Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 1.2.1. В чому полягають сутність теорії меркантилізму, її значення та обмеженість?

1.2.1. В чому полягають сутність теорії меркантилізму, її значення та обмеженість?

Сучасні теорії міжнародної торгівлі мають багату історію. Протягом тривалого часу, починаючи з виникнення самої економічної науки (початок XVII ст.) вчені-намагалися відповісти на наступні ключові питання:

* Чому існує міжнародна торгівля, якими є її економічні основи?

❖ Наскільки вигідна торгівля для кожної з країн-учасниць?

* Що обрати для економічного зростання: свободу торгівлі чи протекціонізм?

Меркантилізм був першим в теоретичному осмислюванні цих питань [10, с. 7-9; 33, с. 79^82; 68, с. 44-47]. Він являє собою доктрину, в якій існуючий світ розглядається у статиці, а багатства народів як фіксоване явище в кожен момент. Тому його адепти (Т. Мен, А. Серра, А.Монкретьєн) вважали, що зростання добробуту однієї країни можливе шляхом перерозподілу наявного багатства, тобто за рахунок зубожіння іншої країни. Меркантилісти асоціювали багатство з запасами дорогоцінних металів (золота і срібла). Країна, на їхню думку, тим багатше, чим більшою кількістю шляхетних металів вона володіє. Наявність більшої кількості грошей у обігу стимулює розвиток національного виробництва і збільшує зайнятість. Держава, на думку меркантилістів, повинна:

❖ стимулювати експорт і вивозити товарів більше, ніж завозити. Це забезпечить приплив золота;

* обмежувати імпорт товарів, особливо предметів розкоші, що забезпечить позитивне торгівельне сальдо;

❖ заборонити виробництво готових виробів у своїх колоніях;

❖ заборонити вивезення сировини з метрополій у колонії і дозволити безмитний імпорт сировини, що не добувається усередині країни;

❖ стимулювати вивезення з колоній переважно дешевих сировинних товарів.

❖ заборонити будь-яку торгівлю своїх колоній з іншими країнами, крім метрополії, яка єдина може перепродувати колоніальні товари за рубіж. Таким чином, в основі меркантилістської політики провідних країн

було прагнення максимального нагромадження грошового капіталу і мінімального імпорту, тобто держава повинна продавати на зовнішньому ринку якнайбільше будь-яких товарів, а купувати якнайменше. При цьому в країні повинно накопичуватися золото. Значення меркантилізму:

1. Концепція меркантилізму була першою спробою створити теорію міжнародної торгівлі, що прямо погоджувала торгівельні відносини з внутріекономічним розвитком країни, її економічним зростанням.

2. Меркантилісти розробили одну з можливих моделей розвитку міжнародної торгівлі на підставах товарного характеру виробництва. Вони заклали основи категоріального апарату, який використовується в сучасних теоріях міжнародної торгівлі, передусім в неомеркантилізмі.

3. Вперше описано те, що в сучасній економіці називається платіжним балансом [68, с 64].

Обмеженість меркантилізму полягає в тому, що меркантилісти не змогли зрозуміти, що збагачення однієї нації може відбуватися не тільки за рахунок зубожіння інших, з якими вона торгує, що міжнародна економіка розвивається, а тому розвиток країн можливий не тільки за рахунок перерозподілу вже існуючого багатства, але й за рахунок його нарощування.

Меркантилістська школа панувала в економіці упродовж 1,5 сторіччя. Внаслідок цього до початку ХУІІІ ст. міжнародна торгівля виявилася обплутаною мережею всіляких обмежень. Правила торгівлі йшли врозріз з потребами виробництва. Відчувалася необхідність переходу до вільної торгівлі.

Подальший розвиток теорії міжнародної торгівлі набули в працях економістів класичної школи.

1.2.2. В чому полягають сутність теорії абсолютних переваг, її позитивні та негативні риси?
1.2.3. В чому полягають сутність теорії порівняльних переваг, її значення та недоліки?
1.2.4. В чому полягає сутність теорії співвідношення чинників виробництва, як здійснювалось її тестування В.Леонтьєвим?
1.2.5. Які є альтернативні теорії міжнародної торгівлі?
1.3. Методи регулювання міжнародної торгівлі
1.3.1. Які існують основні типи торгівельної політики?
1.3.2. В чому полягають тарифні методи регулювання міжнародної торгівлі?
1.3.3. Що являють собою митна вартість та країна походження товару?
1.3.4. Які є економічні наслідки введення мита?
1.3.5. В чому сутність нетарифних методів регулювання міжнародної торгівлі?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru