Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - МУРАШКО Олександр Олександрович

Український художник і педагог, громадський діяч

Народився 7 вересня 1875 р. в Києві у родині іконостасного майстра, брата М. Мурашка. Дитячі роки майбутній художник провів у м. Борзна, що на Чернігівщині. З дитинства його навчав малювати батько, творча манера якого справила сильне враження на хлопця, її вплив відчувався й тоді, коли Олександр став відомим художником.

Наприкінці 80-х років, отримавши підряд на допоміжні роботи з оформлення Володимирського собору, батько разом із своєю майстернею переїжджає до Києва. Ця обставина відіграла вирішальну роль у долі Олександра, якому пощастило працювати пліч-о-пліч з видатними майстрами — В. Васнецовим, М. Нестеровим. Вони переконали батька в необхідності дати талановитому хлопцеві відповідну художню освіту.

Художню освіту здобув у Київській малювальній школі М. Мурашка. У 1894 р. Олександр переїхав до Петербурга і вступив до Вищого художнього училища при Академії мистецтв. У 1900 р. закінчив Петербурзьку Академію мистецтв (у І. Рєпіна).

У роки навчання формуються головні принципи його мистецтва — реалістичність, глибина задуму, увага до внутрішнього світу людини. Саме так виконано портрети М. Нестерова, О. Таїрова та ін. За програмне полотно »Похорон кошового» (1900) О. Мурашко був удостоєний звання художника з правом поїздки за кордон на кошти Академії. В 1901 р. навчався в студії А. Ажбе в Мюнхені. Відвідав великі міста й музеї Італії, Франції, Німеччини. У 1902—1904 pp. вдосконалював майстерність у Парижі. Повернувшись на батьківщину, бере участь в організації »Нового товариства художников», членом якого був близько десяти років (1904—1915). У 1906 р. О. Мурашко створює картину »Карусель», яка уславила його. У 1909 р. на виставці в Мюнхені цю роботу було відзначено золотою медаллю.

У 1909—1912 pp. викладав у Київському художньому училищі; у 1912—1917 pp. — у власній художній студії, яку відкрив у Києві разом з А. Крюгер-Праховою; з 1917 р. — в Українській академії мистецтв.

З 1915 р. був експонентом, аз 1916 р. — членом Товариства пересувних художніх виставок.

На кінець першого десятиліття XX ст. припадає найбільш плідний період його творчості. Поряд з портретом він приділяє жанровому живопису дедалі більше уваги.

У 1916 р. О. Мурашко започаткував Київське товариство художників. Продовжував успішно експонувати свої картини на виставках, у тому числі за кордоном, зокрема на виставках Мюнхенського Сецесіону. У цих роботах відчувався інтерес художника до новітніх західноєвропейських течій у мистецтві.

Твори: »Похорон кошового» (1900, для центральної постаті позував М. Старицький), »На вулицях Парижа» (1902—1903), »Паризьке кафе» (1903), »Неділя» (1909), »Селянська родина» (1914), »Продавщиці квітів» (1917); портрети — »Дівчина в червоному капелюсі» (1902—1903), »Портрет М. Мурашка» (1907), »Автопортрет» (1918) та ін.

14 червня 1919 р. загинув у Києві за трагічних обставин.

НАРБУТ Георгій Іванович
НАРБУТ Данило Георгійович
НАХАБІН Володимир Миколайович
НИЖАНКІВСЬКИЙ Андрій
НИЖАНКІВСЬКИЙ Нестор Остапович
НИЖАНКІВСЬКИЙ Остап Йосипович
НІЩИНСЬКИЙ Петро Іванович
НОВАКІВСЬКИЙ Олекса Харлампійович
ОРФЕЄВ Серафим Дмитрович
ПАНЬКЕВИЧ Юліан Іванович (псевдонім — Простен Добромисл)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru