Міжнародні організації - Кучик О.С - 2.2.3.2. Діяльність ОІК з реалізації економічних, культурних, інформаційних питань

2.2.3.2.1. Економічна діяльність ОІК

Конференція підтвердила важливість зміцнення економічної та торговельної співпраці між країнами-членами з метою підвищення ефективності їхньої економічної діяльності та прискорення впровадження "Плану дій щодо зміцнення економічного та торгівельного співробітництва між державами ОІК" у рамках роботи Постійного комітету з економічної та комерційної співпраці (СОМСЕС).

Конференція висловила переконання, що високі досягнення в економічному та торгівельному співробітництві між країнами-членами призведуть до створення необхідної основи для поступового розвитку в напрямку зміцнення економічної інтеграції, яка має своєю кінцевою метою створення Ісламського спільного ринку. В цьому плані Конференція зазначила, що створення Ісламського спільного ринку є довготривалим процесом" який включає такі етапи, як порівняльна оцінка переваг країн-членів, вибір пріоритетних сфер співпраці, створення умов для вільного доступу до ринку, визначення політичної компетенції і створення Ісламської зони вільної торгівлі. Як зазначено в резолюції 36/29-Е від 27 червня 2002 року, економічна співпраця у формуванні спільних ринків між окремими країнами-членами є важливим кроком на шляху до створення зони вільної торгівлі між всіма державами-учасницями ОІК, яка стане основою для Ісламського спільного ринку. Саме формування регіональних і субрегіональних економічних груп є необхідною умовою для створення зони вільної торгівлі та Ісламського спільного ринку. Для вивчення шляхів і методів реалізації цієї мети в Тегерані (Іран) з 27 по 28 вересня 2000 року проводився "Міжнародний семінар по дослідженню шляхів і методів створення Ісламського спільного ринку".

27 червня 2002 року Конференція прийняла резолюцію 4 29-Е, в якій закликала країни-учасниці активізувати торгівельний обмін і усунути всі перешкоди, які гальмують цей процес.

Конференція "закликала до зміцнення економічної та політичної співпраці між країнами-членами з метою уникнення в подальшому непорозумінь на міжнародному рівні, особливо в фінансовій та інвестиційній галузях, в торгівлі технологіями тощо" [10, с. 89].

Конференція закликала країн-членів пришвидшити створення регіональних економічних груп та розпочати реалізацію існуючих програм щодо пожвавлення економік держав-учасниць.

З цією метою укладено такі угоди, як Загальна угода з питань економічної, технологічної та комерційної співпраці, Договір про заохочення, захист та гарантію інвестицій, Договір про створення торгівельної системи країн-членів ОІК, крім цього був підписаний ще статут Інституту з питань стандартизації.

Для Конференції пріоритетним є розвиток малого бізнесу. З цього питання вона 27 червня 2002 року прийняла резолюцію 30/29-Е, в якій підкреслила важливість збільшення участі приватного сектора в економічній співпраці між країнами-учасниця-ми; висловила необхідність негайного впровадження "Плану дій по зміцненню економічної і торгівельної співпраці між країнами-членами ОІК". Присвячена цьому питанню Міністерством економіки і торгівлі ОАЕ, Торговою палатою Абу-Дабі та Ісламським банком розвитку з 21 по 22 травня 2000 року була проведена міжнародна конференція "Зміцнення малого і середнього бізнесу на порозі до глобалізації та лібералізації".

Конференція звернулась з проханням до Генерального секретаря ОІК надати всі необхідні директиви відповідним інститутам ОІК, щоб "завершити вивчення питання розвитку шляхів створення Ісламського об'єднання фінансових ринків та розвитку інструментів фінансової політики країн-членів" [9, с. 78].

Конференція привітала проведення першого Ісламського форуму міністрів туризму, який проходила в Ісфахані (Іран) з 3 по 4 жовтня 2000 року. На цій зустрічі наголошувалося на важливості туризму як най перспективнішої сфери, а також на необхідності забезпечення вагомої частки країн-членів ОІК у цій галузі. Щодо співпраці у сфері туризму була прийнята резолюція 31/29-Е від 27 червня 2002 року. В ній наголошується на необхідності створення спеціальних туристичних груп цих країн, організації різних виставок для ознайомлення з культурою та традиціями інших країн. Йдеться також про інвестиційні вкладення в туристичну галузь країн-учасниць.

2.2.3.2.1. Економічна діяльність ОІК
2.2.3.2.2. Діяльність у сфері культури
2.2.3.2.3. Діяльність у сфері інформації та комунікації
2.3. Рада співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ)
2.3.1. Історична довідка
2.3.2. Мета діяльності та організаційна структура РСАДПЗ
2.3.2.1. Мета діяльності Ради
2.3.2.2. Організаційна структура РСАДПЗ
2.3.2.2.1. Вища Рада
2.3.2.2.2. Комісія з врегулювання суперечок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru