Міжнародна макроекономіка - Козак Ю.Г. - Передмова

Дисципліна "Міжнародна економіка" є складовою частиною підготовки економістів широкого профілю і однією з профілюючих у підготовці економістів-міжнародників. Вона належить до фундаментальних економічних дисциплін, спирається на теорію ринкової економіки і розвиває її, є поєднувальною ланкою між такими університетськими курсами, як мікроекономіка та макроекономіка і конкретно економічними дисциплінами: маркетинг, менеджмент, фінанси, бухгалтерський облік та аудит, гроші і кредит, банківська справа та ін

У системі економічної теорії "Міжнародна економіка" спочатку займала периферійне місце, існувала на засадах окремих розділів мікро- та макроекономіки, які містили аналіз міжнародних економічних відносин щодо зовнішньої торгівлі, міждержавного руху чинників виробництва, валютно-фінансової системи, що зумовлює цей рух.

Відокремлення "Міжнародної економіки" у самостійну дисципліну було історично зумовлено становленням, розвитком та функціонуванням світо господарських зв'язків як особливої, цілісної, органічної системи. Формування цієї системи виходило з еволюції міжнародного поділу праці, процесів інтернаціоналізації господарського життя країн світового співтовариства, інтеграції груп країн у регіональні господарські комплекси (союзи) з міждержавним та наддержавним регулюванням соціально-економічних процесів, транс націоналізації виробництва, функціонування міжнародної валютно-фінансової сфери як самостійного явища, безпосередньо не пов'язаного із зовнішньою торгівлею та міжнародним рухом чинників виробництва [22; 23; 52].

Міжнародна економіка складається з:

o міжнародної мікроекономіки (international microeconomics);

o міжнародної макроекономіки (international macroeconomics).

Така послідовність не випадкова. Історично склалося так, що порівняно самостійні частини міжнародної економіки формувалися саме в такій послідовності. Міжнародна торгівля товарами та факторами виробництва була історично першою і до певного часу головною формою міжнародних економічних відносин. Лише наприкінці XX ст. вона втратила провідну роль, яку почали займати різноманітні форми міжнародних фінансових операцій. Вивченням закономірностей міжнародного руху товарів та чинників їхнього виробництва як раз і займається міжнародна мікроекономіка. Окремі країни в міжнародній мікроекономіці розглядаються як первинні одиниці, подібно домогосподарству чи фірмам у традиційній мікроекономіці. Розгляд у міжнародній мікроекономіці інтеграційних процесів зумовлений тільки тим, що вони у своїй розвинутій формі передбачають посилення лібералізму у міжнародному русі як товарів, так і чинників виробництва.

Міжнародна мікроекономіка як розділ міжнародної економіки займається вивченням міждержавного руху товарів та факторів їхнього виробництва. Таке визначення міжнародної мікроекономіки загальновизнане в університетах США та Західної Європи. Однак предмет міжнародної макроекономіки і досі залишається дискусійним, суперечливим, що часом робить його еклектичним. Вибір основних складових дослідження в міжнародній макроекономіці орієнтований на їхню практичну значимість та доцільність у вирішенні конкретних проблем функціонування відкритих економік та розвитку світового господарства в цілому.

Міжнародна макроекономіка суттєво поширює предмет аналізу теорії міжнародної економіки, здійснює його на рівні взаємодії відкритих національних економік та світового господарства в цілому. Це поширення ґрунтується на існуванні міжнародної валютно-фінансової системи не тільки як механізму, що обслуговує рух товарів та чинників їхнього виробництва, ай як самостійної системи міжнародної економіки. Тому провідне місце в міжнародній макроекономіці передусім посідають:

o дослідження феномену сучасної міжнародної валютно-фінансової системи;

o вивчення проблем щодо валютного курсу та механізму його утворення, стану платіжного балансу, котрі визначають місце національних економік у світо господарських зв'язках;

o аналіз міжнародних фінансових ринків, торгівлі конкретними фінансовими інструментами - валютою, кредитом, цінними паперами;

o функціонування відкритої національної економіки та світового господарства в цілому залучає до предмета міжнародної макроекономіки також вирішення питань її регулювання, яке здійснюється через діяльність міжнародних економічних та фінансових організацій.

Саме тому завдання навчального посібника полягає в розгляді за допомогою макроекономічного аналізу сутнісних проблем щодо функціонування та розвитку міжнародної валютно-фінансової системи, передусім валютних курсів, платіжного балансу, міжнародних фінансових ринків в умовах глобалізації; в аналізі сучасних завдань регулювання міжнародної макроекономіки.

Навчальний посібник підготовлено спільно з провідними фахівцями Білоруського торгово-економічного університету, передусім із ректором цього університету A.A. Наумчик та завідувачем кафедри світової та національної економіки С.Н. Лебедевою.

При формуванні змісту навчального посібника було використано праці провідних зарубіжних та вітчизняних учених, які містяться в наведеному наприкінці посібника списку літератури. У підготовці посібника брали участь аспіранти та здобувачі І.О. Уханова, О.С. Кіро, М.Є. Бикова, O.A. Єрмакова.

Автори і редактори висловлюють щиру вдячність академіку НАН України, д.е.н., професору Амоші О.І., д.е.н., професору Лук'яненко Д.Г., д.е.н., професору Макогону Ю.В., д.е.н., професору Мозговому О.М., д.е.н., професору Циганковій Т.М. за співробітництво, корисні й неупереджені зауваження та допомогу, надані під час роботи над цією книгою. Наша величезна подяка професорам С.С. Дзарасову (Росія), А. Прадетто (ФРН), П. Грегорі (США), С. Фортеск'ю (Австралія), дослідження та поради яких сприяли підготовці цього навчального посібника.

Розділ 1. Світова валютна система та принципи її функціонування
Глава 1. Валюта та валютні курси
1.1. Сутність валюти та валютного курсу
1.2. Розрахункові види валютних курсів
1.3. Крос-курс та тристоронній арбітраж
1.4. Види валютних курсів залежно від ступеня гнучкості
Режим валютного курсу в Україні
1.5. Попит та пропозиція на іноземну валюту
1.6. Залежність цін від зміни валютного курсу
1.7. Чинники, що впливають на валютний курс
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru