Інвестування - Мойсеєнко І. П. - Іноземні інституційні інвестори

Іноземні інституційні інвестори в Україні представлені міжнародними фінансово-кредитними інституціями, фондами та банками (табл. 3.1):

Таблиця 3.1. Характеристики іноземних і реституційних інвесторів

НазваРік запи-

су, місце
Цілі

діяльності
Форми діяльностіОб'єкти інвестуванняУмови надання

кредитів
Суб'єкти
МБРР1944, СШАЯк канал передачі ресурсів від розвинутих країн до тих, що розвиваються, для сприяння їх економічному та соціальному розвиткуФінансові ресурси, надання технічної допомоги, рекомендацій по розробці економічної політикиМашинобудування, транспорт, зв'язок, енергетика (виробництва, що сприяють економічному зростанню)1. Проведення економічних реформ

2. Заходи, спрямовані на стабілізацію національної валюти та макропоказників

3. Наявність програми соціального розвитку
Держава, юридичні

особи

під гарантію держави
МФК1956Сприяння розвитку приватного сектораФінансові ресурси, технічна допомога, сприяння розвитку та реалізації інвестиційних проектів та програмЕлементи виробничої та соціальної інфраструктури1. Страхування некомерційних ризиків

інвестора

2. Часткова участь

в інвестиціях
Державні та

приватні юридичні особи
ЄБРР1991,

Лондон
Сприяння переходу до ринкової економіки країн Центральної та Східної Європи, розвитку приватних ініціатив V цих країнахНадання прямих кредитів, спільне фінансування, надання гарантій та фінансових консультаційРеконструкція та розвиток інфраструктури, металургійна галузь, енергетика, АПК1. Бізнес-план

2. Застава майна до 200 %

3. Інвестор або банк-гарант зобов'язаний проінвестувати 30 % проекту

4. Розмір активів інвестора до 2.5 мли: кількість працівників до 500 осіб
Юридичні особи державного та приватного секторів

Найбільш впливовою міжнародною валютно-кредитною системою є група Світового банку, яка включає Міжнародний валютний фонд (МВФ), Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародну фінансову корпорацію (МФК), Міжнародне агентство розвитку (МАР), Міжнародне інвестиційне гарантійне агентство (МІГА).

Проектний портфель України у Світовому банку становлять близько ЗО проектів, що мали бути реалізовані в 1996—1998 pp. на суму понад 3,5 млрд дол. США.

ЄБРР в Україні реалізує кредитну лінію для розвитку малого та середнього бізнесу у розмірі близько 150 млн дол. США.

Серед міжнародних фондів, що здійснюють інвестиційну та кредитну підтримку підприємства в Україні, основними є:

• Фонд підтримки підприємництва в нових незалежних державах (для малого та середнього бізнесу).

• Фонд "Україна".

• Німецько-український фонд.

• Фонд "Відродження".

Як свідчить досвід країн, що розвиваються, крім залучення міжнародних кредитів, ефективною формою імпорту капіталу є також створення вільних економічних зон. В Україні загальні умови їх створення та функціонування визначаються концепцією створення спеціальних (вільних) економічних зон.

Вільна економічна зона (ВЕЗ) — це обмежена частина території країни, що характеризується специфічним режимом функціонування економічних суб'єктів. Механізм функціонування ВЕЗ включає специфічний економічний, організаційний, податковий, митний та правовий статус її господарських об'єктів.

Загальні умови функціонування ВБЗ є універсальними і пов'язані з так званими нульовими витратами. Це зниження податків на прибуток або їх відміна на певний термін. Можливим є зниження оподаткування індивідуального доходу, переказів доходів за кордон, а також надання пільгових кредитів чи тимчасова відміна оподаткування для окремих суб'єктів. Передбачається довгострокове кредитування у національній валюті, цільові субсидії чи пільгові позики, повернення сплачених податкових сум у разі інвестування у пріоритетні галузі, самостійне встановлення порядку та строків амортизації тощо.

Спеціальні умови створюються з метою зниження проявів слабких сторін функціонування ВБЗ, що можуть бути обумовлені невигідністю географічного положення, слабким розвитком соціальної інфраструктури тощо.

Концепція створення спеціальних економічних зон в Україні передбачає створення спеціальних (вільних) економічних зон різноманітних типів на першому етапі, однак перевага надається локальним (точковим) зонам.

На другому етапі прогнозується створення багатофункціональних зон у межах окремих регіонів та зон міжнародного типу.

3.2. Майнові права іноземних інвесторів в Україні
Майнові права інвесторів
Міжнародні конкурси (тендери)
Права інтелектуальної власності підприємств з іноземними інвестиціями
Інвестування майнових цінностей за межами України
3.3. Спільні підприємства як форма іноземного інвестування
Передумови спільного підприємництва в У країні
Форми регулювання іноземного інвестування
Спільне підприємництво в інвестиційно-інноваційній сфері
Розділ 4. ОСНОВИ ІННОВАЦІЙНОГО ІНВЕСТУВАННЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru