Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ Григорій Петрович

Український літературознавець, педагог і краєзнавець

Народився 1905 р. в с. Царичанка на Дніпропетровщині в селянській родині. Закінчив педагогічний технікум (1928), вчителював і співробітничав у газеті »Пролетарская мысль». У 1935 р. закінчив Пермський педагогічний інститут. З 1935 по 1938 р. навчався в аспірантурі Московського педагогічного інституту, потім очолював кафедру педінституту в Тюмені.

З 1948 по 1975 р. працював у Ніжинському педагогічному інституті ім. М. В. Гоголя, завідував кафедрою російської та зарубіжної літератури. З ініціативи Г. Васильківського протягом 1952—1959 рр. в інституті було проведено дві Всесоюзні Гоголівські конференції, на яких він виступив із доповідями »Світове значення творчості М. В. Гоголя» та »М. Гоголь і А Міцкевич».

Багато уваги приділяв краєзнавчій роботі, чудово знав історію Чернігівщини й Ніжина. Велику кількість статей присвятив історичним подіям краю, діячам літератури та мистецтва. Автор книжки »Ніжин» (1981).

Г. Васильківський був одним із засновників у Ніжинському педагогічному інституті музею рідкісної книги, який названо його ім’ям, а також краєзнавчого музею міста.

Помер у 1986 р.

ІВАЩЕНКО Григорій Григорович
ВЕРЗИЛОВ Аркадій Васильович
ВЕРНАДСЬКИЙ Володимир Іванович
ВОВК (Волков) Федір Кіндратович
ВОЗНЯК Михайло Степанович
ВОЛИНСЬКИЙ Петро Костьович
ВОЛОБУЄВ Михайло Сидорович
ВОРОПАЙ Олекса
ГАЛШКА (Єлизавета) Василівна Гулевичівна
ГЛОВІНСЬКИЙ Євген
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru