Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності - Кириченко O.A. - 17.2. Тенденції і суперечності розвитку зовнішньої торгівлі

Україна належить до країн із високою експортною квотою у валовому внутрішньому продукті (ВВП). У середньому кожний третій український продукт або послуга реалізуються за допомогою зовнішніх економічних зв'язків, що відіграють помітну роль у національній економіці та істотно впливають на темпи і пропорції економічного зростання, на створення конкурентного ринкового середовища і на весь системний трансформаційний процес. Ключові макроекономічні показники подано в табл. 17.1.

Таблиця 17.1. Ключові макроекономічні показники України

Ключові макроекономічні показники України

Ключові макроекономічні показники України

У 2006 р. зростання реального ВВП сягнуло 7,1 %. Основними факторами зростання стали приватне споживання, що, незважаючи на скорочення темпів зростання залишається потужним, та інвестиції в основні фонди.

Характерною особливістю платіжного балансу у 2006 р. було формування від'ємного сальдо зовнішньоторговельного балансу та поточного рахунку, однак рекордні за останні шість років обсяги припливу довгострокового капіталу дозволили не лише компенсувати дефіцит поточного рахунку, а й збільшити резерви на 2 млрд дол. СШЛ (табл. 17.2).

Платіжний баланс (балансовий рахунок міжнародних операцій) - це вартісне вираження всього комплексу зовнішньоекономічних зв'язків країни у формі співвідношення надходжень і платежів.

Платіжний баланс фіксує стан платежів і надходжень певної країни. Міжнародний валютний фонд характеризує платіжний баланс як "статистичний запис всіх економічних угод протягом даного періоду між резидентами країн, що звітують".

Платіжний баланс має такі розділи: торговий баланс, тобто співвідношення між експортом та імпортом товарів; баланс послуг і некомерційних платежів (баланс "невидимих" операцій).

Основа платіжного балансу - групування усіх видів угод, результати яких пов'язані зі зростанням потреб у товарах і послугах (відплив валюти з країни) чи надходженням іноземної валюти (приплив її в країну).

Об'єднавши експорт та імпорт товарів, послуг, відсотків і дивідендів, однобічних переводів і трансфертів, одержувані і надані довгострокові та короткострокові позики, а також приплив і відплив державних резервів, отримуємо документ, названий у міжнародній економічній літературі "платіжним балансом".

У 2006 р. вперше з 1999 р. в Україні зафіксовано від'ємне сальдо поточного рахунку платіжного балансу в розмірі 1,6 млрд дол. США (-1,5 % до ВВП), у 2005 р. воно було позитивним та становило 2,5 млрд дол. США (2,9 % до ВВП) (див. табл. 17.2).

Незважаючи на стрімке зростання цін на енергоносії та застосування численних торговельних обмежень проти українських експортерів, очікуваного на початку року падіння темпів загальних обсягів зовнішньої торгівлі не відбулось. Навпаки, завдяки стійкому попиту та сприятливій ціновій кон'юнктурі на світових ринках металів і хімічної продукції сумарний обсяг експорту товарів та послуг збільшився на 13,2 % і становив 50,2 млрд дол. США (у 2005 р. експорт збільшився на 7,5 % та становив 44,4 млрд дол. США). Активізація внутрішнього попиту (як інвестиційного, так і споживчого) зумовила зростання імпорту товарів та послуг на 22 % (53,3 млрд дол. США, у 2005 р. імпорт збільшився на 20,4 % та становив 43,7 млрд дол. США).

Сукупний зовнішньоторговельний оборот товарів та послуг у 2006 р. збільшився порівняно з 2005 р. на 17,6 % і становив 103,5 млрд дол. США (у 2005 р. оборот зріс на 13,5 %).

Перевищення темпів зростання імпорту товарів та послуг над експортом становило 8,8 в. п., вперше за останні 7 років в Україні сформувалося від'ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу у розмірі 3,1 млрд дол. США (у 2005 р. воно було додатним та становило 671 млн дол. США). Темпи зростання обсягів торгівлі товарами і послугами наведено в табл. 17.3.

У 2006 р. обсяги експорту товарів збільшилися на 11,2 % та становили 38,9 млрд дол. США (у 2005 р. експорт зріс лише на 4,8 %).

Зростання обсягів експорту у 2006 р. зумовлено збільшенням вартісних обсягів експорту: металургійної продукції на 16,9 % ; машинобудівної продукції на 19,9 %; хімічної продукції на 18,4 %.

Основним чинником прискорення темпів зростання експорту у 2006 р. було покращення кон'юнктури ринків чорних металів у другій половині року та вдала переорієнтація експортних поставок на нові ринки (падіння вартості поставок металопродукції до Китаю у 6 разів було компенсовано нарощуванням поставок до країн Америки в 1,9 раза, Європи - в 1,4 раза, країн СНД - в 1,3 раза). У цілому за рік вартісні обсяги експорту чорних металів зросли на 13,6 % переважно за рахунок збільшення фізичних обсягів (на 9,7 %), тоді як ціни в середньому зросли лише на 3,6 %.

Таблиця 17.2. Динаміка платіжного балансу України (млн дол. США)

Динаміка платіжного балансу України (млн дол. США)

Динаміка платіжного балансу України (млн дол. США)

Таблиця 17.3. Темпи зростання обсягів торгівлі товарами і послугами

Темпи зростання обсягів торгівлі товарами і послугами

Завдяки підвищеному попиту на світових ринках були подолані негативні наслідки введення Росією та країнами Європейського Союзу ввізного мита на деякі види трубної продукції. Вартісні обсяг" експорту виробів з чорних металів у 2006 р. збільшилися порівняно з 2005 р. на 27,5 %. Росія залишається найбільшим споживачем українських труб, її частка в експорті трубної продукції збільшилася з 37,2 % у 2005 р. до 46,8 % у звітному. Висока активність зберігалася на ринках кольорових металів - експорт міді та виробів з неї у 2006 р. збільшився у 1,8 раза, алюмінію - у 1,3 раза переважно за рахунок зростання середніх цін.

У регіональному розподілі експортних товарних потоків відбулись незначні зміни: дещо збільшилася частка країн СНД (з 32,1 % у 2005 р. до 33,4 % у 2006 р.). Експортні поставки до Росії, незважаючи на дію деяких торговельних обмежень щодо українських експортерів, збільшилися на 15,4 %. Темпи зростання обсягів експорту до країн СНД у звітному періоді на 6,6 в. п. випереджали темпи зростання поставок до інших країн світу (115,7 та 109,1 %). Скорочення експорту до країн Азії на 3,2 % зумовило зменшення частки цих країн з 24 до 20,9 %, водночас обсяги експорту до країн Америки збільшилися майже у 1,4 раза, їх частка збільшилася з 5,2 до 6,5 %.

Імпорт товарів
17.3. Концептуальні основи зовнішньоекономічної стратегії
17.4. Механізм реалізації зовнішньоекономічної політики
Глава 18. Проблеми економічної інтеграції України в Європейський Союз і приєднання до ГАТТ/СОТ
18.1. Лібералізація міжнародної торгівлі в рамках ГАТТ і СОТ
18.2. Процес інтеграції України в ЄС
Елементи тимчасової угоди.
18.3. Митний союз і зони вільної торгівлі
Митний союз
Зона вільної торгівлі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru