Основи підприємницької діяльності - Варналій З.С. - 3. Удосконалення нормативно-правової бази розвитку підприємництва

В останні роки на державному та регіональному рівнях питанням активізації функціонуючих суб'єктів підприємницької діяльності, створення нових підприємств приділялась підвищена увага. Було прийнято ряд рішень Президента України та Уряду України з удосконалення нормативно-правової бази, усунення адміністративних, економічних та організаційних перешкод розвитку підприємництва, запровадження нових підходів до державного регулювання у сфері підприємництва. Це передусім стосується внесення змін до процесів регулювання, ліцензування, державної реєстрації, видачі різноманітних дозволів, запровадження нових схем оподаткування, упорядкування планових (позапланових) перевірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємницької діяльності державними контролюючими органами.

Так, 3 лютого 1998 р. було прийнято Указ Президента України "Про усунення обмежень, що стримують розвиток підприємницької діяльності", спрямований на зменшення втручання державних органів у підприємницьку діяльність, усунення правових, адміністративних та організаційних перешкод у розвитку підприємництва, запровадження нових підходів до державного регулювання підприємництва. В цілому положення Указу певною мірою сприяли формуванню сприятливого середовища для діяльності суб'єктів підприємництва. Так, за результатами соціологічного дослідження, яке Міжнародна фінансова корпорація (МФК) проводила в деяких областях (зокрема, Миколаївській, Кіровоградській, Чернігівській, Рівненській), термін легалізації скоротився з ЗО днів до 14; термін видачі свідоцтва про державну реєстрацію до 3 -4 днів; середня тривалість процесу ліцензування з 35 до 14 днів. Зменшилася кількість державних органів, які доводилося відвідувати підприємцю.

Указ Президента України від 12 травня 1998 р. "Про державну підтримку малого підприємництва" спрямований на формування та реалізацію державної політики з питань розвитку та підтримки малого підприємництва, ефективного використання його можливостей у розвитку національної економіки.

У результаті прийняття Указу Президента України від З липня 1998 р. "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності в Україні перейшла значна кількість громадян-суб'єктів підприємницької діяльності; збільшилися надходження до бюджету від фізичних осіб-платників єдиного податку.

Указ Президента України від 23 липня 1998 р. "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності" спрямовано на зменшення втручання державних органів у підприємницьку діяльність шляхом упорядкування проведення перевірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємництва, а також на зменшення їхніх витрат при виконанні обов'язкових правил і процедур.

Указ Президента України від 20 травня 1999 р. "Про запровадження дозвільної системи у сфері підприємницької діяльності" направлений на впорядкування встановлених нормативно-правовими актами України правил та порядку одержання суб'єктами підприємницької діяльності дозволю (спеціальних дозволів, ліцензій, сертифікатів тощо).

З метою ефективного використання можливостей підприємництва для розвитку національної економіки, прискорення економічних реформ, вирішення соціальних проблем та забезпечення реалізації конституційного права громадян на підприємницьку діяльність 15 липня 2000 р. було прийнято Указ Президента України "Про заходи щодо забезпечення підтримки та дальшого розвитку підприємницької діяльності". На всебічне стимулювання розвитку підприємництва спрямовано розробку та впровадження Національної програми розвитку підприємництва, Програми дерегулювання підприємницької діяльності, Програми мікрокредитування суб'єктів малого підприємництва та інші нормативно-правові акти.

У 2000 р. в Україні було ухвалено низку законів, що сприятимуть розвитку підприємництва, зокрема:

1 червня 2000 р. ухвалений Закон України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", який визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування;

19 жовтня 2000 р. ухвалений Закон України "Про державну підтримку малого підприємництва", який визначає правові засади державної підтримки суб'єктів малого підприємництва;

21 грудня 2000 р. ухвалений Закон України "Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні" з метою створення належних умов для реалізації конституційного права на підприємницьку діяльність, а також підвищення добробуту громадян України шляхом залучення широких верств населення до такої діяльності;

11 січня 2001 р. ухвалений Закон України "Про захист економічної конкуренції", який визначає правові засади підтримки та захисту економічної конкуренції, обмеження монополізму в підприємницькій діяльності.

ТЕМА 3. Фінансові важелі розвитку підприємницької діяльності
1. Фінансово-кредитна підтримка підприємництва
2. Система оподаткування підприємницької діяльності
3. Основні види податків
ТЕМА 4. Коопераційні зв'язки суб'єктів підприємництва
1. Об'єктивна необхідність коопераційних зв'язків суб'єктів підприємництва
2. Форми коопераційних зв'язків суб'єктів підприємництва
Субпідряд
Франчайзинг
Лізинг
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru