Інвестування - Мойсеєнко І. П. - Оцінка ризиків інвестиційного проекту

Для обчислення можливих варіантів ризикованості інвестиційного проекту залежно від різних обставин використовують такі підходи:

а) аналіз чутливості проекту до змін окремих факторів, які впливають на дохідність. До таких факторів належать ціна реалізації, собівартість, обсяг виробництва, вартість обладнання тощо. Оцінюється значення впливу цих факторів на загальну прибутковість проекту, і відповідно до результатів вживаються заходи щодо ґрунтовного опрацювання інвестиційних планів та зниження ризикованості, пов'язаної з виявленими факторами;

б) аналіз прогнозних сценаріїв розвитку загальноекономічних умов та здійснення самого інвестпроекту. Обчислення здійснюється за трьома варіантами:

— базовий розрахунок за середніх, найбільш вірогідних умов;

— оптимістичний варіант за найкращого перебігу подій за . всіма факторами, що впливають на дохідність проекту;

— песимістичний варіант, в який закладаються найгірші можливі ситуації у країні й на конкретному ринку;

в) метод статистичних випробувань, за якого з допомогою електронно-обчислювальної техніки прораховується багато варіантів дохідності проекту залежно від показників-факторів у заданих діапазонах їхніх змін. У результаті одержуються середні показники, статистичні характеристики їхньої варіації та розподілу для подальшого аналізу найважливіших для дохідності проекту показників та рівень ризикованості проекту за різними напрямами.

Мета аналізу чутливості полягає у порівнянні впливу окремих факторів інвестиційного проекту на його основний показник, наприклад, внутрішню норму прибутковості.

Послідовність проведення аналізу чутливості:

1. Вибір основного показника ефективності інвестицій,

наприклад, внутрішньої норми прибутковості (ІКК) або чистої теперішньої вартості (МРУ).

2. Вибір факторів (показників), які мають неоднозначний характер, наприклад, капітальні витрати, ціна на товар, обсяг продажу, компоненти собівартості продукції.

3. Встановлення номінальних (за проектом) та граничних (максимальних і мінімальних) значень неоднозначних факторів. Граничних значень може бути декілька, наприклад, ± 5 % та ± 10 % від номінального значення (усього в цьому прикладі чотири).

4. Розрахунок основного показника для всіх обраних граничних значень неоднозначних факторів.

5. Побудова графіка чутливості для всіх неоднозначних факторів.

Цей графік дозволяє зробити висновки про найбільш критичні фактори інвестиційного проекту з метою подальшого контролю за ними у процесі його реалізації. Наприклад, якщо ціна є критичним фактором — у подальшому необхідно звернути увагу на програму маркетингу та якість товару. Якщо проект є чутливим до зміни обсягів виробництва — необхідно більше уваги приділити вдосконаленню внутрішнього менеджменту та підвищенню продуктивності праці. Якщо критичним фактором є матеріальні витрати — доцільно приділити увагу відносинам із постачальниками.

Аналіз сценарію — методика аналізу ризику, яка розглядає чутливість, реагування очікуваного прибутку до змін у ключових змінних величинах та можливий інтервал значень.

Аналіз сценарію розглядає "погані" та "добрі" фінансові обставини, які можливі в очікуваній ситуації. При цьому фінансовий аналітик просить операційних менеджерів підібрати "поганий" набір обставин (низька ціна продажу, низький обсяг витрат на одиницю тощо), середній (або "більш можливий") набір і "добрий" набір обставин.

Щоб оцінити переваги різних напрямів інвестицій і оперувати ними, доцільно це відхилення звести до одного значення, а потім у його межах прогнозувати різні рівні прибутку з урахуванням ймовірності їх досягнення. Сума величин ймовірності дорівнює 1.

Таким чином, аналіз сценарію забезпечує корисною інформацією щодо ризику проекту. Але цей метод дещо обмежений, бо розглядає тільки кілька окремих результатів, реально існує нескінченне число ймовірностей. Наступний метод визначення ризику проекту вирішує цю проблему.

Завдання. Розрахувати теперішню вартість грошових потоків з кожного з проектів (табл. 9.1):

Таблиця 9.1. Вихідні дані для розрахунку теперішньої вартості грошових потоків

Вихідні дані для розрахунку теперішньої вар¬тості грошових потоків

Розрахувати теперішню вартість грошових потоків за кожним з проектів.

Визначити показники:

— чистий приведений дохід;

— індекс дохідності;

— період окупності.

На основі розрахованих показників визначити найбільш ефективний проект.

Розв'язання:

1) розраховуємо теперішню вартість грошових потоків за проектами (табл. 9.2):

Таблиця 9.2. Результати розрахунків теперішньої вартості грошових потоків

РікПроект АПроект В
Майбутня вартістьДисконтний множникТеперішня вартістьМайбутня вартістьДисконтний множникТеперішня вартість
1-й9 0000,8857 9655 0000,874 350
2-й4 0000,78331326 0000,7564 536
8-й2 7000,6681 777
4-й_
Разом11097-1066

Отже, на основі проведених розрахунків теперішньої вартості грошових потоків та показників ефективності інвестиційних проектів можна зробити висновок, що проект А є найефективнішим, оскільки за цим проектом ЧПД та ІД є максимальними, а ПО — мінімальними.

Умови економічної невизначеності, в яких змушені діяти інвестори, спричинять вплив тих чи інших факторів ризику на їхні майбутні прибутки. Інвестиційні ризики загрожують зменшенням прибутків порівняно з можливими або навіть збитками. Тому при прийнятті рішень з питань щодо інвестиційної діяльності керівництво фірм, банків або інвестфондів має обов'язково враховувати вплив інвестиційних ризиків.

Для кількісної оцінки інвестиційних ризиків застосовуються різні статистико-математичні методи, в яких обчислюють показники ефективності проекту в умовах несприятливих для інвестицій подій. Такими показниками є середньоквадратичне відхилення та коефіцієнт варіації.

9.3. Управління фінансовими ризиками
Етапи процесу управління ризиками
Моделі управління ризиками
Розділ 10. ФОРМУВАННЯ ТА УПРАВЛШНЯ ІНВЕСТИЦІЙНИМ ПОРТФЕЛЕМ ПІДПРИЄМСТВА
10.1. Формування інвестиційного портфеля підприємства
Цілі формування інвестиційного портфеля
Типи інвестиційних портфелів
Завдання формування інвестиційного портфеля
Етапи формування інвестиційного портфеля
Побудова класичного консервативного портфеля
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru