Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - БІЛООЗЕРСЬКИЙ Василь Михайлович

Український громадський, політичний і культурний діяч, публіцист, учений, педагог

Народився у 1825 р. на хуторі Мотронівка на Чернігівщині. Походив з дворянської родини. У 1843— 1846 рр. навчався у Київському університеті, після його закінчення вчителював у Полтавському кадетському корпусі. Автор програми для сільських шкіл, пристосованої до потреб селянства.

В. Білозерський — один з організаторів і активних діячів Кирило-Мефодіївського товариства (належав до ліберально-буржуазної, поміркованої його частини). Головними завданнями Товариство вважало повалення самодержавства, ліквідацію кріпосного права, скасування станів, національне визволення слов’янських народів. Брав активну участь у створенні його двох програмних документів — »Статуту слов’янського товариства Св. Кирила і Мефодія» та »Книги буття українського народу». Він є автором »Записки» (пояснення до статуту), в якій змалював тяжке становище слов’янських народів, у тому числі українського. Вважав за можливе пропагандою ідей християнства й освіти об’єднати слов’янські народи у республіканську федерацію (в якій провідну роль відводив Україні) на засадах рівності й суверенності.

У 1847 р. В. Білозерського було заарештовано і заслано до Петрозаводська, де він служив у канцелярії губернатора. У 1856 р. після звільнення з-під надзору йому було дозволено повернутися до Петербурга, де у 1861—1862 рр. разом із М. Костомаровим і П. Кулішем видавав перший український літературно-мистецький і публіцистично-історичний щомісячник »Основа». Журнал вітав селянську реформу, висловлював сподівання на проведення інших буржуазних реформ, закликав інтелігенцію розширювати культурно-освітню діяльність. Водночас на його сторінках з’являлися й твори Т. Шевченка, Марка Вовчка, С. Руданського, Л. Глібова та інших провідників української духовності.

У 1856 р. видав »Летописи южнорусские, открытые и изданные В. Белозерским» (т. 1). Пізніше служив у Варшаві. Підтримував зв’язки з галицькими діячами ліберально-буржуазного напряму, співпрацював у журналах народовців »Мета» і »Правда».

Останні роки життя провів на хуторі Мотронівка, де й помер 20 лютого 1899 р.

БРЮХОВЕЦЬКИЙ Іван Мартинович
БУДЗИНОВСЬКИЙ В’ячеслав
ВИГОВСЬКИЙ Іван Остапович
ВИННИЧЕНКО Володимир Кирилович
ВИШНЕВЕЦЬКИЙ Дмитро Іванович
ВІКУЛ Сергій Павлович
ВОЛОШИН Августин
ГОНТА Іван
ГОРБАЛЬ Кость Гаврилович
ГОРДІЄНКО Єгор (Юрій) Степанович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru