Всесвітня історія - Гончар Б.М. - Великі географічні відкриття

Великі географічні відкриття

З метою пошуків західного морського шляху з Європи в Індію генуезець Христофор Колумб (1451-1506) запропонував іспанським володарям Фердінанду Арагонському та Ізабеллі Кастильській проект морської подорожі. Перед тим він марно просив допомоги в португальського короля. Проте саме в Іспанії до нього поставилися з повагою і підтримали його проект.

Христофор Колумб (1451-1506)- мореплавець, відкривач Американського континенту. Народився в Генуї, але жив у Португалії. З 14 років брав участь у морських подорожах португальців. У 80-тіроки XV ст . розробив план пошуку західного шляху до Індії, відкинутий королем Португалії. З серпня 1492р. Колумб очолив іспанську морську експедицію до Індії на трьох каравелах ("Санта Марія", "Пінта", "Нінья"). Флотилія подолала Атлантичний океан і 12 жовтня 1492р. досягла одного з Багамських островів, який Колумб назвав Сан-Сальвадор. Під час першої експедиції Колумбу вдалося дістатися також Куби і Гаїті. Згодом, призначений віце-королем нових земель, він очолив ще три експедиції (149$-1496, 1498-1500,1502-1504) і відкрив Антильські острови, узбережжя Центральної та Південної Америки. Колумб помер 21 травня1506р., переконаний, що відкриті ним землі - це частина Східної Азії. Тому Американський континент було названо на честь флорентійського мореплавця Амеріго Веспуччі, який першим висловив припущення, що відкриті Колумбом землі - нова частина світу. Ім'я Колумба збереглося в назві однієї з південноамериканських країн - Колумбії.

1492 р. з іспанського порту Палос у бік Атлантичного океану відпливли 90 відважних моряків і Колумб, які сподівалися відкрити таємничі країни Антилію (Антильські острови) і Ціпангу (Японію). У жовтні того самого року вони вперше побачили землю і висадилися на одному з Багамських островів, який Колумб назвав Сан-Сальвадором. Згодом було відкрито острови Куба і Гаїті, які відкривач назвав Фернандіна та Еспаньола.

Коли Колумб повернувся до Іспанії та проінформував королеву Ізабеллу про свої відкриття, на знак подяки його було призначено віце-королем нових земель.

У 1493-1496 рр. мореплавець здійснив другу подорож, але мав уже 17 кораблів і 1500 осіб. Було відкрито Малі Антили, Пуерто-Рико, Ямайку.

У1498-1500 рр. Колумб очолив третю експедицію. У ній його оточення становили різні злочинці, яких покарали примусовим поселенням на нових землях. Саме під час цієї подорожі було досягнуто гирла річки Оріноко в Південній Америці. Але Колумб до кінця свого життя так і не знав, що відкрив новий материк. Відкриті землі він називав Індією, а їхнє населення - індіанцями. Ця назва так і закріпилася за корінними мешканцями Америки. У 1502-1504 рр. Колумб здійснив останню подорож, допливши до берегів Середньої Америки.

З часом нові землі європейці почали колонізувати. Іспанських завойовників називали конкістадорами. Першою колонією Іспанії був острів Еспаньола (Гаїті).

1519 р. загін іспанців на чолі з Фернандо Кортесом підкорив країну ацтеків у Мексиці. Пізніше Кортес відкрив Юкатан, Гондурас і Каліфорнію.

1532 р. іспанці під проводом Франсіско Піссаро завоювали країну інків, розпочавши колонізацію Перу.

Географічні відкриття здійснювали посланці не лише Іспанського, а й Португальського королівства. Ще 1486 р. португалець Бартоломеи Діаш досяг мису на півдні Африки, який пізніше отримав назву мису Доброї Надії.

1497 р. до Індії відпливла португальська експедиція на чолі з Баско да Гамою. Лише наступного року моряки дісталися Індії та висадилися в місті Калікут. А через кілька місяців вже навантажені різними місцевими виробами та прянощами португальці попливли до Лісабона.

Баско да Гама (1469-1524) - португальський пірат-мореплавець, який першим здійснив морську подорож з Європи до Індії навколо Африки. Його флотилія (3 кораблі) покинула Лісабон у липні 1497р. і на початку 1498р." обігнувши мис Доброї Надії, прибула до Малінді (Східна Африка), де взяла на борт відомого арабського лоцмана і флотознавця Ахмеда ібн Маджида, який привів ескадру Баско да Гама у серпні 1498р. до індійського порту Калікут. Повернувшись до Лісабона з багатим вантажем коштовних прянощів, Баско да Гама сформував за підтримки португальського двору в 1602р. другу ескадру (20 кораблів), з якою знову прибув до Індії, де зайнявся піратством і колоніальними загарбаннями. За колосальні фінансові прибутки, які він приніс португальській скарбниці, Баско да Гама був призначений у 1524 р. віце-королем Індії, але невдовзі помер від несприятливого для європейця тропічно-екваторіального клімату.

Через деякий час Португалія перетворилася на першу морську державу світу, у тисячі разів збільшивши свої володіння. З часом вона стала великою колоніальною імперією.

Першу навколосвітню подорож здійснив португалець Фернан Магеллан. 1519 р. п'ять кораблів під іспанськими прапорами відпливли у пошуках західного шляху до Молуккських островів. 1520 р. Магеллан і його команда (265 осіб) дісталися гирла Ла-Плати, переправилися через небезпечну протоку, пізніше названу Магеллановою. Під час подорожі спалахнув бунт моряків, придушений з великими труднощами. Подальше плавання тривало вже на трьох кораблях зі значно меншою командою. Впродовж трьох місяців за доброї погоди моряки перепливли Тихий океан, дісталися одного з островів архіпелагу, пізніше названого Філіппінським. Того ж року сталася сутичка моряків з місцевими жителями, в якій загинув Магеллан. На одному кораблі "Вікторія" вже без Магеллана залишки його команди (16 осіб) обігнули з півдня Африку і повернулися в Іспанію.

Географічні відкриття XV-XVI ст. мали епохальне значення для подальшого розвитку Європи і створили передумови для майбутньої колоніальної системи.

Спочатку найкращі колонії дісталися Іспанії (майже вся Америка) і Португалії (Індія). Набагато пізніше колоніальними державами стали Англія (з середини XVI ст.), Франція та Нідерланди (на початку XVII ст.).

Відкриття започаткували добу масових переселень з Європи до інших частин світу, передусім до Америки, що спричинило тяжкі наслідки для корінного населення. Індіанці, які перебували на нижчому рівні розвитку, не витримали суперництва з європейцями. Вони вели тривалу і запеклу боротьбу, але зрештою мусили поступитися європейцям і стати їхніми невільниками.

Великі географічні відкриття збагатили європейські країни, насамперед Іспанію та Португалію. На відкритих ними землях з часом було виявлено поклади цінних металів, передусім золота і срібла. Поширення їх у Європі неминуче призводило до подорожчання різних товарів і продуктів харчування (тобто відбувалася так звана революція цін).

Відкриття сприяли розширенню торговельної справи. Завдяки встановленню європейцями зв'язків з іншими материками виникла світова торгівля. З Європи почали більше вивозити зброї, тканин, посуду. З Америки до Європи ввозили какао і тютюн. Звідти до європейців потрапили кукурудза і картопля. З Азії завозили чай і каву.

Головним центром світової торгівлі поступово став нідерландський Антверпен, а важливими європейськими портами: Лісабон (Португалія), Лондон (Англія), Марсель (Франція).

Старий світ значно змінив свої уявлення про Землю. Тепер усім було зрозуміло, що вона має форму кулі. Реальністю для тодішнього європейця стали нововідкриті землі та материки, наявність океану між Азією та Америкою. З'являлися стимули для подальшого накопичення знань, передусім з географії та картографії.

Реформація і селянська війна в Німеччині
Поширення реформаційних ідей в Європі
Контрреформація
Єзуїти
Нідерландська революція
Франція в XVI - першій половині XVII ст.
Росія за часів Івана Грозного
Московська держава в XVII ст.
Тридцятилітня війна (1618-1648)
Чеський період (1618-1620).
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru