Міжнародні економічні відносини - Амеліна І.В. - Термінологічний словник

Валютний ринок - обслуговує міжнародний платіжний обіг, пов'язаний з оплатою грошових зобов'язань юридичних і фізичних осіб різних країн;

Валютні (грошові) кредити - кредити, надані у грошовій формі: у національній або іноземній валюті.

Грошовий ринок - система відносин попиту і пропозиції фінансових ресурсів, що надаються на короткостроковий термін.

Довгострокові кредити- кредити, на строк понад 5-7 років.

Експортний кредит - надається банком країни-експортера банку країни-імпортера (чи безпосередньо імпортеру).

Забезпечені кредити - кредити, забезпечені нерухомістю, товарами, документами, цінними паперами, золотом та іншими цінностями як заставою.

Зв'язані кредити - надаються на конкретні цілі, обумовлені в кредитній

угоді.

Інвестиційні кредити - надаються для будівництва конкретних об'єктів, погашення заборгованості, придбання цінних паперів.

Іноземні (зовнішні) кредити - це кредити, що надаються іноземними кредиторами національним позичальникам для здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Комерційні кредити - надаються для закупівлі певних видів товарів і послуг.

ЛІБОР - ставка, запропонована на Лондонському міжбанківському ринку депозитів. Це відсоткова ставка, за якою провідні банки Лондона надають позиковий капітал у певній валюті іншим банкам. Вона служить базовою ставкою для багатьох операцій на міжбанківському ринку позикових капіталів.

Лізинг- кредитування купівлі машин, обладнання, споруд виробничого призначення на основі укладання орендної угоди, за якої орендар сплачує орендну плату частинами та орендодавець зберігає право власності на товари до кінця терміну.

Маржа - різниця між цінами, курсами, ставками; надбавка до орієнтира - вартості певного кредиту.

Міжбанківський ринок - ринок, на якому залучаються тимчасово вільні грошові ресурси кредитних закладів і розміщуються у формі міжбанківських депозитів на короткі строки (1,3,6 місяців, до 1-2 років).

Міжнародний кредит- це форма руху позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, де кредиторами і позичальниками виступають суб'єкти різних країн.

Надстрокові кредити - добові, тижневі, до трьох місяців.

Обліковий ринок - ринок, на якому основними інструментами є казначейські й комерційні векселі та інші види короткострокових зобов'язань;

Ринок цінних паперів - інвестиційний сектор міжнародного фінансового ринку, сфера наднаціонального обігу цінних паперів.

Середньострокові кредити - кредити, що надаються на строк від 1 до 5 років.

Світовий фінансовий ринок - система відносин попиту і пропозиції щодо фінансового капіталу, що функціонує у міжнародній сфері в якості покупних і платіжних засобів, кредитів, інвестиційних ресурсів.

Товарні кредити - міжнародні кредити, що надаються експортерами своїм покупцям у товарній формі з умовою майбутнього покриття платежем у грошовій чи іншій товарній формі.

Факторинг- придбання банком або спеціалізованою факторинговою компанією права вимоги щодо виплат за фінансовими зобов'язаннями здебільшого у формі дебіторських рахунків за поставлені товари чи послуги.

Фінансові кредити - це кредити, які не мають цільового призначення і можуть бути використані на будь-які цілі.

Фірмовий (комерційний) кредит - позичка, яка надається експортером однієї країни імпортеру іншої у вигляді відстрочки платежу, це комерційний кредит у зовнішній торгівлі.

Фондовий ринок (ринок капіталів) - система довгострокових позик на міжнародному рівні, коли капітал використовується позичальниками для фінансування капіталовкладень.

Контракти на управління - є засобом, за допомогою якого фірми можуть надіслати частину свого управлінського персоналу для надання підтримки фірмі в іншій країні або надання спеціалізованих управлінських функцій на певний період за встановлену плату.

Ліцензування - купівля-продаж права на нематеріальну власність (патенти, авторські права, програми, торгові марки, ноу-хау) на певний період.

Міжнародний рух капіталу - однобічне переміщення закордон певної вартості у товарній чи грошовій формі з метою отримання прибутку чи підприємницької вигоди.

Міжнародні інвестиції - це довгострокові вкладення капіталу закордоном з метою отримання прибутку.

Підприємство з іноземними інвестиціями- це підприємство будь-якої організаційної форми, створене за законами України, якщо впродовж календарного року в його статутному фонді є кваліфікаційна іноземна інвестиція.

Портфельні інвестиції - вкладення в іноземні підприємства або цінні папери, які приносять інвесторові відповідний доход, але не дають право контролю над підприємством.

"Проекти під ключ" - це укладання контрактів на будівництво підприємств, які передаються власникові у стані їх повної готовності.

Прямі іноземні інвестиції (ПІІ) - капіталовкладення в іноземні підприємства, які забезпечують контроль над об'єктом розміщення капіталу і відповідний доход.

Спільне підприємство - це організаційно-правова форма поєднання дій партнерів різних країн з метою здійснення спільної підприємницької діяльності.

Тема 6. Світова валютна система і валютні відносини
1. Поняття світової валютної системи
2. Елементи валютної системи
3. Еволюція світової валютної системи
4. Валютний курс, його види і системи
5. Валютна політика і її завдання
6. Міжнародні валютно-кредитні і фінансові організації
Термінологічній словник
Тема 7. Міжнародні розрахунки
1. Сутність міжнародних розрахунків
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru