Мікроекономіка - Буряк П.Ю. - Властивості цінової еластичності попиту

Цінова еластичність попиту характеризується певними властивостями. По-перше, для більшості кривих попиту, представлених прямою лінією (тобто для кривих попиту з лінійною залежністю), еластичність попиту є неоднаковою на різних цінових інтервалах кривої: еластичність попиту є більшою на інтервалах високих ціп і меншою на інтервалах низьких цін, тобто пересуваючись вниз по кривій попиту еластичність попиту зменшується. Це можна побачити, обрахувавши дані коефіцієнта дугової еластичності попиту в різних цінових інтервалах кривої попиту (графіка 2-10).

Цю ж властивість можна спостерігати, використавши формулу точкової еластичності попиту. Розглянемо можливі ситуації.

Трафік 2-10. Еластичність попиту в різних цінових інтервалах лінійної кривої попиту

Ситуація 1. Точка А знаходиться вище середини кривої попиту (графік 2-11, а). Коефіцієнт точкової еластичності попиту в точці А визначається за формулою (2.8). Оскільки ОЦ > ЦТ, то кЕПц > 1 і попит Є еластичним.

Ситуація 2. Точка А знаходиться нижче середини кривої попиту (графік 2-11,6). Оскільки ОЦ < ЦТ, то кЕПц < 1 і попит є нееластичним.

Ситуація 3. Точка А знаходиться на середині кривої попиту (графік 2-11, в). Оскільки ОЦ -ЦТу то кЕПц = 1 і попит є одинично еластичним.

Ситуація 4. Точка А знаходиться в точці перетину кривої попиту з вертикальною віссю (графік 2-11, г). кЕПц = оо і попит є абсолютно еластичним.

Ситуація 5. Точка А знаходиться в точці перетину кривої попиту з горизонтальною віссю (графік 2-11, д). кЕПц = 0 (0/ЦТ) і попит є абсолютно нееластичним.

Графік 2-11. Точкова еластичність попиту та її властивості.

Отже, перша властивість еластичності попиту полягає в тому, що для кривих попиту, представлених прямою лінією, в інтервалах високих цін (або в їх точках) попит є еластичним, а в інтервалах низьких цін (або в їх точках) попит є нееластичним. У точці, що знаходиться на середині кривої попиту, попит є одинично еластичним. У точці перетину кривої попиту з вертикальною віссю попит є абсолютно еластичним, а у точці перетину з горизонтальною віссю попит є абсолютно нееластичним. Таким чином, еластичність попиту зменшується під час руху по кривій попиту вниз (графік 2-11, е).

Що торкається нелінійних кривих попиту, тобто кривих попиту, які не є прямою лінією, то існує особливий випадок, коли кривизна кривої попиту є такою, що на будь-якому її інтервалі має місце постійна еластичність попиту, тобто однакове значення коефіцієнта еластичності попиту (крива попиту з однаковою одиничною еластичністю попиту була вже представлена на графіку 2-7). Саме криві з однаковою еластичністю попиту в різних інтервалах кривої найбільше відображають середню чутливість споживачів на зміну цін.

Графік 2-12. Еластичність попиту

Друга властивість еластичності попиту полягає в тому, що зовнішній вигляд графіка, тобто нахил кривої попиту, не є точним наочним доказом певної еластичності попиту. Наприклад, на графіку 2-12 здається, що оскільки крива попиту в верхній її частині (в інтервалі вищих цін) є більш крутою, а в нижній частині (в інтервалі нижчих цін) є більш пологою, то можна було б зробити висновок про нееластичний попит в інтервалі високих цін і еластичний попит в інтервалі низьких цін. Проте ця видимість є хибною. Це пояснюється тим, що нахил кривої попиту (те, що видно на графіку - якою є крива попиту, а саме пологою чи крутою) залежить від абсолютних змін ціни і кількості продукту. Так, зниження ціни з 9 до 5 г. о. викликає збільшення величини попиту на 10 одиниць (з 10 до 20), а зниження ціни з 5 г. о. до 1 г. о. (на ті ж чотири грошові одиниці) викликає збільшення величини попиту вже на 60 одиниць (80-20). Поняття ж еластичності попиту відображає відносні зміни ціни та кількості продукту. Треба завжди пам'ятати, що еластичність попиту є більшою в інтервалі високих цін і меншою в інтервалі низьких цін (крім розглянутого випадку з постійною еластичністю попиту).

Фактори цінової еластичності попиту
2.3.2. Перехресна еластичність попиту
2.3.3. Еластичність попиту за доходом
ТЕМА 3. Основи аналізу пропозиції
3.1. Пропозиція і закон пропозиції. Крива пропозиції
3.2. Нецінові фактори пропозиції
3.3. Еластичність пропозиції та її фактори
3.3.1. Поняття цінової еластичності пропозиції. Коефіцієнт цінової еластичності пропозиції
3.3.2. Види еластичності пропозиції та їх характеристика
3.3.3. Властивості цінової еластичності пропозиції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru