Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 1.4.2. Якими б особливості спотовою ринку і обмінного курсу "спот"?

Спотовий ринок - це ринок, на якому здійснюються операції поточного, негайного (або касового) обміну валютами між двома країнами. Дві сторони домовляються про обмін банківськими депозитами і негайно здійснюють угоду. До недавнього часу для здійснення валютної операції "спот" потрібно було два дні. Нині, за бажанням клієнта, за допомогою електронних засобів конвертування валют відбувається в день укладення угоди.

Курси негайного обміну валют називаються поточними (спот) курсами. А самі операції утворюють ринок готівкової валюти.

При обміні іноземних валют використовуються дві ціни (курси) валют: курс покупця і курс продавця. При купівлі валюти у банку або у ділера потрібно заплатити за валюту вищу ціну, ніж та, за яку можна продати ту ж саму кількість валюти тому ж самому банку чи ділеру.

Банківські і ділерські курси покупця - це ті ціни, котрі банк, ділер готові заплатити за іноземну валюту. Курси продавця - це ціни, за якими банк, ділер готові продати іноземну валюту. Ці два курси котируються парами. Наприклад, якщо банк котирує долар як 5,437-5,598, то це означає, що він готовий купити долари за 5,437 грн. за долар і продати їх за 5,598 грн. за долар. Вища піна завжди відноситься до ціни продавця, а нижча - до ціни покупця.

Різниця між котировками продавця і покупця, обчислена по відношенню до ціни продавця, тобто у відсотках, називається спред:

Спред визначає доход банку (ділера) і операційні витрати клієнта при конвертації валюти.

Територіальний арбітраж, який залучає три і більше валюти, забезпечує рівновагу валютних курсів в усіх ринкових центрах.

Валютні операції з негайною поставкою найбільш розповсюджені і складають до 90% обсягу валютних угод, а курс "спот" є базовим для інших валютних курсів.

За допомогою операції "спот" банки забезпечують необхідною іноземною валютою своїх клієнтів, переливання капіталів, а також здійснюють арбітражні і спекулятивні операції.

1.4.3. В чому полягає специфіка форвардного ринку і форвардного курсу?

Форвардний ринок - це ринок, на якому здійснюються термінові валютні операції з іноземною валютою. Термінові (форвардні) угоди - це контракти, за яких дві сторони домовляються про доставку домовленої кількості валюти через певний строк після укладення угоди за курсом, зафіксованим в момент її укладення.

Інтервал в часі між моментом укладення і виконання угоди може бути від 1-2 тижнів, від 1 до 12 місяців, до 5-7 років. Курс валют за терміновою угодою називається форвардним обмінним курсом. Він фіксується в момент укладення угоди.

Курс валют за терміновими угодами відрізняється від курсу "спот". Різниця між курсами "спот" і "форвард" визначається як скидка (дисконт - dis або депорт - Д) з курсами "спот", коли курс термінової угоди нижчий, або премія (репорт - К), коли мін вищий віл курсу "спот". Премія означає, то валюта котирується дорожче за угодою на строк, ніж за готівковою операцією. Дисконт означає, що курс валюти за форвардною угодою нижчий, ніж за угодою "спот".

Візьмемо 30-денний форвардний контракт з курсом 1,919 дол. за англійський фунт стерлінгів за курсом "спот" 1.900. Перевищення форвардного курсу над курсом "спот" становитиме у відсотках:

або одну відсоткову місячну надбавку. Аналогічно обчислюється перевищення курсу "спот" над форвардним курсом, тільки величина було від'ємною, що означає скидку.

Термінові угоди здійснюються для досягнення таких цілей:

❖ обмін валюти в комерційних цілях, завчасний продаж або купівля іноземної валюти, щоб застрахувати валютний ризик;

❖ страхування портфельних або прямих інвестицій віл ризику, пов'язаного з пониженням курсу валюти.

❖ отримання спекулятивного прибутку за рахунок курсової різниці.

Спекулятивні операції можуть здійснюватись без плинності валюш.

Форвардний ринок вужчий, ніж ринок готівкових операцій В основному термінові угоди здійснюються з провідними валютами, великими корпораціями або банками зі стійким кредитним рейтингом.

При укладанні форвардних угод курсові очікування (підвищення або зниження курсу) не завжди виправдовуються. Відтак термінові контракти не завжди підходять або не завжди доступні всім вилам бізнесу Чимало видів бізнесу і більшість фізичних осіб шукають альтернативи форвардним контрактам.

Однією з таких альтернатив є угода "своп", що поєднує готівкову і термінову операції. Операція "своп" здійснюється у формі купівлі-продажу, тобто у формі єдиної угоди: негайної поставки валюти за курсом "спот" і одночасно форвардної угоди з тією ж валютою, за курсом з урахуванням премії або дисконт в залежності від руху валютного курсу. Операція "своп" використовується для:

❖ здійснення комерційних угод: банк одночасно проллє Іноземну валюту на умовах "спот" і купує її на строк;

❖ придбання банком необхідної валюти без валютного ризику;

❖ взаємного банківського кредитування в двох валютах

Операція "своп" є, по суті, хеджирування, тобто страхуванням валютного ризику шляхом створення зустрічних вимог і зобов'язань в іноземній валюті.

1.4.3. В чому полягає специфіка форвардного ринку і форвардного курсу?
1.4.4. Які відмітні риси визначають ф'ючерсний ринок та ф'ючерсний курс?
1.4.5. Що таке валютні опціони?
1.4.6. В чому полягає суть спекулятивних валютних операцій?
1.4.7. Що таке валютні ризики?
1.4.8. Яким чином здійснюється урядове втручання в діяльність валютних ринків?
1.4.9. Що таке ринок євровалют?
Б. Міжнародний кредитний ринок: вартість кредиту та зовнішній борг
Формування вартості міжнародного кредиту
1.4.10. В чому суть відсоткової ставки?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru