Митна справа - Дубініна А.А. - 5.5.4. Порядок митного оформлення транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України з метою транзиту

У разі ввезення транспортного засобу на митну територію України з метою транзиту його власник або уповноважена особа подає митному органу на бланку митної декларації два примірники зобов'язання про транзит та документи що підтверджують право власності на транспортний засіб та інші документи, потрібні для митного оформлення транспортного засобу.

Особою, яка надає зобов'язання, заповнюються: поле для зазначення режиму переміщення громадянина, пункти 1, "Дата заповнення та особистий підпис" та підпункт 4.2 пасажирської митної декларації, а до підпункту 4.1 пасажирської митної декларації вноситься письмове зобов'язання про вивезення транспортного засобу такого змісту: "Зобов'язуюсь вивезти цей транспортний засіб за межі митної території України в термін, визначений митним органом. Про відповідальність згідно зі статтею 349 Митного кодексу України в разі порушення цього зобов'язання ознайомлений". Інші пункти та підпункти митної декларації громадянином не заповнюються.

Посадова особа митного органу здійснює митний огляд траснпортного засобу, перевіряє та встановлює відповідність ідентифікаційного номера, номерів кузова, шасі (рами), двигуна, року виготовлення, кольору та дати введення в експлуатацію транспортного засобу даним, зазначеним у письмовому зобов'язанні про транзит, реєстраційних та технічних документах на транспортний засіб, а також проводить документальну перевірку факту реєстрації транспортного засобу уповноваженими державними реєстраційними органами за кордоном і приймає рішення про можливість здійснення митного оформлення транспортного засобу. Якщо транспортний засіб не зареєстровано постійно в уповноважених державних реєстраційних органах іноземних держав, то після внесення грошової застави в розмірі суми податків і зборів (обов'язкових платежів), що підлягають сплаті при ввезенні таких транспортних засобів на митну територію України для постійного користування, посадова особа митного органу оформлює квитанцію МД-1.

Зобов'язання про транзит засвідчується відтиском особистої номерної печатки та підписом посадової особи митного органу. У графі "Для службових позначок" посадова особа митного органу зазначає дату закінчення транзиту, а якщо транспортний засіб не зареєстровано постійно в уповноважених державних реєстраційних органах іноземних держав, то також номер квитанції МД-1 і розмір грошової застави.

Особі, яка здійснювала декларування, разом з оригіналами технічних та інших документів, що були підставою для митного оформлення транспортного засобу, передається один примірник зобов'язання про транзит, а при оформленні МД-1 - другий примірник квитанції МД-1 і завірена посадовою особою митниці копія Акта про проведення митного огляду транспортного засобу. Другий примірник письмового зобов'язання про транзит залишається в митному органі.

Виїзд транспортного засобу за межі зони митного контролю здійснюється на підставі зобов'язання про транзит, засвідченого відтиском особистої номерної печатки і підписом посадової особи митного органу, і другого примірника квитанції МД-1. Електронні копії зобов'язання про транзит і квитанції МД-1 не пізніше ніж протягом чотирьох годин з моменту оформлення транспортного засобу передаються уповноваженою посадовою особою митниці до ЄАІС у встановленому ДМСУ порядку. При цьому до електронної копії зобов'язання про транзит також вноситься дата закінчення транзиту. Після завершення формування електронної копії зобов'язання про транзит документи, які були підставою для оформлення цього зобов'язання та залишаються в справах митного органу, передаються до відділу контролю за доставкою товарів митного органу.

При вивезенні транспортного засобу, ввезених з метою транзиту, особа, яка надала зобов'язання про транзит, подає митному органу документи, що підтверджують право власності на транспортний засіб, і оформлене при ввезенні цих транспортних засобів письмове зобов'язання про транзит. У разі внесення грошової застави при ввезенні транспортного засобу подаються також другий примірник квитанції МД-1 і завірена посадовою особою митниці копія Акта про проведення митного огляду транспортного засобу. Посадова особа митного органу здійснює митний огляд транспортного засобу, а також проводить перевірку за наявними в ЄАІС даними дотримання терміну транзиту та приймає рішення про можливість здійснення пропуску транспортного засобу за межі митної території України. За відсутності зауважень посадова особа митного органу на зворотному боці зобов'язання про транзит вчиняє запис "Транзит, вивезення" і завіряє його відтиском особистої номерної печатки та підписом. Зобов'язання про транзит залишається у справах митниці і є підставою для зняття транспортного засобу з контролю.

Контроль за виконанням зобов'язання про транзит здійснюється митним органом, яким проводилося митне оформлення транспортного засобу при ввезенні його на митну територію України. Контроль за доставкою транспортних засобів, що переміщуються громадянами через митну територію України транзитом, здійснюється в порядку, установленому ДМСУ. Граничний строк транзиту транспортних засобів через митну територію України не повинен перевищувати 10 діб.

5.6. Вимоги до лікарських засобів та наркотичних речовин при їх митному оформленні
5.7. Порядок переміщення через митний кордон культурних цінностей
5.8. Порядок переміщення текстових та аудіовізуальних товарів через митний кордон
5.9. Переміщення через митний кордон вторинної сировини та відходів
5.10. Митне оформлення квітково-декоративної продукції під час її переміщення через митний кордон України
5.10.1. Правила перевезення імпортних, експортних і транзитних вантажів з квітково-декоративною продукцією
5.10.2. Особливості проведення митного оформлення квітково-декоративної продукції при її імпорті, експорті та транзиті
Імпорт рослинної продукції в Україну
Експорт рослинної продукції з України
Перевезення рослинної продукції транзитом через Україну
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru