Зовнішньоекономічна діяльність підприємства - Тюріна Н.М. - 1.2. Причини і передумови розвитку зовнішньоекономічних зв'язків та їх вплив на національну економіку

Національні економічні системи можуть ефективно розвиватись лише за умови їх міжнародної взаємодії та переплетіння. Нині важко назвати країну, яка б не була суб'єктом міжнародних економічних відносин і не знала впливу зовнішнього середовища.

Економіка любої країни складається з двох секторів: внутрішньої та зовнішньої економіки. Призначення внутрішньої економіки - задоволення потреб споживачів за рахунок вітчизняного виробництва, зовнішньої - вихід на міжнародні ринки товарів та послуг, факторів виробництва з метою підвищення загальноекономічного добробуту країни. Сектор зовнішньої економіки реалізується через зовнішньоекономічні зв'язки (ЗЕЗ) держави.

Зовнішньоекономічні зв'язки (ЗЕЗ) можна розглядати як комплексну систему різнобічних форм міжнародного співробітництва держав та суб'єктів у різних галузях економіки.

В історичному аспекті ЗЕЗ є продуктом цивілізації, оскільки виникають з появою держави і еволюціонують водночас з її розвитком. В економічному аспекті зовнішні економічні зв'язки - це операції з обігом товарів, послуг, грошових коштів і капіталу між різними економічними і валютними зонами.

В сучасних умовах зовнішньоекономічні зв'язки впливають на рішення соціально-економічних проблем практично у всіх країнах світу. Цей вплив виконується як на рівні держави, так і на рівні регіонів країни і окремих підприємств.

Визначення зовнішньоекономічних зв'язків наведено в таблиці 1.1., класифікація зовнішньоекономічних зв'язків може бути за такими ознаками:

1. За видами: промислове співробітництво; науково-технічне співробітництво в області проектування та сфері збуту; торгові зв'язки; співробітництво в сфері послуг; фінансове співробітництво.

2. За стадіями: наукові дослідження об'єктів; виробничі зв'язки; комерційні зв'язки на стадії реалізації.

3. За методами їх реалізації: виконування спільних програм; створювання спільних підприємств; виконування спеціального договору.

4. За структурою зв'язків: міжфірмові зв'язки; міжгалузеві; горизонтальні (між однорідними підприємствами); вертикальні (кожне підприємство робить свою роботу для виконання одного цілого; змішані; міждержавні.

5. За територіальним охопленням: між двох та більш організаціях; в рамках регіону; міжрегіональні; світові.

6. За кількістю суб'єктів: двосторонні та багатосторонні.

7. За кількістю об'єктів: однопредметні та багатопредметні. Серед основних причин, які стимулюють розвиток зовнішньоекономічних зв'язків, слід виділити такі:

- нерівність економічного розвитку різних країн;

- відмінності в сировинних ресурсах;

- відмінності у людських ресурсах;

- нерівномірність розміщення фінансових ресурсів (функціонування світового інвестиційного ринку);

- характер політичних відносин;

- розвиток інтеграційних процесів;

- низький рівень науково-технічного розвитку. За посередництвом зовнішньоекономічних зв'язків країни вирішують проблеми не тільки модернізації процесу виробництва, а й завдання диверсифікації товарної номенклатури (асортименту), отримання нових технологій, ноу-хау;

- специфіка географічного положення, природних і кліматичних умов (реалізація потенціалу у туристичному, рекреаційному напрямах; вигідне географічне положення дає можливість країні одержувати кошти від транзиту вантажів через вантажів через її територію);

- активна та цілеспрямована роль держави щодо втягнення країни в систему глобальної світової економіки;

- жорстке міжнародне регулювання ЗЕД.

Таким чином, більшість країн світу, маючи обмежену ресурсну базу і вузький внутрішній ринок, не в змозі виробляти з достатньою ефективністю товари, необхідні для внутрішніх потреб. Для таких країн ЗЕЗ є способом отримання необхідних товарів. Країни з великим сировинним потенціалом базують свої економічні системи на основі реалізації експортного потенціалу.

Необхідність існування ЗЕЗ обумовлюється тим, що різні країни мають різні виробничі умови. Виходячи з цього, країни спеціалізуються на виробництві такої продукції, яка значною мірою дешевша зарубіжних аналогів, що в кінцевому підсумку приносить прибуток кожній країні-учасниці ЗЕЗ, задовольняє потреби споживачів у продукції кращої якості.

Зовнішньоекономічні зв'язки, що реалізуються через виконання ЗЕД, впливають на розвиток національної економіки через:

- одержання валютної виручки від експорту;

- підвищення технічного рівня виробництва за рахунок імпорту сучасної техніки і технології;

- довгострокове виробниче співробітництво між іноземними партнерами по спільній діяльності в виробництві конкурентоспроможної продукції та виходу з нею на світові ринки.

- підвищення рівня та якості життя.

Як свідчить світовий досвід, удосконалення структури суспільного виробництва тільки за рахунок власних сил неможливо. Прогресивні зміни в організації виробництва виконуються в світі за рахунок використання переваг міжнародного розподілу праці.

1.3. Види, форми та функції зовнішньоекономічної діяльності
1.4. Принципи зовнішньоекономічної діяльності
1.5. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності
1.6. Право на здійснення зовнішньоекономічної діяльності
1.7. Актуальність та практична спрямованість дисципліни "Зовнішньоекономічна діяльність підприємства". Структура курсу
Розділ 2. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ І ПОКАЗНИКИ РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
2.1. Зовнішньоекономічна політика держави
2.2. Зовнішньоекономічна політика України
2.3. Основні етапи розвитку ЗЕД в Україні
2.4. Характеристика основних показників розвитку зовнішньоекономічного сектора країни
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru