Паспорт санітарно-технічного стану умов праці в структурних підрозділах підприємства складається на підставі атестації робочих місць. Паспорт призначений для документального оформлення перевірки стану умов праці в підрозділах щодо виявлення робочих місць, які не відповідають нормам і правилам, стандартам безпеки праці, а також визначення кількості працюючих у цих умовах.
За результатами атестації видається наказ, який містить перелік робочих місць, які поділяються на:
атестовані;
ті, що вимагають раціоналізації;
такі, що підлягають ліквідації;
такі, що складають перелік працівників, яким надається право на пільги і компенсації.
Витяги з наказу додають до трудової книжки працівників, професії і посади яких внесено до переліку.
Матеріали атестації робочих місць є матеріалами суворої звітності і зберігаються на підприємстві упродовж 50 років.
Раціоналізація робочих місць—це сукупність організаційно-технічних заходів щодо доведення їх до рівня встановлених вимог.
Як оцінюють робочі місця при атестації ?
При атестації кожне робоче місце оцінюється комплексно за показниками технічного і організаційного рівня, а також за умовами безпеки праці. На кожне робоче місце складають карту умов праці, форма якої визначена у Методичних рекомендаціях. Карта має бути заповнена атестаційною комісією відповідно до Інструкції № 06-41 -48 Міністерства праці та МОЗ.
Атестація робочих міць передбачає:
виявлення чинників і причин, що спричиняють небезпечні і шкідливі умови праці;
санітарно-гігієнічне дослідження чинників виробничого середовища, визначення ступеня важкості і напруженості трудового процесу на робочому місці;
визначення характеру умов праці, ступеня її шкідливості і небезпечності за її гігієнічною класифікацією;
комплексну оцінку чинників виробничого середовища та відповідність її стандартам безпеки праці;
обґрунтоване віднесення робочого місця до категорії зі шкідливими або особливо шкідливими умовами праці;
визначення права працівників на пільги та компенсації;
розробку технічних та організаційних заходів, спрямованих на відповідність умов праці гігієнічному класифікатору та стандартам безпеки.
Якими мають бути ергономічні вимоги до організації робочих місць?
Загальні ергономічні вимоги встановлено ГОСТом 12.2.049-80 "Обладнання виробниче. Загальні виробничі вимоги".
Робоче місце - це місце постійного або тимчасового перебування працівника під час виконання ним трудових обов’язків.
Ергономічні вимоги при плануванні робочого місця мають забезпечувати найкраще розміщення предметів і засобів праці, сприяти усуненню загального дискомфорту, зменшувати втому працюючих та підвищувати їх ефективність і продуктивність праці.
Площа робочого місця має відповідати опосередкованим антропометричним характеристикам людини, бути такою, щоб працівник не робив зайвих рухів і не відчував незручностей в процесі трудової діяльності.
При плануванні робочих місць важливим є те, щоб працюючі могли природним шляхом змінювати робочу позу корпусу тіла, рук, ніг і мали можливість уникати неприродного і незручного положення тіла.
Проектування робочих місць з ергономічної точки зору має включати гігієнічні, антропометричні, фізіологічні та психофізіологічні вимоги в системі "ЛМС".
Ці вимоги визначають:
гігієнічні умови життєдіяльності і працездатності людини у процесі її взаємодії з технікою і виробничим середовищем залежно від рівня освітлення, температури, вологості, шуму, вібрації, запиленості, загазованості і т. ін.;
антропометричну відповідності конструкції технічних систем антропометричним характеристикам людини (зріст, розміри тіла та окремих рухових ділянок). Показниками є раціональна поза, оптимальні зони досягнення, раціональні трудові рухи;
фізіологічну та психологічну відповідність техніки і середовища можливостям працівника щодо сприймання, переробки інформації, прийняття і реалізації рішень.
Врахування ергономічних вимог при організації робочих місць дає, відповідно досліджень, приріст продуктивності праці до 25 відсотків.
Як планується робоче місце ?
Які вимоги до оснащення робочих місць ?
2.17. Засоби індивідуального захисту
2.17.1. Загальні положення
Який порядок забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ)?
На які класи поділяється ЗІЗ за призначенням?
2.17.2. Спеціальний одяг
Які вимоги ставлять до спецодягу ?
Як підбирають спецодяг за розміром?