Організація торгівлі - Апопій В.В. - Піддони

Стелажі "роботосистеми" являють собою просторові багаторамні конструкції, подібні до прохідних стелажів, в яких до кожного вертикального стояка з обох боків через певну відстань за висотою прикріплені швелери, що утворюють довгі комірки для вантажних одиниць.

Технічний термін "промисловий робот" з'явився в 70-х pp. XX ст. Промислові роботи — автоматично програмно керовані маніпулятори, що виконують робочі операції зі складними просторовими переміщеннями.

Для розміщення в комірці і витягування з неї вантажів використовують самохідні візки з платформою, що піднімається, — трансроботи. Трансробот переміщується по внутрішніх поверхнях полиць швелерів, під'їжджає під вантаж і підхоплює його підйомною платформою. З вантажем трансробот переміщується до виходу з комірки і в'їжджає на інший самохідний візок — трансферробот*2, що переміщується перпендикулярно коміркам. Трансферроботи переміщують вантажі (з трансроботом) або до вантажного ліфта, на який він в'їжджає при відпуску товару зі складу, або до другої комірки. Склади, оснащені стелажною роботосистемою, працюють в автоматичному режимі за попередньо розробленою ЕОМ програмою.

*2: {Трансфер (лаг. transferre) — переносити.}

Підтоварники

Підтоварники використовують при штабельному зберіганні вантажів у ящиках, коробках, бочках, мішках, кіпах. їх виготовляють з дерева, сталі нерозбірної конструкції. Складаються вони з чотирьох-шести опірних ніжок, дерев'яної чи металевої кришки з решітчастою чи суцільною поверхнею. Розміри підтоварників, мм: довжина — 1000,1500, ширина — 500,800, висота до 280.

Піддони

Піддони призначаються як для зберігання, так і для механізованого переміщення товарів при складських операціях і транспортуванні автомобільним та іншими видами транспорту. Використання піддонів забезпечує: кращі умови для механізації трудомістких вантажно-розвантажувальних і внутрішньо-складських робіт; скорочення часу, праці і матеріальних витрат на переміщення вантажів; більш раціональне використання площі і місткості складів; скорочення простоїв під вантажними операціями; поліпшення умов зберігання товарів.

За конструкцією піддони поділяють на: плоскі — без надбудов над верхньою площиною настилу; стоякові — з постійними або зйомними стояками; ящикові — з постійними, зйомними або відкидними стінками.

Плоскі піддони застосовуються для штучних і затарених товарів. їх типи умовно позначаються буквами і цифрами. Наприклад, П2 позначає піддон плоский, одно-настильний, двозахідний; 2П2— плоский, двонастильний, двозахідний; 2П4 — плоский, двонастильний, чотиризахідний.

Чотиризахідний піддон дає можливість піднімати його вилковим навантажувачем з любого з чотирьох боків, на відміну від двозахідного, який можна піднімати тільки з двох протилежних боків. Найпоширеніші піддони розміром 800 * 1200 мм.

Стоякові і ящикові піддони призначаються для дрібних і легко пошкоджуваних товарів (телевізорів, модельного одягу тощо), а також товарів, форма і габарити яких не забезпечують стійкість штабеля (у картонних коробках, паперових пачках). Виготовляються піддони плоскі, як правило, з дерева, а стоякові і ящикові — з металу і комбіновані. Тернопільським заводом торговельного обладнання виготовляються стоякові піддони ЦВ-65 (4ЯР835 х 1240С), які забезпечують стійке штабелювання в чотири яруси. Він має відкидну передню стінку, що полегшує укладання товарів, зручний в експлуатації і дозволяє зберігати широкий асортимент товарів.

Піддони з ящиками мають надбудову зі стінок (розбірних або складаних) з кришкою або без неї. Така конструкція дає змогу при транспортуванні їх порожніми забирати менше місця. Призначаються ці піддони для укладання дрібноштучних або легко пошкоджуваних непродовольчих товарів, а також картоплі, овочів, фруктів. Вантажопідйомність плоских піддонів становить 1000—2000 кг, піддонів зі стояками та ящикових — 450—1200 кг.

Для зберігання навальних (кухонна сіль, будівельні матеріали, добрива тощо) і насипних (зерно пшениці, гречки, ячменю, насіння соняшнику тощо) товарів на оптових підприємствах застосовують бункери і засіки.

Бункери (англ. bunker — вугільний ящик, наливна цистерна) — споруди (стаціонарні чи пересувні) для безтарного зберігання навальних і насипних товарів, що розвантажуються через їх нижню частину, обладнану затворами і живильниками. Найпоширеніші форми бункерів конічні, параболічні, пірамідальні тощо, стіни мають певний ухил для вільного витікання вантажу з бункера. Для вимірювання заповненості і дистанційної передачі такої інформації бункери обладнують спеціальними датчиками. Виготовляють бункери дерев'яними, залізобетонними, металевими місткістю 20—100 м3 і більше.

Засіки — відведені на складах місця, відгороджені вертикальними перегородками (з дерева або залізобетону), в які засипають навалочні і насипні вантажі.

Для зберігання олії, нафтопродуктів та інших наливних продуктів служать резервуари, сталеві бочки і барабани, які розглянуті в розділі, присвяченому спеціальним складам.

10.5. Підйомно-транспортне обладнання складів та його використання для механізації складських операцій
10.5.1. Класифікація підйомно-транспортного обладнання
Призначення підйомно-транспортного обладнання
10.5.2. Технічні характеристики та будова основних видів підйомно-транспортного обладнання
Види вантажопідйомних машин
Транспортувальні машини і механізми
10.5.3. Вибір підйомно-транспортного обладнання для механізації складських робіт і визначення потреби в ньому
Схема механізації торговельного підприємства
Добір підйомно-транспортного обладнання
Продуктивність обладнання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru