3.3.1. Системи людини, які сприймають стан навколишнього середовища
Цілеспрямована і безпечна діяльність людини заснована на сприйманні й аналізі інформації відносно характеристик зовнішнього середовища і внутрішніх системах організму. Цей процес здійснюється за допомогою аналізаторів — підсистем ЦНС, які забезпечують отримання і первинний аналіз інформаційних сигналів. Інформація, яка поступає крізь аналізатори, зветься сенсорною (від лат. sensus — почуття, відчуття), а процес її отримання і первинної переробки — сенсорним усвідомленням.
Загальну функціональну схему аналізатора наведено на рис. 3.11.
Центральною частиною аналізатора є відповідна зона головного мозку. Периферична частина — рецептори, які знаходяться на поверхні тіла для сприймання зовнішньої інформації чи знаходиться у внутрішніх системах і органах для сприймання інформації про їх стан (зовнішні рецептори в звичайному спілкуванні звуть органами почуттів). Провідні нервові шляхи з'єднують рецептори з відповідними зонами мозку.
Залежно від специфіки отримання сигналів аналізатори розрізняють:
зовнішні — зоровий (рецептор — око); слуховий (рецептор — вухо); тактильний, больовий, температурний (рецептори шкіри); нюховий (рецептор в носовій порожнині); смаковий (рецептори на поверхні язика і піднебіння);
внутрішні — аналізатори тиску; кінестетичні (рецептори в м'язах і сухожилля); вестибулярний (рецептор в порожнині вуха); спеціальні, що розташовані у внутрішніх органах і порожнині тіла.
Основні параметри аналізаторів:
1. Абсолютна чутливість до інтенсивності сигналу (абсолютний поріг відчуття з інтенсивності) — характеризується мінімальним значенням впливу подразника, під час подразнення якого виникає відчуття. Залежно від виду подразника абсолютний поріг змінюється в одиницях енергії, тиску, температури, кількості чи концентрації речовини і таке інше. Мінімально адекватну відчутну інтенсивність сигналу прийнято розуміти як нижній поріг відчуття.
Психофізичними експериментами встановлено, що величина відчуття змінюється повільніше, ніж сила подразника.
Інтенсивність відчуття (Е) описується логарифмічною залежністю (закон Вебера — Фехнера)
2. Гранично дозволена інтенсивність сигналу (звичайно близька до больового порогу). Максимальну адекватну відчутну величину сигналу прийнято називати верхнім порогом відчуття.
3. Діапазон відчуття до інтенсивності включає всі перехідні значення подразника від абсолютного порогу відчуття до больового порогу.
4. Диференціальна (що розрізняється) чутливість до змін інтенсивності сигналу — це мінімальна зміна інтенсивності сигналу, що відчуває людина. Розрізняють абсолютні диференціальні пороги, які характеризуються значенням ∆І, і відносні, які виражаються у відсотках:
5. Диференціальна (що розрізняються) чутливість до зміни частоти сигналу — це мінімальна зміна частоти (F) сигналу, що відчуває людина. Вимірюється аналогічно диференціальному порогу з інтенсивності, чи в абсолютних одиницях ∆F, чи у відносних:
6. Межі (діапазон) спектральної чутливості (абсолютні пороги відчуття за частотою, довжиною хвилі) визначаються для аналізаторів, що чутливі до змін частотних характеристик сигналу (зорового, слухового, вібраційного), окремо нижній і верхній пороги.
7. Просторові характеристики чутливості специфічні для кожного аналізатора.
8. Для кожного аналізатора характерна мінімальна тривалість сигналу, що необхідна для виникнення почуття. Час, який проходить від початку впливу подразника до появи відповідної дії на сигнал (сенсомоторна реакція), зветься латентним періодом.
Величина латентного періоду (с) для різних аналізаторів така:
Тактильний (доторкання) | 0,09—0,22 |
Слуховий (звук) | 0,12—0,18 |
Зоровий (світло) | 0,15—0,39 |
Нюховий (запах) | 0,31—0,39 |
Температурний (тепло — холод) | 0,28—1,60 |
Вестибулярний апарат (під час обертання) | 0,4 |
Больовий (рана) | 0,13—0,89 |
9. Адаптація (звичка) і сенсибілізація (підвищена чутливість) — характеризуються часом і властиві кожному типу аналізаторів.
Функціонування будь-яких аналізаторів істотно змінюється під впливом небезпечних для людини умов. Низькі і високі температури, вібрації, перевантаження, невагомість, надто інтенсивні потоки інформації, що ведуть до дефіциту часу, втома, стан стресу — всі ці фактори викликають будь-які зміни характеристик аналізаторів.
3.3.1.1. Зоровий аналізатор людини
3.3.1.2. Слуховий аналізатор людини
3.3.1.3. Характеристики шкірного аналізатора
3.3.1.4. Кінестетичний аналізатор
3.3.1.5. Нюховий аналізатор
3.3.1.6. Смаковий аналізатор
3.3.2. Мікроклімат і його вплив на людину
3.3.3. Небезпечні речовини
3.3.4. Небезпечні вібрації та акустичні коливання