Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності - Кириченко O.A. - Економічна ефективність імпорту

Економічна ефективність імпорту розраховується по-різному залежно від цілей здійснення імпорту: для власного споживання чи для реалізації на внутрішньому ринку.

Економічний ефект імпорту для внутрішнього споживання (використання) імпортованої продукції, тобто самим покупцем, можна розрахувати у такий спосіб:

де ЕЕ^ - показник економічного ефекту від імпорту продукції для власного використання, грн;

Ві - повні витрати на придбання (виготовлення) і користування продукцією, альтернативний імпорт, грн;

де Цп - ціна покупки (витрати на виготовлення) продукції за базовим варіантом (альтернативна чи аналогічна імпортній продукції), що включає вагу витрат, пов'язаних з її придбанням (виготовленням), грн;

Ее - експлуатаційні витрати за весь період служби продукції, альтернативної чи аналогічної імпортній, які включають вартість споживаної сировини, матеріалів, вартість палива й енергії, вартість ремонтів, заміни запчастин, заробітну плату робітників з усіма відрахуваннями, зайнятих обслуговуванням, та інші аналогічні витрати, грн;

ЦСїми - ціна споживання імпортного товару (продукції), тобто усі витрати за весь період служби імпортного товару, продукції, грн;

де Цп. - ціна покупки (придбання) імпортного товару, що включає усі витрати (ціна контракту, мита, збори, транспорт, страховка, оплата послуг посередників та ін.), пов'язані з придбанням товару на зовнішньому ринку, грн;

Еві - експлуатаційні витрати за весь період служби імпортного товару (продукції), що включають вартість споживаної сировини, матеріалів, вартість палива й енергії, вартість ремонтів і запасних частин, заробітну плату робітників з усіма відрахуваннями та інші аналогічні витрати, пов'язані з експлуатацією, гри.

Економічний зміст показника економічного ефекту, що розраховується за формулою (7.5), полягає в тому, що він показує, якій прибуток буде мати імпортер, якщо отримає імпортну продукцію замість придбання (виготовлення) продукції, альтернативної імпортній.

Якщо ЦС. > В., то абсолютне значення цього показника говорить про той прибуток, що може мати потенційний імпортер, якщо він замість імпортної продукції придбає (виготовить) продукцію, альтернативну імпортній; або, що те саме, абсолютне значення цього показника свідчить про розмір збитку, що буде мати імпортер, якщо він усе-таки придбає імпортну продукцію замість придбання (виготовлення) продукції, аналогічної імпортній.

Показник економічної ефективності імпорту продукції для власного використання розраховується в такий спосіб:

Необхідною умовою ефективного імпорту в цьому випадку є

Економічний зміст цього показника в тому, що вів показує, у скільки разів імпортна Продукція (товар) ефективніше продукції, альтернативної імпортній.

Економічна ефективність імпорту з метою продажу імпортованого товару на внутрішньому ринку можна розрахувати в такий спосіб:

де ЕЕ. - показник економічного ефекту імпорту, грн;

Црї - ціна реалізації імпортних товарів за винятком витрат, пов'язаних з реалізацією (реклама, маркетинг, транспорт та ін.), грн;

Цп. - ціна покупки (придбання) імпортних товарів, що включає всі витрати, пов'язані з придбанням їх (тип контракту, мита, транспорт, страховка, оплата послуг посередників та ін.), грн.

Економічна сутність показника ефекту від імпорту товарів, що розраховується за формулою (7.9), у тому, що він показує, який прибуток буде мати імпортер від закупівлі і реалізації на внутрішньому ринку імпортних товарів.

Показник економічної ефективності імпорту і реалізації товару на внутрішньому ринку розраховується за формулою

Економічний зміст показника ефективності імпорту ЕШп, що розраховується за формулою (7.10), у тому, що він показує, скільки гривень виторгу отримує імпортер на кожну гривню витрат, пов'язаних з імпортом. Необхідною умовою ефективного імпорту є співвідношення

Як показують два варіанти розрахунку, що відрізняються курсом валюти, ефективність імпортної операції знижується, якщо курс національної валюти падає.

Економічна ефективність експортно-імпортних операцій
Розрахунок коефіцієнта кредитного впливу
Економічна ефективність товарообмінних операцій
Глава 8. Управління персоналом
8.1. Сутність управління персоналом
8.1.1. Система управління персоналом
8.1.2. Стратегія управління персоналом
8.2. Структура управління персоналом
8.2.1. Планування персоналу
8.2.2. Підбір персоналу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru