Основи експертизи продовольчих товарів - Малигіна В. Д. - Фітосанітарна експертиза

Фітосанітарна експертиза є складовою частиною державної системи фітосанітарного контролю в Україні. Вона являє собою систему заходів, метою яких є охорона території та здоров'я населення України від проникнення з-за кордону карантинних та інших небезпечних шкідників, хвороб, рослин і бур'янів, які можуть завдати значних збитків народному господарству України.

Термін "фітосанітарний" складається із поєднання грецького слова phytos — рослина і "санітарний".

При проведенні фітосанітарної експертизи здійснюється карантин рослин, який являє собою правовий режим, що включає систему державних заходів, спрямованих на захист рослин, продукції їх переробки, сировини, окремих вантажів від карантинних об'єктів.

В особливих випадках встановлюють особливий карантинний режим, суть якого полягає в режимі діяльності державних органів, який обумовлює тимчасове обмеження перевезення рослин і продукції з них; режим спрямований на локалізацію та ліквідацію спалахів хвороб і карантинних об'єктів.

Фітосанітарний контроль здійснюється як у межах держави, так і на державному кордоні, тому розрізняють контроль внутрішній і зовнішній, як і карантин рослин. Фітосанітарному контролю підлягають усі під-карантинні матеріали і об'єкти, що перетинають державний кордон України та межі особливих карантинних зон.

Контроль поширюється на всі під-карантинні матеріали та об'єкти, транспортні засоби, що надходять в Україну.

Під-карантинними матеріалами є продовольча сировина і харчові продукти:

— свіжі овочі, фрукти, картопля, баштанні культури, зерно (продовольче, технічне), солод, рис, крупи, борошно і вироби з нього, горіхи, арахіс;

— кава-зерно, какао-боби, кондитерські вироби, чай, прянощі, спеції;

— сушені овочі, фрукти, гриби;

— культури живих грибів, бактерії, віруси, нематоди, кліщі, які є збудниками і носіями хвороб рослин, а також комахи, що завдають шкоди живим рослинам і продукції рослинного походження тощо.

Непродовольчі товари:

— волокно бавовни, льону та інших прядильно-волокнистих культур, вовни немитої і нечесаної, шкірсировини, яка не пройшла хімічну обробку;

— деревина та хімічно необроблені вироби з неї, пиломатеріали. До карантинних об'єктів відносять збудників хвороб рослин,

бур'яни, шкідників, які відсутні або знаходяться в обмеженій кількості на території України, однак при розповсюдженні можуть завдати значної шкоди рослинам і рослинній продукції.

Серед транспортних документів, які супроводжують вантаж рослин, повинен бути фітосанітарний сертифікат, який видається державними органами з карантину і захисту рослин країни-експортера. При відсутності в країні-експортері служб фітосанітарного контролю дозволяється ввезення об'єктів без карантинного дозволу, але з попереднім оформленням його на імпорт службами Укрголовдержкарантину. Проходження карантинного контролю при перетині кордону є обов'язковим, і без узгодження або без карантинного дозволу перетин кордону неможливий.

Фітосанітарний контроль відбувається в пунктах з карантину рослин, які знаходяться в районах або при кордоні, морських річкових портах — на пристанях, на залізничних станціях і в аеропортах, на підприємствах поштового зв'язку, автомобільних дорогах — автовокзалах, автостанціях, пунктах пропуску на державному кордоні України.

Фітосанітарна експертиза проводиться за заявкою на оформлення карантинного дозволу на Імпорт, транзит або експорт об'єктів, матеріалів.

Для проведення експертизи необхідна копія контракту про імпорт об'єктів і матеріалів, підтвердження про оплату за проведення експертизи.

Всі види надходжень рослинних об'єктів, матеріалів, транспортних засобів з-за кордону до України реєструються інспектором у спеціальному журналі, як і вся інформація про проведення робіт інспекторами.

Експертиза починається з перевірки наявності карантинного дозволу на імпорт при перевезенні вантажів транзитом, фітосанітарного сертифіката країни-експортера. Проведений фітосанітарний контроль оформляється актом фітосанітарного контролю і відбору зразків для карантинної експертизи.

Вивезення вантажів за межі територій прикордонних пунктів у країну дозволено тільки при наявності карантинного дозволу і карантинного сертифіката.

Сільськогосподарська рослинна продукція, яка імпортується, експортується, перевозиться транзитом і проходить фітосанітарний контроль, класифікується за хімічним складом, фізичними властивостями і призначенням на групи (продовольчі товари):

— зерно та зерно-продукти — зерно злакових, бобових культур, насіння олійних та інших культур і продукти їх переробки: борошно, висівки, дерть, крупи тощо, призначені для споживання та технічної переробки;

— свіжі фрукти і овочі — плоди фруктових, ягідних, цитрусових, тропічних, горіхоплідних, овочевих, коренеплідних культур і винограду, призначені для споживання або переробки;

— сухофрукти і спеції — цілі або різані фрукти і овочі, спеції та прянощі (запашний перець, гвоздика, кориця, хмелі-сунелі та інші), висушені рослини.

При виявленні зараженості вантажу живими карантинними об'єктами здійснюється затримка вантажу для знезараження.

Продовольчі запаси на вітчизняних та закордонних суднах, що заражені карантинними і небезпечними шкідниками, на період перебування судна в порту проходять знезараження. Якщо це зробити неможливо, запаси опломбовують до виведення судна на рейд або в нейтральні води.

Обов'язково знезаражують у прикордонному пункті такі фрукти, як цитрусові, хурму і гранати, всі матеріали, всі види транспортних засобів після перевезення імпортних матеріалів.

Робота із знезараження матеріалів проводиться фумігаційними загонами державних інспекцій з карантину рослин за спеціальними методиками, що гарантують ефективність знезараження спеціалістами фумігаційного загону.

Матеріали, які надходять з країн, де спостерігаються спалахи дії карантинних і небезпечних шкідників, заражені цими шкідниками, повертаються країні-експортеру або знищуються.

Заборонено транзит по території України з перевантаженням або перевезенням у негерметичних транспортних засобах, якщо виявлено зараження:

— цитрусових (апельсини, клемантини, цитрини, мандарини, грейпфрути) з країн розповсюдження середземноморської плодової мухи (Ceratitis Capitata) — з 15 квітня до 1 листопада;

— плодів насіннєвих та кісточкових (яблука, груші, ківі, папайя, манго, сливи, черешні, вишні, абрикоси, персики, алича, нектарний) з країн розповсюдження середземноморської плодової мухи (Ceratitis Capitata), яблуневої плодової мухи (Rhagoletis Pomonellа), східної плодової мухи (Dacus Dorsalis), персикової плодожерки (Carposinaniponensis), грушевої вогнівки (Humonia perireorella) на весняно-літньо-осінній період; — пасльонових овочів (помідори, баклажани, перець солодкий, картопля) з країн розповсюдження картопляної молі (Fhtorimaea opercuella).

Карантинні і підконтрольні матеріали, які заражені небезпечними шкідниками, хворобами рослин і бур'янами і для яких неможливе знезараження, повертаються до країни-експортера.

Екологічна експертиза
ЛІТЕРАТУРА
ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ СУБ'ЄКТІВ В УМОВАХ РИНКОВИХ ВІДНОСИН
1.1. Предмет, мета, зміст та завдання дисципліни "Основи зовнішньоекономічної діяльності"
1.2. Об'єкти зовнішньоекономічної діяльності
1.3. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності
1.4. Основні напрями розвитку зовнішньоекономічної діяльності
РОЗДІЛ 2. РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
2.1. Сутність регулювання зовнішньоекономічної діяльності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru