Для успішного конкурування як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, необхідно мати детальну і достовірну інформацію про наявне конкурентне середовище, яке виявляється через сукупність окремих складових і перш за все—конкурентоспроможність. Як економічну категорію конкурентоспроможність варто розглядати на рівні конкурентоспроможності продукції, тобто самого товару чи послуг, конкурентоспроможності підприємства, галузі та конкурентоспроможності економіки держави. Між усіма цими рівнями є досить тісний як внутрішній, так і зовнішній зв'язок.
У широкому розумінні сама конкурентоспроможність — це обумовлена конкретними економічними, соціальними та політичними факторами відповідна позиція держави в цілому та конкретного товаровиробника зокрема, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Саме сукупність таких дій щодо впливу окремих факторів формує як внутрішнє, так і зовнішнє конкурентне середовище. В умовах відкритої економіки така дія може виявлятися у спроможності держави чи галузі або окремого підприємства протистояти міжнародній конкуренції на власному ринку чи на ринках інших держав.
Конкурентоспроможність — поняття різнопланове і має значною мірою універсальний характер як для оцінки різних суб'єктів, так і об'єктів господарювання зокрема. Аналіз наукових публікацій, присвячених проблемі конкурентного середовища, конкурентоспроможності свідчить, що для кожного окремого рівня є своє середовище і своя конкурентоспроможність.
У загальному вигляді конкурентоспроможність держави можна визначити як її здатність в умовах конкуренції виготовляти товари та надавати послуги, тим самим задовольняючи вимоги як внутрішнього, так і зовнішнього ринку, що приводить в першу чергу до зростання благополуччя громадян зокрема і держави в цілому.
Нині дослідження конкуренції проводиться за двома основними напрямами: виявлення основних факторів, що визначають конкурентоспроможність підприємства на ринку, і ступінь застосування інструментів маркетингових досліджень. Результатом дослідження конкурентоспроможності повинна бути запропонована стратегія, що спрямовуватиметься на конкурентне протистояння відповідно до одного чи декількох підприємств на ринку. Для цього спочатку варто визначити конкурентні позиції на споживчому ринку, порівняти кількісні та якісні параметри, дати їм об'єктивну оцінку. Для розпізнання, виявлення особливостей дії ознак, оцінки причин відхилення у стані конкурентного середовища, потрібно глибоко вивчити головні конкуруючі сили у галузі, особливості формування основних варіантів конкурентної стратегії.
Ключовим чинником забезпечення конкуренції на вітчизняному ринку має бути конкуренція імпорту. Проведений аналіз регіональних товарних ринків засвідчив, що в сучасних умовах для України є проблема захисту саме вітчизняного виробника. Імпорт практично витісняє вироби національних підприємств, тому сьогодні гостро постає питання нерівності умов конкуренції між вітчизняними та іноземними виробниками. Передчасний вступ регіональних фірм у таку конкуренцію може призвести до концентрації ринкового впливу іноземних інвесторі в або торговельно-посередницьких фірм. Разом з тим ефективність і конкурентоспроможність національних виробів ізольовано від впливу дисципліни міжнародної конкуренції буде падати та сприятиме перекошенню у розподілі ресурсів на користь секторів економіки, де відсутня конкуренція. За таких умов найбільш раціональним є проведення збалансованої експортно-імпортної політики, у тому числі політики помірного державного протекціонізму, яка б враховувала підвищення або зниження рівня конкуренції на внутрішніх товарних ринках і концентрувалася на таких основних напрямах: контроль за дотриманням ефективної конкуренції при ліцензуванні експорту та імпорту органами виконавчої влади; недискримінаційний підхід при державному регулюванні процесів іноземного інвестування, дотримання умов конкуренції за державної підтримки експорту; попередження монополістичної діяльності іноземних компаній на українських ринках; сприяння поліпшенню доступу вітчизняних товарів і послуг на закордонні ринки шляхом зниження адміністративних бар'єрів.
Дослідження конкурентоспроможності є складовою аналізу ринку конкурентів, визначення механізму його функціонування. При здійсненні такого аналізу збирається детальна інформація про підприємство, конкурентну ситуацію, ринкові фактори та результати їх дії.
Конкурентоспроможність підприємства становить самостійну системну категорію, яка відображає ступінь реалізації мети підприємства в його взаємодії з навколишнім середовищем. Актуальність такого дослідження й управління цією категорією зростає в міру формування ринкових відносин і реформування конкурентного середовища. Цей підхід особливо актуальний і становить практичний інтерес і нині. Зрозумілим є те, що підприємство не може бути конкурентоспроможним, якщо його продукція не користується попитом на ринку. Однак орієнтація тільки на такі параметри попиту, як якість, ціна, іноді може бути недостатньою. У сучасних умовах виробничник повинен запропонувати замовнику цілий спектр своїх переваг, що забезпечують успіх у конкурентній боротьбі.
Конкурентоспроможність продукції та конкурентоспроможність підприємства порівнюються щодо конкурентного середовища як частина і ціле.
Кожне підприємство у процесі своєї господарської діяльності є учасником конкурентної боротьби за споживача (покупця), а тому одним з важливих елементів є визначення механізму забезпечення конкурентоспроможності, розробки стратегії діяльності підприємства. Можливість подальшого виживання підприємства в умовах постійної конкурентної боротьби залежить від рівня його конкурентоспроможності.
У цілому конкуренція є важливим елементом ринкового механізму, теоретично без неї ринкові відносини уявити неможливо, а практично вони навіть не можуть існувати.
Конкуренція є неприкритою формою поширення економічної влади, а тому потребує регулювання та обмеження можливостей зловживання нею. Дослідження конкуренції та рішення, прийняті на їх підставі, варті чого-небудь лише за умов перевищення пропонування товарів над попитом.
тобто коли купівля-продаж товарів здійснюються за наявності ринку покупця. Саме через намагання надати товарам фірми більш привабливих характеристик, створення кращих сервісних умов продажу та експлуатації товарів і виявляється конкуренція. Переваги отримує та фірма, яка пропонує не просто досконаліший товар, а кращий спосіб задоволення потреби. У разі збігу інтересів окремих виробників або продавців товарів і послуг кожен з них намагається довести свої переваги, забезпечити вигідніше і стабільніше становище, в тому числі за рахунок послаблення або навіть банкрутства конкуруючих підприємств. Є різноманітні механізми, форми та методи конкурентної боротьби, які по-різному впливають на підприємницьку діяльність і конкурентоспроможність фірми.
Конкуренція відіграє важливу роль як рушійна сила розвитку економічних систем, змушує підприємців мобілізувати всю енергію і здібності для підвищення конкурентоспроможності своїх підприємств. На ринку завжди наявна видима і невидима конкуренція. Перш за все представником видимої конкуренції є товар.
Товар—це продукт людської діяльності, який шляхом обміну здатний задовольняти потребу. Щоб товар легко продавався на ринку, він має відповідати двом основним вимогам: мати відповідні споживчі властивості, тобто бути корисним для особистого або суспільного вжитку, і відзначатися конкурентоздатністю1, щоб придбання саме цього товару було для покупця вигіднішим і зручнішим порівняно з іншими товарами. Між споживчими властивостями товару та його конкурентоздатністю є закономірність: кожний конкурентоздатний товар наділений споживчими властивостями, але не кожен товар є конкурентоздатний. Конкурентоздатність—це сукупність якісних і вартісних характеристик товару, яка забезпечує задоволення конкретної потреби.
Конкурентоздатність товару—поняття складне і комплексне. Воно залежить від продуктивності праці, системи оподаткування, технічних, технологічних та інших нововведень. Конкурентоздатність—це передусім відповідність товару технологічним, комерційним та іншим характеристикам.
Предметом конкуренції є товар, який виготовляють і продають з метою задоволення певної потреби споживача та обміну на гроші покупця.
З огляду на те, що одна і та ж потреба може бути задоволена різними товарами за принципово різними способами, то і предмет конкуренції розглядають у вузькому та широкому значенні. Предметом конкуренції у вузькому значенні цього слова є товари однієї групи, які і конкурують між собою. У межах різновидів кожної товарної групи теж наявна конкуренції!. У багатьох випадках підприємство, орієнтуючись у конкурентній боротьбі на предмет конкуренції у широкому значенні цього слова, досягає результату. Чим більше дискусій з питання оцінки вагомості складових конкурентоздатності товарів, тим більше є можливостей заміни одних складники) конкурентоздатності іншими. Необхідно зазначити, що рівень якості виробу, умови його придбання та умови експлуатації або споживання надають у забезпеченні конкурентоспроможності товару рівні можливості. Не має перспектив діяльності те підприємство, яке тільки акцентує увагу на виробничо-технічних процесах, забезпечуючи досить високий рівень якості виробу, і докладає зусиль до продажу та експлуатації товару у споживача.
Розв'язання проблеми підвищення рівня конкурентоздатності продукції підприємств вимагає вирішення комплексу техніко-організацій-них питань. Разом з тим ця проблема має і важливий методичний аспект, суть якого полягає в тому, що підвищення рівня конкурентоздатності товару суттєво утруднюється через відсутність конкретної, відносно простої та зручної для практичного використання методики оцінки цього рівня.
Рівень конкурентоздатності товару можна оцінити за допомогою систем одиничних, групових (зведених) та інтегральних показників. Одиничні показники відображають відсоткове відношення до величини того ж обсягу, за якого потреба в товарі теоретично повністю задовольняється.
Груповий показник параметра товару характеризує ступінь задоволення потреби взагалі. Він охоплює декілька споживчих властивостей товару, об'єднаних у групу за певною ознакою, і розраховується на підставі одиничних показників, тоді як інтегральний показник конкурентоздатності товару, його числове вираження враховує низку складових конкурентоспроможності різноманітних параметрів. Механізми параметрів, які характеризують конкурентоздатність товару, можуть бути технічними, комерційними, організаційними, економічними. Коли показник технічного рівня визначається як відношення оцінки ступеня задоволення потреб споживача новим виробом до цієї оцінки за аналогом, то це дає можливість оцінити не тільки рівень якості товару, тобто в цілому нового виробу, але вже на стадії розрахунку цього показника визначити, які параметри нового виробу кращі або гірші від параметрів наявного товару.
Група технічних показників характеризує технічний рівень та якість товарів. Технічний рівень визначається оцінкою відповідності товару сучасним вимогам, які встановлюються споживачами і якнайбільше відповідають певному досягнутому рівню соціально-економічного розвитку суспільства та науково-технічного прогресу.
Другим етапом визначення рівня конкурентоздатності нового виробу є порівняння цін нового товару з уже наявним. Тут ідеться про ціну споживання, а не про ціну його виготовлення. Необхідно зазначити, що саме розрахунок ціни споживання остаточно відображає всі елементи формування ціноутворення. Особливість методологічного підходу в цьому випадку полягає у тому, що при проведенні цінової політики, орієнтованої на конкурентів, ціна нового товару, який пропонується підприємством на ринку, має відповідати ринковій ціні товарів-конкурентів з урахуванням відповідностей цього товару. Тобто, новий виріб може бути визнано конкурентоспроможним за якісно-ціновими характеристиками, якщо його ціна споживання є не більшою від ціни споживання наявного виробу, скорегованої на комплексний показник усвідомленої якості нового виробу. Серед економістів поширена думка, що цей показник можна було б визначити як відношення коефіцієнта конкурентоспроможності виробу за споживчими параметрами до коефіцієнта конкурентоспроможності за економічними параметрами.
За комерційними умовами конкурентоздатність товару визначається за такими показниками: рівнем цін, строком постачання, умовами оплати, рівнем митних зборів, податками і коштами, витраченими при придбанні товару, ступенем відповідальності продавців за високі обов'язки і гарантії.
За організаційними умовами використання товару конкурентоздатність характеризується такими показниками, як наближення продавців до покупців, доставка товарів до місця споживання, зручність розрахунків, забезпеченість гарантійного та післягарантійного обслуговування. Найголовнішу роль у конкурентоздатності товарів відіграє реклама і технічна інформація, якщо вони відповідають високим естетичним стандартам.
Крім якісно-цінових факторів конкурентоспроможності є й інші фактори, які можуть суттєво вплинути на її загальний рівень. Аналіз впливу цих факторів на ступінь вмотивованості споживача щодо придбання складних технічних товарів виробничого призначення дає змогу виявити найважливіші з них: умови доставки, сервісне обслуговування, умови оплати, реклама.
Показниками, за якими варто оцінювати ці фактори, є: для умов доставки —строк доставки товару споживачеві та точність його дотримання; для сервісного обслуговування—гарантійний період, період забезпечення запчастинами у разі післягарантійного обслуговування; для умов оплати—наявність і рівень знижок та наявність, розмір і строк кредиту.
Рівень реклами оцінюється за ступенем інформаційної забезпеченості споживачів. При цьому, з одного боку, такий фактор, як рівень і якість сервісного обслуговування, для конкретної групи товарів може бути навіть вагомішим з погляду забезпечення конкурентоспроможності, ніж ціна товару. З іншого — важливим для успішної реалізації таких товарів є наявність відстрочки і знижок в оплаті.
Щодо реклами, то хоч вона і відіграє відповідну роль в успішному просуванні товарів виробничого призначення (а методи та цілі її дещо інші), проте залишається досить вагомим і важливим фактором конкурентоспроможності, а особливо при створенні іміджу на перших порах. Однак хоча імідж є фактично похідною від дії цілого комплексу факторів, він може існувати певною мірою відокремлено.
Якщо проаналізувати складові конкурентоспроможності, то можна визначити фактори, що впливають на неї. Серед усіх факторів конкурентоздатності товару є визначальні, тобто ключові, які забезпечують успіх на ринку. Формування ключових факторів успіху товару відбувається під впливом багатьох чинників: одні з них виникають у середовищі ділових кіл, науково-дослідних лабораторій, інші ініціюються різними товариствами, засобами масової інформації.
Численні приклади цього є нині в економічній практиці, коли навіть за відсутністю здебільшого фірмового сервісного забезпечення, товари відомих фірм користуються значним попитом завдяки не тільки високому рівню якості, а і сталому позитивному іміджу фірми.
За економічними умовами споживання конкурентоздатність включає такі показники, як енергоємність, економічність у споживанні сировини на одиницю продукції, що випускається, або здійснюваної роботи; вартість сировини та експлуатаційних матеріалів, безвідходної технології, надійність, періодичність і вартість ремонтів, вартість запасних частин; чисельність обслуговуючого персоналу, його кваліфікація, рівень заробітної плати.
Щодо загальних умов забезпечення конкурентоздатності продукції, то головними з них є:
— цінова політика стосовно конкурентоздатності продукції;
— інвестиційна політика держави щодо випуску конкурентоздатної продукції;
— оподаткування підприємств, що випускають конкурентну продукцію;
— кредитна політика держави і банківських структур щодо підприємств, які випускають конкурентоздатну продукцію;
— регулювання імпорту продукції;
— антимонопольна політика.
Знаючи ступінь конкурентоспроможності, взаємозв'язок між часткою задоволення потреб та обсягом продажу на майбутнє, оцінюють суму прибутку, яка була запланована. Однак будь-який товар завжди з часом втрачає конкурентоздатність. За цієї причини новий товар повинен розроблятися так, щоб його вихід на ринок припав на момент максимально сприятливої кон'юнктури щодо товарнів-конкурентів. Для цього необхідно передбачити, щоб конкурентоздатність товару була випереджувальною і довготривалою. Це виявляється при виконанні конкретних функцій.
Сутність конкуренції повніше розкривається в її функціях. Вона зумовлює:
— розширення підприємствами масштабів виробництва, підвищення продуктивності праці і за рахунок цього зниження витрат виробництва на одиницю продукції, а отже, і ціни;
— економію ресурсів (природних, матеріальних, трудових, фінансових та ін.);
— упровадження досягнень науки і техніки у виробництво, що зумовлює зростання продуктивності праці;
— поліпшення якості продукції та обслуговування (в тому числі післяпродажного) споживачів;
— перерозподіл капіталу між галузями, вирівнювання норми прибутковості у різних сферах і галузях економіки;
— створення умов для банкрутства підприємств, зростання на цій основі безробіття;
— виникнення економічних криз;
— посилення процесу диференціації товаровиробників, тобто збагачення одних і збідніння інших;
— монополізацію економіки.
Оцінка факторів конкурентоздатності товарів відбувається шляхом порівняння характеристики аналізованої продукції з характеристиками бази порівняння. Воно відбувається за групами технічних та економічних параметрів. При оцінці факторів доцільно використовувати диференційований і комплексний методи. Диференційований метод оцінки конкурентоздатності ґрунтується на використанні одиничних параметрів конкретної продукції та бази порівняння, їх зіставлення. У спеціалізованій літературі звертається увага на те, що диференційований метод дає змогу лише констатувати факти конкурентоздатності, аналіз продукції або наявності в неї переваг порівняно з товаром-аналогом. Однак він не враховує впливу на споживача при виборі товару вагомості кожного параметру. Для усунення цього недоліку необхідно застосовувати комплексний метод оцінки конкурентоздатності. Він грунтується на використанні комплексних показників або порівнянні уособлених корисних елементів аналізованої продукції та зразка.
Як відомо, сукупність якісних і вартісних характеристик, які створюють перевагу певного товару над товаром-конкурентом у задоволенні конкретної потреби споживача, визначають конкурентоздатність товару. Але це визначення конкурентоздатності є надзвичайно містким, оскільки воно охоплює весь спектр факторів, що визначають сутність цієї економічної категорії. Конкурентоздатність товару можна оцінити шляхом порівняння таких складових:
— властивостей певного товару;
— властивостей конкурентних товарів;
— особливостей споживачів.
Саме ці складові враховуються маркетологами при сегментуванні ринку і позиціонуванні товару. Це свідчить про те, що для визначення конкурентоздатності товару шляхом простого порівняння його властивостей з властивостями конкурентів необхідно вивчити поведінку споживачів та їх реакцію на товар.
Перехід до ринкової економіки неможливий без забезпечення конкурентоздатності товарів (продукції, послуг). Це стосується умов як зовнішнього, так і внутрішнього ринку, коли одна з найвагоміших ознак –конкуренція —стає невід'ємною складовою. Слід додати такі факти, як загроза появи нових конкурентів, нових товарів (послуг), здатність покупців торгуватися, суперництво конкурентів між собою. Коли за основу порівняння береться величина необхідного корисного ефекту продукції, а також сума коштів, які споживач готовий витратити на купівлю і споживання продукції, виділяють саме корисний ефект як порівняння з еталоном. Якщо оцінюється продукція, яка не є конкурентною, то товар-зразок моделює потреби і постає як матеріалізовані потреби, які повинна задовольняти продукція. Фактично йдеться про аналіз потреби, якої може і не бути, а тому ця оцінка має розглядатися як орієнтовна, уявна.
Невидима частина конкуренції—це підприємство з рівнем виробництва та технологіями, з продуктивністю та ефективністю господарської діяльності. Саме у сфері виробництва шляхом виготовлення товарів-новинок, застосування нових видів технології, упаковування, розфасування, надання товарові вишуканого зовнішнього вигляду та якості забезпечується конкурентоздатність товару. Вона завжди розглядається стосовно конкретного підприємства чи товару на певному сегменті регіонального ринку, що є узагальнюючою оцінкою його конкурентних переваг в інтересах чи формування ресурсного потенціалу, чи якості задоволення споживчого попиту, або досягнення завдяки цьому ефективного функціонування господарського механізму. Здебільшого підприємства входять на ринок зі старим механізмом, який гальмує трансформацію методів управління та використання їх у формуванні конкурентоспроможності підприємств.
На цьому етапі розвитку економіки підприємства, і в першу чергу торгові підприємства, знаходяться у жорсткій конкурентній боротьбі. Для виживання в ринковому середовищі їм потрібно забезпечити стійкі позиції на ринку, а це можливо лише при забезпеченні конкурентоспроможності підприємств торгівлі.
З метою підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств потрібно забезпечити у процесі приватизації відокремлення від них непрофільних виробництв та об'єктів соціальної сфери, не допускаючи руйнування цілісних виробничо-технологічних комплексів, а особливо тих, які визначають експортний потенціал країни. Проведений аналіз рівня конкуренції на товарних ринках дає можливість визначити пріоритетні заходи щодо реалізації конкурентної політики у регіоні. Такими можна вважати розробку механізму реалізації Закону України "Про природні монополії", вдосконалення механізму конкуренції при формуванні оптової ціни на електричну енергію, забезпечення конкурентних засад і прозорий механізм контролю за діяльністю учасників ринку. Всі зазначені заходи варто впроваджувати паралельно з уведенням переліку підприємств-монополістів, стосовно яких запроваджується тактика регулювання та здійснення моніторингу виконання заходів реалізації конкурентної політики та оцінки її соціально-економічних наслідків. Такий підхід щодо підтримки конкуренції дасть змогу отримати якісно нову оцінку результатів реалізації конкурентної політики, виробити пропозиції стосовно визначення її нових основних завдань, адекватних економічній ситуації на регіональних товарних ринках.
Ринковий характер економічних відносин означає свободу для покупця і продавця. Механізм ринку діє через співвідношення попиту і пропозиції, що передбачає необхідну рухомість цін. конкуренцію товарів і товаровиробників. Конкуренція є постійно діючий механізм вільної боротьби, змагання товаровиробників, фірм з метою досягнення кращих результатів своєї підприємницької діяльності. У процесі конкуренції ведеться боротьба за найбільш вигідні умови виробництва і збуту товарів, сфери застосування капіталу, за першість у визначальних галузях науково-технічного прогресу. В умовах функціонування ринку основний зміст конкуренції становить боротьба за споживача. Конкуренція у цивілізованій ринковій економіці є рушійною силою підприємницької діяльності.
Сама торгівля не може зробити економіку конкурентоспроможною, оскільки конкурентоспроможність—це комплексна категорія, хоча її переваги реалізуються через торгівлю, але основа саме конкурентних створюється у всіх ланках суспільного виробництва, у тому числі значною мірою за рахунок структурної перебудови і дієвої промислової політики.
Багато підприємств уже зіткнулися з конкуренцією якщо не з боку вітчизняних, то з боку іноземних підприємств. Ця конкуренція і надалі посилюватиметься, а відтак уміння вигравати в конкурентній боротьбі стає одним з вагомих факторів успішної життєдіяльності підприємств в умовах ринку.
Для кожного підприємства життєвою необхідністю є знання своїх конкурентів. Основним важелем боротьби за конкурентні позиції є зниження витрат виробництва. Для цього підприємство має впроваджувати нові досягнення науки і техніки, вдосконалювати форми організації виробництва, запроваджувати нові форми і системи оплати праці.
Важливим методом конкурентної боротьби за умов внутрішньої конкуренції є поліпшення якості продукції. Це дає змогу дещо підвищити ціни порівняно з цінами конкурентів, якщо якість їх продукції суттєво відрізняється. Конкуренція між товаровиробниками, які діють у різних галузях народного господарства і випускають різнорідні види продукції, зводиться до отримання середньої норми прибутку через регулювання цін. Цінова конкуренція — це боротьба між різними товаровиробниками за споживача шляхом зменшення витрат виробництва, зниження цін на товари і послуги без суттєвої зміни їх якості та асортименту. Підприємці іноді вдаються до маніпулювання цінами, цінових знижок, сезонного розпродажу. Важливою рисою цінової конкуренції є цінова дискримінація, за якої один і той же товар продають різним групам покупцю за різними цінами. Цінова конкуренція віддзеркалює боротьбу між товаровиробниками за споживачів шляхом упровадження досягнень науково-технічного прогресу у виробництво, що зумовлює поліпшення якості продукції, її асортимент. Цінова конкуренція відображає інтереси споживачів. Дуже важлива є своєчасно інформація, тобто моніторинг оцінки стану та прогноз розвитку підприємства. Моніторинг конкурентів розглядають також як роботу, яка пов'язана з накопиченням певної достовірної інформації про ринок конкуруючих товарів, плани та наміри їх виробників і продавцю.
У процесі моніторингу конкурентів перш за все необхідно визначити коло наявних та ймовірних конкурентів; систематизувати інформацію про них за основними напрямами діяльності; провести аналіз усієї інформації про конкурентів; дослідити суттєві особливості конкуруючих товарів і послуг; виявити сильні та слабкі сторони конкурентних товарів; здійснити прогноз сценаріїв поведінки підприємств-конкурентів.
З переліченого видно, що моніторинг конкурентів як одна з функцій маркетингу включає різні за характером роботи, серед яких пошукові, економічні, прогнозні займають провідне місце.
Виконання окремих робіт з моніторингу конкурентів вимагає від фахівці в різнобічних знань. Ефективність окремих операцій у моніторингу конкурентів і напряму цієї діяльності на підприємстві загалом можна підтримати, якщо виконати певні роботи перед тим, як розпочати аналіз моніторингу конкурентів. Комплекс дій, що передують моніторингу конкурентів, повинен бути спрямований на здійснення з урахуванням предмета конкуренції як в широкому, так і вузькому розумінні цього слова. Всю діяльність з вивчення конкурентів у контексті наявної маркетингової інформаційної системи важливо здійснювати за певною структурою. У зв'язку з цим розробляють типову структуру досьє підприємства, яку можна завжди знайти в інформаційних джерелах.
Саме механізм підвищення конкурентоспроможності має декілька аспектів: технічний, організаційний, економічний, соціальний, психологічний, правовий, комерційний. І хоча всі вони становлять єдину систему забезпечення конкурентоздатності продукції, є певна черговість у вирішенні питань кожного з аспектів з огляду на їх вагомість.
Конкуренція в цілому має як позитивні, так і негативні риси. їх співвідношення залежить від видів і форм конкуренції, впливу на неї регулюючої діяльності держави.
Знаючи рівень конкурентоспроможності підприємства, взаємозв'язок між часткою задоволення потреб та обсягом продажу, визначають обсяги місткості ринку як складової потенційної конкурентоздатності товару.
Основні напрями зміцнення конкурентних позицій на ринку обумовлені системою комплексного дослідження механізму ринку. Особливе місце у вивченні ринку займає довгострокове прогнозування його розвитку, що пов'язане з тривалістю здійснення розробки і впровадження у виробництво виготовленої продукції. Основне завдання зміцнення конкурентних позицій полягає у виділенні тієї групи факторів, які виникають унаслідок формування попиту у визначеному секторі ринку, а саме:
— у розгляді зміни у вимогах постійних замовників продукції;
— аналізі напрямів розвитку аналогічних розробок;
— вивченні сфери можливого використання продукції;
— аналізі кола постійних покупців.
Виходячи з наведеного, рекомендується така послідовність зміцнення конкурентоздатності товару через механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємства:
1) на основі вивчення ринку і вимог покупців обирається продукція, за якою буде проводитися аналіз або формуватимуться вимоги до майбутнього виробу; визначається номенклатура параметрів (факторів), за якими буде проводитись оцінка властивостей, оскільки споживач при виборі товару оперує ними і використовує їх при аналізі;
2) за кожною з груп параметрів необхідно проводити порівняння, яке покаже наскільки ці параметри відповідають конкретним вимогам;
3) аналіз конкурентоспроможності починається з оцінки нормативних параметрів. Якщо хоча б один з них не відповідає рівню, який встановлений чинними нормами і стандартами, подальша оцінка конкурентоспроможності недоцільна, незалежно від результатів порівняння з іншими параметрами;
4) відбір групових показників, які в кількісній формі виражають різницю між продукцією, що реалізується, і потребою за цією групою параметрів;
5) розрахунок інтегрального показника, який використовується для оцінки конкурентоспроможності реалізованої продукції за всіма групами параметрів у цілому. Очікувані результати оцінки конкурентоспроможності можуть бути використані для вибору шляхів оптимального підвищення конкурентоспроможності продукції, для конкретного розв'язання ринкових завдань. У результаті такої оцінки буде можливість визначити основні напрями зміцнення конкурентних позицій.
Результатами таких заходів щодо реалізації конкурентної політики мають бути: створення умов реалізації конституційного принципу захисту конкуренції та встановлення чітких правил гри для підприємців-монополістів, підвищення ефективності діяльності підприємств усіх галузей економиш та створення при цьому конкурентного середовища, вдосконалення, раціоналізація та оптимізація системи державного управління з демонополізації товарних ринків.
Важливим напрямом із забезпечення умов для формування та розвитку добросовісної конкуренції в економіці на перехідному етапі є інформаційне забезпечення конкурентної політики. Аналіз різних джерел інформації дасть змогу виявити численні порушення в методиці збору первинної інформації, як результат—несумісність однойменних показників, обчислених у різних організаціях за величиною, періодичністю й іншими ознаками. Специфіка інформаційних потреб анти монопольного контролю полягає у тому, що вони вимагають об'єднання власних інформаційних ресурсів, інформації органів на загальнонаціональному рівні, для чого доцільною є національна програма забезпечення якості та конкурентоспроможності продукції та послуг, яка б охоплювала організаційно-економічні. інформаційно-методичні та правові засади в певній галузі та заходи з подальшого розвитку сертифікації в країні.
У зв'язку з постійним удосконаленням методики розрахунку кількісних показників оцінки рівня конкурентоспроможності виникають нові проблеми.
Конкурентоспроможність підприємства повинна визначатися і оцінюватися не тільки реалізацією власної продукції, а й продукцією своїх конкурентів. Позитивний результат можна отримати за умови активної постійної роботи на взаємовигідних партнерських засадах.
Останнім часом виконання частини замовлень за дорученням є однією з найбільш прогресивних форм взаємовідносин партнерів у сучасному світовому бізнесі. Таким чином, не конкуренція, а кооперація і співробітництво в майбутньому слугуватимуть важливим джерелом прибутки! підприємств, економічним благополуччям суспільства. Виходячи з цього, досягнення мети конкуруючих фірм відбуватиметься перш за все шляхом кооперування і співробітництва, що мас знайти своє відображення в конкурентній стратегії, яка повинна показувати розвиток зв'язків співробітництва між покупцями і суперниками, потенційними конкурентами. У цій ситуації завоювати довіру замовника, стати його партнером у виготовленні продукції, розвивати співробітництво на перспективу — завдання складне, але його практична реалізація створює реальні передумови для досягнення високого рівня конкурентостійкості підприємства.
В умовах глобалізації економічних процесів і особливо, коли дуже гостро постала проблема нарощування промислового потенціалу України, розширення місткості ринків збуту вітчизняної продукції. оцінки рівня конкурентоспроможності і відповідно ефективності діяльності виробники), необхідно вирішити проблему підвищення конкурентоспроможності споживачів продукції. Вони будуть визначати доцільність пропозиції, розміри майбутнього виробництва товарів, сприятимуть створенню умов для зростання ефективності роботи підприємства-замовника. Вагоме місце посяде підвищення якості, зниження собівартості продукції, поліпшення умов роботи, зростання продуктивності праці, що в цілому вплине позитивно на високий рівень конкурентоспроможності як продукції, так і підприємства. Тільки через призму активного впливу підвищення конкурентоспроможності продукції, постійного прагнення до змін у бік зростання якісних характеристик виготовленої продукції необхідно підходити до вибору пріоритетів розвитку, досягнення власних нових конкурентних позицій. Лише висока чутливість до ринку, до потреб споживачів, випуск принципово нової продукції світового рівня якості суттєво розширить стратегічні перспективи підприємства і сформує його довгострокові переваги у конкурентному середовищі.
Розділ VI. МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ
Тема 20. Механізм управління сталим розвитком торгівлі
Тема 21. Реформування торгівлі на основі концепції сталого розвитку
Тема 22. Перспективи інтеграції України до Світової організації торгівлі
ВСТУП
ТЕМА І. Управління обсягом та асортиментною структурою товарообороту торговельного підприємства
Задача 1. Оцінка впливу показників товарного балансу на обсяг товарообороту торговельного підприємства
Задача 2. Оцінка впливу факторів розвитку та використання матеріально-технічної бази на обсяг товарообороту торговельного підприємства
Задача 3. Оцінка впливу фактору забезпеченості трудовими ресурсами на обсяг товарообороту торговельного підприємства