово-виробничого персоналу підприємства
Середня тривалість робочого дня - 7,96 год. Середньооблікова чисельність промислово-виробничого персоналу - 584 осіб.
Річний обсяг виробленої продукції становить:
- у вартісному вираженні: 19 548 тис. грн; -- у натуральних одиницях - 10 120 тис. кг. Річний виробіток: УГ = 19 548 : 584 = 33, 473 тис. грн.
Денний виробіток: УГюн = 19 548 :125 648 = 0,15558 тис. грн = 155,58 грн.
Годинний виробіток: V/ = 19 548 : 1 000 673 = 0,0195 тис. грн =19,5 грн. Трудомісткість:
- у людино-годинах: 1 000 673 : 10120 = 98,9 людино-год на 1 тис. т;
- у людино-днях: 125 648:10120 = 12,4 людино-дн. на 1 тис. т.
- Приклад 5.4.
Користуючись даними табл. 5.5. проаналізуйте динаміку продуктивності праці на підприємстві.
З метою нейтралізації впливу інфляційної компоненти на динаміку рівня продуктивності праці при обчисленні виробітку застосовують порівнянні ціни на продукцію. У цьому прикладі порівнянною є ціна станом на 1 січня 2005 р. Незважаючи на значне (на 37,7 %) зростання рівня продуктивності праці підприємства в діючих цінах, реальний приріст виробітку становить лише 3,0 %.
Методи визначення продуктивності праці
5.4. Чинники зростання продуктивності праці на підприємстві
Чинники зростання продуктивності праці на підприємстві
Тема 6. Нематеріальні активи
Нормативна база
6.1. Поняття і класифікація нематеріальних активів
Права на об'єкти промислової власності
Права на об'єкти, які охороняються авторським і суміжними правами
Інші права власності та користування