Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - 19.2. Угоди на міжнародному валютному ринку

На міжнародному валютному ринку укладаються різні види угод за конверсійними операціями.

Конверсійні операції являють собою угоди, що укладаються на валютному ринку з купівлі-продажу визначеної суми валюти однієї країни на валюту іншої країни за погодженим курсом на певну дату. Метою конверсійних операцій є:

§ обмін валют при міжнародній торгівлі, здійсненні туризму, міграції капіталу та робочої сили;

§ спекулятивні операції (для одержання прибутку від зміни курсу валют);

§ хеджу ванн я (захист від валютного ризику, потенційних збитків від зміни курсів валют), що поліпшує умови укладання міжнародних торговельних та інвестиційних угод. Таким чином хеджування являє собою стимулювання міжнародних потоків товару та капіталу.

До конверсійних операцій належать:

§ операції з негайною поставкою валюти (поточні конверсійні операції), які поділяються на операції тод з датою валютування сьогодні (today), том з датою валютування завтра (tomorrow), спот з датою валютування через два робочі банківські дні (spot);

§ термінові валютні конверсійні операції, які поділяються на форварди, свопи, ф'ючерси, опціони.

Валютні операції на умовах спот

Спотовий ринок - це ринок, на якому здійснюються операції поточного, негайного (або касового) обміну валютами між умовах спот двома країнами. Дві сторони домовляються про обмін

банківськими депозитами і здійснюють угоду на другий робочий день з дня її укладання за курсом, зафіксованими у момент укладання угоди. Нині, за бажанням клієнта, за допомогою електронних засобів конвертування валют відбувається в день укладення угоди.

Курси негайного обміну валют називаються поточними (спот) курсами. А самі операції утворюють ринок готівкової валюти.

Угода спот традиційно є базовою валютною операцією, а курс спот - базовим курсом, на основі якого розраховуються інші курси угод на валютному ринку - крос-курси, курси форвардних і ф'ючерсних угод.

При обміні іноземних валют використовуються дві ціни (курси) валют: курс покупця і курс продавця. При купівлі валюти в банку або в ділера потрібно заплатити за валюту вищу ціну, ніж та, за яку можна продати ту ж саму кількість валюти тому ж самому банку чи ділеру.

Банківські і ділерські курси покупця - це ті ціни, котрі банк, ділер готові заплатити за іноземну валюту. Курси продавця - це ціни, за якими банк, ділер готові продати іноземну валюту. Ці два курси котируються парами. Наприклад, якщо банк котирує долар як 5,437 - 5,598, то це означає, що він готовий купити долари за 5,437 грн за 1 долар і продати їх за 5,598 грн за І долар. Вища ціна завжди відноситься до ціни продавця, а нижча - до ціни покупця- Різниця між цими курсами називається абсолютним спрелом. Він слугує для покриття витрат банку і для страхування валютного ризику. При нестабільності валютного ринку або в період валютної кризи спред може збільшитись від 2 до 10 разів порівняно з "нормальним" спредом - 0,05 -0,09% від котированого курсу.

Можна розрахувати відносний спред як різницю між котировками продавця і покупця, обчислену по відношенню до ціни продавця, тобто у відсотках:

На розмір спреду впливають такі чинники: статус контрагента і характер відносин між контрагентами (розмір спреду більший для постійних клієнтів банку), ринкова кон'юнктура (розмір спреду, як правило, більший при швидкій зміні валютного курсу), котируванні валюта та ліквідність ринку, сума угоди (при угодах на великі суми використовується менший спред).

Валютні операції з негайною поставкою найбільше розповсюджені і складають майже 60% обсягу валютних угод міжбанківського ринку. Дані операції підлягають обов'язковому виконанню сторонами. Вони використовуються передусім для негайного отримання валюти для здійснення зовнішньоторговельних розрахунків.

За допомогою операції "спот" банки забезпечують необхідною іноземною валютою своїх клієнтів, переливання капіталів, а також здійснюють арбітражні і спекулятивні операції.

Валютні форвардні операції

Форвардний ринок - це ринок, на якому здійснюються термінові валютні операції з іноземною валютою. Термінові (форвардні) угоди - це контракти, за яких дві сторони домовляються про доставку домовленої кількості валюти через певний строк після укладення угоди за курсом, зафіксованим у момент її укладення. Форвардні угоди укладаються поза біржею і є обов'язковими для виконання, на відміну від ф'ючерсів та опціонів.

Інтервал в часі між моментом укладення і виконання угоди може бути від 1-2 тижнів, від 1 до 12 місяців до 5-7 років. Курс валют за терміновою угодою називається форвардним обмінним курсом. Він фіксується в момент укладення угоди.

Курс валют за терміновими угодами відрізняється від курсу спот. Різниця між курсами спот і форвард визначається як знижка (дисконт - dis або депорт - Д) з курсу спот, коли курс термінової угоди нижчий, або премія (рт. або репорт - R), коли він вищий від курсу "спот". Премія означає, що валюта котирується дорожче за угодою на строк, ніж за готівковою операцією. Дисконт означає, що курс валюти за форвардною угодою нижчий, ніж за угодою спот.

Візьмемо 30-денний форвардний контракт з курсом 1,919 дол. за 1 англійський фунт стерлінгів за курсом спот 1,900. Перевищення форвардного курсу над курсом "спот" становитиме у відсотках:

або одну відсоткову місячну надбавку. Аналогічно обчислюється перевищення курсу спот над форвардним курсом, тільки величина буде від'ємною, що означає скидку. Термінові угоди здійснюються для досягнення таких цілей:

§ реальний продаж або купівля валюти;

§ обмін валюти в комерційних цілях, завчасний продаж або купівля іноземної валюти, щоб застрахувати валютний ризик;

§ страхування портфельних або прямих інвестицій від ризику, пов'язаного зі зниженням курсу валюти;

§ отримання спекулятивного прибутка за рахунок курсової різниці.

Спекулятивні операції можуть здійснюватись без наявності валюти.

Форвардний ринок вужчий, ніж ринок готівкових операцій (до 10% торгівлі валютними цінностями). В основному термінові угоди здійснюються з провідними валютами, великими корпораціями або банками зі стійким кредитним рейтингом.

При укладанні форвардних угод курсові очікування (підвищення або зниження курсу) не завжди виправдовуються. Відтак термінові контракти не завжди підходять або не завжди доступні всім видам бізнесу. Чимало видів бізнесу і більшість фізичних осіб шукають альтернативи форвардним контрактам.

Однією з таких альтернатив є угода своп, що є комбінацією поточної (готівкової) і термінової операції. Валютна операція своп поєднує купівлю-продаж двох валют на умовах негайної поставки (продажу) валюти за курсом спот з одночасною форвардною угодою щодо купівлі цієї самої валюти за курсом з урахуванням премії або дисконту залежно від руху валютного курсу. Операція своп використовується для:

§ здійснення комерційних угод: банк одночасно продає іноземну валюту на умовах "спот" і купує її на строк;

§ придбання банком необхідної валюти без валютного ризику;

§ взаємного банківського кредитування в двох валютах.

Операція своп є, по суті, хеджуванням, тобто страхуванням валютного ризику шляхом створення зустрічних вимог і зобов'язань в іноземній валюті. Ринок валютних свопів становить майже 20% від усього обсягу валютної торгівлі.

Валютні ф'ючерси
Валютні опціоіні
Спекулятивні валютні операції
19.3. Урядове втручання в діяльність валютних ринків
19.4. Ринок евровалют
ГЛАВА 20. МІЖНАРОДНИЙ КРЕДИТНИЙ РИНОК
20.1. Сутність міжнародного кредитного ринку
20.2. Валютно-фінансові умови міжнародного кредиту
20.3. Ринок єврокредитів
20.4. Міжнародна офіційна допомога країнам, що розвиваються
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru