Оцінювання майна - Калінеску Т.В. - 5.4. Обмеження в користуванні певними видами земельних ділянок

З метою охорони земель законом установлюються певні обмеження і заборони на користування деякими земельними ділянками.

Так, у відповідності зі ст. 48 ЗКУ на землях оздоровчого призначення забороняється діяльність, що суперечить їхньому цільовому призначенню чи може негативно вплинути на природні лікувальні властивості цих земель [113]. На територіях лікувально-оздоровчих місцевостей і курортів встановлюються округи і зони санітарної (гірничо-санітарної) охорони.

У межах округу санітарної (гірничо-санітарної) охорони забороняються передача земельних ділянок у власність і надання в користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам для діяльності, несумісної з охороною природних лікувальних властивостей і відпочинком населення.

На землях рекреаційного призначення також забороняється діяльність, що перешкоджає чи може перешкоджати використанню їх за призначенням, а також негативно впливає чи може вплинути на природний стан цих земель. Навколо історико-культурних заповідників, меморіальних парків, древніх поховань, архітектурних ансамблів і комплексів встановлюються охоронні зони із забороною діяльності, що шкідливо впливає чи може вплинути на дотримання режиму використання цих земель [113].

Статтею 61 ЗКУ встановлені обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж рік, навколо водойм і на островах. Відповідно до цієї статті прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

У прибережних захисних смугах уздовж рік, навколо водойм і на островах забороняється [4]:

а) орання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво й городництво;

б) збереження і застосування пестицидів і добрив;

в) улаштування літніх таборів для худоби;

г) будівництво будь-яких споруджень (крім гідротехнічних, гідрометричних і лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів і стоянок автомобілів;

г) улаштування смітників, перегноєхранилищ, нагромаджувачів рідких і твердих відходів виробництва, цвинтарів, скотомогильників, полів фільтрації і т.п.;

д) миття й обслуговування транспортних засобів і техніки. Об'єкти, що знаходяться в прибережній захисній смузі, можуть

експлуатуватися, якщо при цьому не порушується її режим. Не придатні для експлуатації спорудження, а також такі, що не відповідають установленим режимам господарювання, підлягають виносу з прибережних захисних смуг. Режим господарської діяльності на земельних ділянках прибережних захисних смуг уздовж рік, навколо водойм і на островах, установлюється законом.

Для забезпечення експлуатації і захисту від забруднення, ушкодження і руйнування каналів зрошувальних і осушувальних систем, гідротехнічних і гідрометричних споруджень, водойм і гребель на берегах рік виділяються земельні ділянки смуг відводу з особливим режимом використання [9].

Статтею 62 ЗКУ встановлені обмеження у використанні земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів, а також на островах у внутрішніх морських водах.

У прибережних захисних смугах уздовж морів, морських заток і лиманів, на островах у внутрішніх морських водах забороняється [113]:

а) улаштування полігонів побутових і промислових відходів і нагромаджувачів стічних вод;

б) улаштування вигрібних ям для нагромадження господарсько-побутових стічних вод обсягом понад 1 м3 на добу;

в) улаштування полів фільтрації і створення інших споруджень для прийняття і знезаражування рідких відходів;

г) застосування сильнодіючих пестицидів. Режим господарської діяльності на земельних ділянках прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток, лиманів і на островах у внутрішніх морських водах установлюється законом.

На підходах до портів, каналів, мостових, кабельних і повітряних переходів, водозабірних і інших об'єктів законом можуть встановлюватися обмеження у використанні земель.

Особливий режим використання мають також землі транспорту і зв'язку [84]. Так, на землях авіаційного транспорту, зокрема, на приаеродромній території, законом вводиться особливий режим використання земель. Уздовж наземних, надземних і підземних трубопроводів встановлюються охоронні зони.

Уздовж повітряних і підземних кабельних ліній зв'язку, що проходять поза населеними пунктами, а також навколо випромінювальних споруджень телерадіостанцій і радіорелейних ліній встановлюються охоронні зони. Уздовж повітряних і підземних кабельних ліній електропередачі також встановлюються охоронні зони.

У відповідності зі ст. 167 ЗКУ господарська й інша діяльність, що допускає забруднення земель і ґрунтів понад установлені гранично припустимі концентрації небезпечних речовин, забороняється.

Нормативи гранично припустимих концентрацій небезпечних речовин у ґрунтах, а також перелік цих речовин затверджуються спеціально уповноваженими органами виконавчої влади в галузі охорони здоров'я і санітарного нагляду, екології і природних ресурсів [108]. Забруднені небезпечними речовинами земельні ділянки використовуються з дотриманням встановлених обмежень, вимог щодо запобігання їхнього небезпечного впливу на здоров'я людини і навколишнє середовище.

Рівень забруднення ґрунтів враховується при наданні земельних ділянок у користування, вилученні їх з господарського обороту і зміні характеру і режиму використання.

Ґрунт земельних ділянок є об'єктом особливої охорони. Так, згідно зі ст. 168 ЗКУ [7] власники земельних ділянок і землекористувачі не мають права здійснювати зняття і перенос ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу органів, що здійснюють державний контроль за використанням і охороною земель.

При здійсненні діяльності, пов'язаної з порушенням поверхневого шару ґрунту, власники земельних ділянок і землекористувачі повинні здійснювати зняття, складування, збереження поверхневого шару ґрунту і нанесення його на ділянку, з якого він був знятий (рекультивація), чи на іншу земельну ділянку для підвищення його продуктивності й інших якостей.

VI. Еколого - економічна оцінка земельних ресурсів
6.1. Функції і показники економічної оцінки земельних ресурсів та умов
6.2. Вартісні теорії оцінки природно-ресурсного потенціалу землі
6.3. Методи економічної оцінки природно-ресурсного потенціалу землі
6.4. Основні джерела забруднення земель
6.5. Наслідки забруднення земель
6.6. Оцінка забруднення земель та ґрунтів
VII. Оцінювання нематеріальних активів
7.1. Сутнісні ознаки об'єктів нематеріальних активів
7.2. Методологія оцінювання нематеріальних активів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru