Митна справа - Дубініна А.А. - Перевезення рослинної продукції транзитом через Україну

Підкарантинні матеріали, які вивозяться за межі України, повинні відповідати умовам, що передбачені відповідними міжнародним договорами, учасниками яких є Україна, контрактами і карантинними дозволами сировини, що імпортується. Вивіз підкарантинних вантажів з України в інші держави провадиться в супроводі фітосанітарних сертифікатів, виданих окремо на кожну транспортну одиницю, та завірених штампом карантинної інспекції, яка видала цей сертифікат.

Фітосанітарний сертифікат повинен засвідчувати відсутність у підкаран-тинному вантажі шкідників, хвороб рослин або насіння бур'янів, передбачених міжнародними конвенціями та угодами з карантину та захисту рослин, та додаткові вимоги імпортера. Крім того, у сертифікаті записуються відомості про проведене знезараження вантажу або про виконання інших додаткових вимог, якщо вони передбачалися вимогами імпортера або умовами договору. Ботанічна назва рослин у фітосанітарному сертифікаті зазначається латинською мовою.

Для отримання фітосанітарного сертифіката на експорт вантажовласник повинен підготувати партію вантажу згідно з умовами, які виставлені країною-імпортером, і не пізніше ніж за 30 діб до відправлення підкарантинного матеріалу подати до державної інспекції з карантину рослин за місцем вирощування або відвантаження матеріалів заяву про оформлення фітосанітарного сертифіката і копію контракту. Вантаж доглядається не раніше ніж за 5 днів до відвантаження на експорт.

Фітосанітарний сертифікат видається на кожний вагон, контейнер з під-карантинним матеріалом, не раніше ніж за 14 днів до того, як вантаж вийде за межі країни-експортера. На вимогу відправника може бути виданий фітосанітарний сертифікат і на підконтрольні матеріали. Термін доставки вантажу не може бути більшим терміну дії фітосанітарного сертифіката. Первинний фіто-санітарний контроль експортних підкарантинних вантажів проводиться в місцях відвантаження вантажів і додатково під час перевантаження вагонів на прикордонних станціях, у морських та річкових портах. При експорті без перевантаження у прикордонних пунктах здійснюється тільки контроль за правильним оформленням фітосанітарного сертифіката. Якщо в місці відвантаження його оформлено невірно, у пункті вивезення оформляється новий сертифікат.

Експортні партії підкарантинних матеріалів і об'єктів, заражені шкідливими організмами, підлягають знезараженню. Транспортні засоби, призначені для перевезення експортних партій підкарантинних матеріалів, підлягають огляду, а у разі виявлення шкідливих організмів - знезараженню.

Перевезення рослинної продукції транзитом через Україну

Транзитні підкарантинні матеріали, що перевозяться через територію України, повинні супроводжуватись фітосанітарним сертифікатом країни-експортера і карантинним дозволом на транзит, що видає Укрголовдержкарантин. Вони підлягають візуальному карантинному догляду на прикордонних пунктах ввезення з перевіркою відповідності супровідних документів. При відсутності фітосанітарного сертифіката країни-експортера або неправильного його оформлення на підкарантинні транзитні вантажі, їх затримують на кордоні до оформлення відповідного документа. Таке оформлення здійснює карантинний інспектор прикордонного пункту лише після проведення фітосанітарного догляду, пересвідчившись, що вантаж відповідає вимогам фітосанітарної служби України щодо транзиту підкарантинних матеріалів (вантажів).

Підкарантинні матеріали, що перевозяться в ізольованих транспортних засобах за пломбою інофірми без перевантаження, карантинним дозволом на транзит не супроводжуються. Якщо підкарантинні вантажі проходять транзитом територію України без відкриття, то на товарно-транспортній накладній або на документі контролю за доставкою проставляється штамп установленого зразка. У всіх випадках виявлення пошкоджень вагонів та контейнерів з імпортними або транзитними підкарантинними вантажами, слідів утрати цих вантажів станція повинна негайно повідомити про це місцеву карантинну інспекцію.

Забороняється перевезення транзитом через Україну з перевантаженням або в негерметичних транспортних засобах насіннєвого матеріалу без карантинного дозволу на імпорт країни-імпортера і карантинного дозволу на транзит Укрголовдержкарантину; садівного матеріалу з країн розповсюдження бактеріального опіку плодових (збудник Erwinina amylowora), жовтої хвороби гіацинтів (збудник Xanthomonas citri), раку цитрусових (збудник Frankliniella occidentelis); зрізу квітів з країн розповсюдження західного квіткового трипсу (), пальмового трипсу (Тrips palmi), шерстистої білокрилки (Аleurothrixus floccosus), чорної цитрусової білокрилки (Аleurocanthus woglum), цитрусової білокрилки ( Dialeuroides citri), південноамериканської мінучої мухи (Liriomuza huidobrensis), американського конюшинового мінера (Liriomyza trifolii), південно-африканської гвоздикової листовійки (Epichoristodes acerbella). У разі виявлення зараження цих вантажів карантинними та іншими небезпечними шкідниками та хворобами рослин вони затримуються та знезаражуються, а якщо неможливо вжити ефективних заходів щодо знезараження, повертаються до країни-експортера.

5.11. Особливості переміщення гуманітарної допомоги через митний кордон
5.12. Порядок переміщення через митний кордон поштових відправлень
Митне оформлення МПВ
ПЕРЕДМОВА
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТА КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ МИТНО-ТАРИФНОЇ СИСТЕМИ КРАЇНИ
1.1. Сутність, сучасний стан та перспективи розвитку митно-тарифних відносин
1.2. Митно-тарифна політика як складова зовнішньоекономічної політики держави
1.3. Характеристика методів митного регулювання зовнішньоекономічної діяльності
1.4. Організаційна структура митної системи України
Тести
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru