Організація торгівлі - Апопій В.В. - Організація роботи автомагазинів

Організація роботи автомагазинів визначається їх спеціалізацією, особливостями торгово-технологічного процесу та застосовуваними методами обслуговування покупців.

Залежно від товарного профілю розрізняють автомагазини з універсальним або спеціалізованим асортиментом реалізовуваних товарів. Більш широкого розповсюдження у вітчизняній торгівлі набули універсальні автомагазини типу "Продукти", "Промтовари", "Товари повсякденного попиту", "Книги".

Асортимент товарів автомагазину "Продукти" може включати товари таких основних груп, як хліб і хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, бакалійні товари, консерви, гастрономічні товари, безалкогольні напої, тютюнові вироби, супутні непродовольчі товари та ін. Асортимент автомагазинів типу "Промтовари" в основному складається з непродовольчих товарів повсякденного попиту (галантерейні, парфюмерно-косметичні, господарські товари, деякі культтовари, домашнє та робоче взуття, робочий одяг та ін.). Товари цих самих груп у поєднанні з продовольчими товарами формують асортимент автомагазинів "Товари повсякденного попиту", але він відрізняється від асортименту автомагазинів перших двох типів за шириною та глибиною. Автомагазини типу "Книги" реалізовують літературу різних напрямків, а також періодичні видання та супутні товари (наприклад канцелярські).

Певного рівня розвитку набуло в Україні використання спеціалізованих автомобілів (з кузовом типу "цистерна") для розвізної торгівлі молоком, квасом та деякими іншими товарами як у сільських поселеннях, так і в міських умовах, особливо в районах новобудов, де мережа магазинів ще не повністю сформувалась.

Традиційний асортимент автомагазинів може доповнюватися товарами інших груп за умови подання покупцями попередньої заявки на їх завезення. Разом з тим розширення асортименту товарів у розвізній торгівлі, в тому числі торгівлі через автомагазини, в Україні у даний час певною мірою стримується чинними Правилами роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, які забороняють реалізацію товарів складного асортименту, хоча конструкція, улаштування та технічне оснащення сучасних автомагазинів дозволяє торгувати товарами у широкому асортименті, а їх обладнання забезпечує сучасну технологію продажу товарів. Більше того, у практиці зарубіжної торгівлі автомагазини реалізовують, крім перелічених, також такі товари, як молочні продукти, риба і продукти моря, гастрономія, заморожені продукти і страви, тканини, головні убори, білизна, взуття масових моделей та інші товари.

Принципова схема організації торгово-технологічного процесу автомагазину, яка відображає специфіку цих операцій у розвізній торгівлі, зображена на рис. 19.1.

Принципова схема організації торгово-технологічного процесу автомагазину

Рис. 19.1. Принципова схема організації торгово-технологічного процесу автомагазину

Товаропостачання автомагазинів можуть здійснювати спеціалізовані склади роздрібних або оптових торговельних підприємств та організацій, склади готової продукції виробничих або агропромислових підприємств. Важливо, щоб на таких складах автомагазинам виділялися максимальні обсяги фасованих товарів, забезпечувалося першочергове їх завантажування, можливість попереднього підбору, підсортування та під комплектування товарів з урахуванням заявок, поданих водіями-продавцями. При цьому товари, які не були реалізовані автомагазином у пунктах обслуговування, повинні безперешкодно прийматися на склад.

Зберігання товарів у автомагазині повинне організовуватися на основі загальноприйнятих принципів, тобто із закріпленням за товарами постійних місць, з урахуванням вимог товарного сусідства, з регулярним проведенням заходів із санітарного обслуговування автомагазину. Особлива увага повинна відводитись в автомагазинах питанням попередньої підготовки товарів до продажу, їх раціонального розміщення в салоні і викладанню на торговому обладнанні.

На ефективність організації розвізної торгівлі суттєво впливає правильний вибір маршрутів і графіків роботи автомагазинів. Як правило, для кожного автомагазину розробляються кільцеві маршрути, які можуть передбачати зупинки на постійних місцях стоянки або ж зупинки біля місця проживання постійних покупців та біля різних підприємств або цехів. На основі цих маршрутів розробляються графіки руху автомагазинів, у яких указується термін прибуття автомагазину в кожен пункт; при цьому тривалість зупинки в одному місці стоянки не повинна бути великою (наприклад, у практиці розвізної торгівлі в ФРН вона становить, як правило, 10 хв.). Розроблення маршрутів і графіків руху автомагазинів дозволяє покупцям завчасно підготуватися до приїзду автомагазину. Маршрути і графіки можуть періодично змінюватися; їх перегляд здійснюється з урахуванням зміни пори року, кліматичних умов, особливостей проведення сільськогосподарських робіт та інших факторів.

На місцях стоянки покупці можуть вибирати товари на місці зі сформованого і представленого в автомагазині асортименту, або ж отримувати товари, привезені за попереднім замовленням. Належний рівень торговельного обслуговування покупців автомагазинами забезпечується також завдяки наданню додаткових послуг, основними з яких можуть бути: приймання замовлень на товари; доставка замовлених великогабаритних товарів додому покупцям; комплектування подарункових наборів; упаковування товарів; інформування про наявність товарів у автомагазині; інформування про час прибуття автомагазину в пункт обслуговування; приймання склотари та ін.

Магазини-вагони і магазини-судна використовують для обслуговування працівників залізничного і водного транспорту, які проживають у поселеннях, де будівництво стаціонарних магазинів недоцільне.

На відміну від розвізної торгівлі, котра здійснюється з пересувних засобів, розносна торгівля ведеться в основному у місцях масового відпочинку з переносних пристосувань — яток, корзин, невеликих столів і т. п. Через цю мережу продають переважно продовольчі товари — морозиво, бутерброди, кондвироби, а також квіти, журнали, книги та ін. Разом з тим через розносну торгівлю — з розносок, яток, столиків, корзин, а також з неспеціалізованого транспорту забороняється продаж пофасованих і не упакованих продовольчих товарів, крім картоплі, овочів, фруктів, плодів, ягід, баштанних культур у період сезонного продажу, а також морозива і квітів.

Загальні засади організації продажу товарів за замовленнями та вдома у покупців
Порядок продажу товарів на замовлення покупців
Порядок продажу товарів удома в покупців
19.3. Ярмарково-базарна торгівля
Поняття та види ярмарків, основи їх організації
Поняття, види базарів, основи їх організації
19.4. Нові форми позамагазинного продажу товарів
РОЗДІЛ 20 ОСОБЛИВІ ФОРМИ ПРОДАЖУ ТОВАРІВ
20.1. Комісійний продаж непродовольчих товарів
Суть договору комісії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru