Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КВІТКА Климент Васильович

Український музикознавець-фольклорист, педагог

Народився 4 лютого 1880 р. в с. Хмелів на Сумщині. .У 1902 р. закінчив юридичний факультет Київського університету. Музичну освіту здобув у Київському музичному училищі РМТ (клас фортепіано у Г. Ходоровського).

На початку XX ст. інтенсивно працював у галузі фольклористики, брав участь у численних експедиціях. Зібрав понад 6 тис. українських народних пісень та пісень інших народів (російського, білоруського, приазовських болгар та ін.). Чимало записав їх з голосу Лесі Українки (був її чоловіком).

З 1920 р. — член етнографічної комісії АН СРСР. У 1922 р. організував кабінет музичної етнографії АН УРСР, який очолював до 1933 р. Професор Московської консерваторії (з 1933), викладав курс музики народів СРСР. З 1937 р. і до кінця життя керував створеним ним Кабшетом музики при історико-теоретичному факультеті.

Відомий як видатний учений у галузі музичної етнографії, професійний збирач та дослідник музичного фольклору народів

СРСР. Автор нової методики теоретичної основи етномузичної соціології та вивчення музики етнічно близьких народів (слов’ян, тюрків). Багато часу присвятив вивченню стародавніх звукорядів, народних музичних інструментів.

Його праці: »Народні мелодії з голосу Лесі Українки» (ч. 1— 2, 1917—1918), »Українські народні мелодії» (1922), »Ритмічні паралелі в піснях слов’янських народів» (1923), »Професіональні народні співці і музиканти на Україні» (1924), »Пісні українських зимових обрядових свят» (початок 40-х років) та ін.

Помер 19 вересня 1953 р. в Москві.

КИБРИК Євген Адольфович
КОВНІР Степан (Стефан) Дем’янович
КОЗИЦЬКИЙ Пилип Омелянович
КОЗЛОВСЬКИЙ Іван Семенович
КОЛЕССА Микола Філаретович
КОЛЕССА Філарет Михайлович
КОНЦЕВИЧ Григорій Митрофанович
КОНЦЕВИЧ Олександр
КОС-АНАТОЛЬСЬКИЙ Анатолій Йосипович (справжнє прізвище — Кос)
КОСЕНКО Віктор Степанович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru