Задача 10. Аналіз стану товарних запасів торговельного підприємства
1)
За даними таблиці визначити:
1) товарні запаси в днях обороту на кінець І кварталу;
2) періоди та коефіцієнти оборотності товарних запасів;
3) прибутковість товарних запасів;
4) суму вивільнення (відволікання) коштів у випадку прискорення (уповільнення) оборотності запасів.
Таблиця
Найменування товарної групи | Товарооборот за І квартал, тис. грн | Товарні запаси, тис. грн | Норма товарних запасів, ДНІ | |||
на 01.01 | на 01.02 | на 01.03 | на 01.04 | |||
А | 510 | 201,2 | 201,3 | 201,9 | 203 | 22 |
Б | 365 | 201,6 | 202,4 | 201,9 | 202,2 | 45 |
В | 1070 | 203 | 202,1 | 201,6 | 203,5 | 17 |
Усього | 1945 | 605,8 | 605,8 | 605,4 | 608,7 | 27 |
Сума прибутку за І квартал -101,9 тис. грн.
Розв'язок
1. Розрахунок середніх товарних запасів (73):
^01.01 , Тп , Т? , Т301 04
_ - +і-*ош + і'Чоі.:оз+ "
73 ш—2-1—і
п -1
дс ТЗош" ТЗоі.аг" " обсяги звітних товарних запасів;
73ош" 73ої.о4
п - кількість періодів.
^+201,3 + 201,9 + ™ А: —2-і- = 201,8 тис. грн.
^+202.4+201,9+^ Б: —2---2_ -202,1 тис. грн.
203 „Л1іС 203,5 -+ 202,1 + 201,6+--
В: -2-2_ = 202,3 тис. грн.
З
605,8 ,ЛСО £ЛСА 60*7
——+605,8+605,4+——
Усього: —----2—-= 606,2 тис грн
2. Розрахунок рівня товарних запасів (Ртз):
Р - ^ 01 -04 /7
де Щм - обсяг товарообороту за перший квартал; Д - кількість днів у досліджуваному періоді.
203
А: —90 = 35,8 дні. 510
202 2
Б: =^=-90 = 49,9 дні. 365
В; ША.90 = 17 і ОИІш 1070
Усього: —^-90 = 28,2 дні. 1945
3. Розрахунок періоду обороту товарних запасів (ЛОтз):
73
ПОтз =—— Д.
А: ^Ьі90 = 35,6 дні . 510
202 1
Б: ±^-90 = 49,8 дні . 365
202 З
В: ^^-90 = 17,0 дні . 1070
Усього: ^^90 = 28,0дні. 1945
4. Розрахунок коефіцієнта оборотності товарних запасів (КОтз):
ПОтз ТЗ
А 90 л.,
А: — = 2,5(/ша).
90
Б: — = 1,8(/кш). 49,8
90
В: — = 5,3(шза). 17,0
Усього: -^2- = 3,2 (раза). 28,0
5. Розрахунок прибутковості товарних запасів (Птз):
Птз =£¿£400, ТЗ
де #,„ - сума прибутку за І квартал.
А: ^1100 = 50,5% 201,8
Б: ^-100 = 50,4% 202,1
В: 121^100 = 50,4% 202,3
Усього: !2!£і00 = 16,8%. 606,2
6. Розрахунок суми вивільнення (відволікання) коштів у випадку прискорення (уповільнення) оборотності запасів (£):
ТП
1 = (ПОт-Нт)^, де Нтз - норма товарних запасів.
А: (35,6 - 22)^- = 77,1 тис. гри. Б: (49,8 - 45)— = 19,6 тис. грн.
В: (17,0 -17)1212 = о,2 тис. грн. 4 7 90 у
1945
Усього: (28,0-27)-= 22,7 тис. грн.
90 у
7. Вивільнення або відволікання коштів:
ПОтз > Нтз — відволікання коштів ПОтз < Нтз — вивільнення коштів
А: відволікання коштів
Б: відволікання коштів
В: відволікання коштів
Усього: відволікання коштів
Задача 11. Аналіз стану товарних запасів торговельного підприємства
(2)
За даними таблиці проаналізувати стан товарних запасів. Для цього:
1) розрахувати темпи зростання товарообороту та товарних запасів, коефіцієнт співвідношення темпів зростання цих показників (порівняти темпи зростання товарообороту та товарних запасів);
2) періоди та коефіцієнти оборотності товарних запасів.
Таблиця тис. грн
Показники | І квартал | II квартал |
1. Товарооборот | 4050 | 4365 |
продовольчі товари | 2520 | 2725 |
непродовольчі товари | 1530 | 1640 |
2. Середні товарні запаси | 1180 | 1120 |
продовольчі товари | 350 | 400 |
непродовольчі товари | 830 | 720 |
Чи є нормальним співвідношення темпів зростання товарообороту та товарних запасів?
Розв'язок
1. розрахунок динаміки товарообороту на підприємстві (АПто -абсолютний приріст товарообороту, Тр„о - темп зростання товарообороту):
то
Трто = іоо.
' /ПО *л
усього: /шлю = 4365,0 - 4050,0 = 315,0 тис. грн.
7),во="65£.100 = т0 4050,0
продовольчі товари: АПто = 2725,0 - 2520,0 = 205,0 тис. грн.
2725 0
ТРто =±1±£г^ю0 = 108,1%. 2520,0
непродовольчі товари: АПто = 1640,0-1530,0=110,0 тис. грн.
2^=1^.100=107,2 •/.. ао 1530,0
2. розрахунок динаміки середніх товарних запасів на підприємстві (АІГтз, Тртз):
АПтз =Т32""-Т3ш Трщ =Е^а-ю0.
13 Int
усього: апп = 1120,0-1180,0= -60,0 тис. грн.
^=^"00 = 94,9%. m 1180,0
продовольчі товари: АПтз = 400,0-350,0= 50,0 тис. грн.
Тр. =±°М1оо = 114,3%. 73 350,0
непродовольчі товари: апп = 720,0-830,0= -110,0 тис. грн.
720 0
Тр= = -^400 = 86,7%. утз 830,0
3. розрахунок періоду обороту товарних запасів на підприємстві
{ПОтз):
ТЗ
ПОтз = — Д, ТО
де Д - кількість днів у досліджуваному періоді.
усього: і кв ПОтз = 1180,0-90/4050,0 =26,2 дні. ii кв ПОтз = 1120,0-90/4365,0 =23,1 дні.
продовольчі товари: і кв яотз=350,0-90/2520,0=12,5 дні.
п кв яотз=400,0-90/2725,0=13,2 дні. непродовольчі товари: і кв яо/из=830,0-90/1530,0=48,8 дні.
п кв яо""=720,0-90/1640,0 =39,5 дні.
4. розрахунок коефіцієнта оборотності товарних запасів
(КОтз):
К0тз=—^—. ПОтз
усього: і кв #оіиз=90/26,2=3,4 разів. ii кв #0^=90/23,1=3,9 разів.
продовольчі товари: і кв яои=90/12,5=7,2 разів.
п кв КОтз=90П 3,2=6,8 разів. непродовольчі товари: і кв /гоіз=90/48,8=1,8 разів.
ii кв яоіз=90/39,5=2,3 разів.
S. Розрахунок коефіцієнта співвідношення темпів зростання товарообороту та товарних запасів (К):
Усього: 107,0/94,9=1,14 Продовольчі товари: 108,1/114,3=0,95. Непродовольчі товари: 107,2/86,7=1,24.
Якщо К>1, то співвідношення темпів зростання товарообороту та товарних запасів є нормальним, а якщо К<1, то ненормальним.
Усього: 1,14-нормальне.
Продовольчі товари: 0,95 - ненормальне.
Непродовольчі товари: 1,24-нормальне.
Задача 13. Оцінка впливу факторів на динаміку швидкості обороту товарних запасів торговельного підприємства
Задача 14. Обґрунтування потреби торговельного підприємства в товарних запасах на плановий період на основі факторно-аналітичного методу (1)
Задача 15. Обґрунтування потреби торговельного підприємства в товарних запасах на плановий період на основі факторно-аналітичного методу (2)
Задача 16. визначений потреби торговельного підприємства у формуванні товарних запасів на основі індексного методу
Задача 17. Визначення планового обсягу товарних запасів торговельного підприємства на основі методу пропорційного відхилення
Задача 18. Визначення потреби торговельного підприємства у формуванні товарних запасів на основі розрахунку коефіцієнта еластичності до товарообороту
Задача 19. Обґрунтування норм та нормативів товарних запасів на основі методу техніко-економічних розрахунків (1)
Задача 20. Обґрунтування норм та нормативів товарних запасів на основі методу техніко-економічних розрахунків (2)
ТЕМАЗ. Управління товарним забезпеченням обороту торговельного підприємства