Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - МЦУІС

Ключові поняття

Міжнародне інвестування; міжнародний технологічний обмін; міжнародна міграція робочої сили; Багатостороння агенція з гарантії інвестицій; Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів,; Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності; Міжнародна організація праці.

28.1. Регулювання міжнародного інвестування

Важливе місце в регулюванні міжнародного інвестування посідають Багатостороння агенція з гарантії інвестицій — БАГІ (Multilateral Investment Guarantee Agency - MIGA) та Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів — МЦУІС (International Center for Settlement of Investment Disputes - ICSID).

БАГІ Агенція заснована в 1988 p. Місцезнаходження її - м. Вашингтон. До її складу входить 145 членів. Україна стала членом БАГІ з 1995 р. Основні цілі:

§ сприяння збільшенню притоку інвестицій у країни, що розвиваються, через надання гарантій, включно страхування, по некомерційних ризиках;

§ здійснення досліджень, збирання й поширення інформації для сприяння інвестуванню;

§ надання технічної допомоги країнам, проведення консультацій з інвестиційних питань.

Організаційна структура:

§ Рада керуючих;

§ Директорат;

§ Комітет з розвитку;

§ Президент.

Рада керуючих складається з тих самих осіб, що й Рада керуючих МБРР, і виконує такі саме функції стосовно цілей БАГІ.

Директорат складається з 24 виконавчих директорів та їх заступників. Президент МБРР за посадою є головою Директорату БАГІ. Директорат займається поточними справами.

Комітет з розвитку являє собою групу міністрів великих країн; вони здійснюють моніторинг з проблем розвитку в сфері економіки й фінансів.

Президент БАГІ призначається Директоратом за пропозицією президента МБРР. Займається організаційною роботою.

Основні напрями діяльності БАГІ. Вона була утворена з тим, щоб залучити потенційних інвесторів до країн, що розвиваються, убезпечити їх від некомерційних ризиків і таким чином стимулювати туди потоки інвестицій. До некомерційних ризиків належать: війни, соціальні вибухи, експропріація вкладеного капіталу, неможливість переведення прибутку за кордон і т. ін.

Гарантії надаються тільки інвесторам із кран - членів БАГІ. Строк гарантій — 15-20 років по прямих інвестиціях, по позиках - понад три роки. Основна вимога надання гарантій: інвестор повинен бути резидентом країни - члена БАГІ; інвестиція ж може призначатися для будь-якої країни, навіть такої, що не входить до БАГІ.

Гарантії БАГІ, по суті, є страховкою, за одержання якої треба сплатити від 0,25% до 1,25% за кожні 100 доларів вартості гарантії.

БАГІ надає консультативні й рекламні послуги через спеціальний Департамент

МЦУІС

Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів заснований у 1966 р. Місцезнаходження його - м. Вашингтон. До складу Центру входить 139 членів.

Головна мета - сприяти притоку іноземних капіталів шляхом створення умов для примирення й урегулювання спорів між урядами й іноземними інвесторами. МЦУІС ие є кредитною організацією в прямому розумінні слова; через це його незавжди включають до Групи Всесвітнього банку, хоча за цілями й організаційно він з нею пов'язаний.

§ Організаційна структура:

§ Адміністративна рада;

§ Технічний секретаріат;

§ Президент.

Адміністративна рада складається з керуючих від кожної країни-члена й займається обговоренням найважливіших проблем Центру.

Технічний секретаріат виконує поточну роботу. Його очолює Генеральний секретар, який є віце-президентом Всесвітнього банку.

Президентом Центру є президент Всесвітнього банку.

Діяльність МЦУІС. Центр виступає в ролі арбітра між інвестором та урядом країни в разі виникнення конфлікту. Процес урегулювання інвестиційних спорів має дві форми: примирення й арбітраж. Примирення досягається в тому випадку, якщо вдається переконати обидві сторони у можливості вирішення конфлікт узгоджено, через взаємні поступки. Якщо ж примирення неможливе, то МЦУІС виносить аргументоване рішення на користь однієї зі сторін; така процедура має назву арбітражу.

28.2. Регулювання міжнародного технологічного обміну
28.3. Регулювання міжнародної міграції робочої сили
РОЗДІЛ 10. РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ МАКРОЕКОНОМІКИ
ГЛАВА 29. РЕГУЛЮВАННЯ ВАЛЮТНО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ КРАЇН
29.1. Міжнародний валютний фонд
29.2. Міжнародний банк реконструкції та розвитку
29.3. Банк міжнародних розрахунків
ГЛАВА 30. РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ КРАЇН
30.1. Діяльність Паризького клубу
30.2. Діяльність Лондонського клубу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru