Стимуляція здоров'я та інтелекту - Чепига М.П. - 3.4. Фізіологічний вплив кольору

Ми ще недостатньо знаємо про колір як органічну систему, яка постійно впливає на нас. Стародавні народи в цьому питанні були освіченішими. У Стародавньому Єгипті, Китаї, Тібеті, Греції, доколумбовій Америці знали про силу кольору і широко використовували її. Наприклад, стіни храмів, де єгипетські жреці лікували людей, були пофарбовані в темно-сині, фіолетові чи блідо-рожеві тони, які сприятливо впливали на хворих і пришвидшували їх одужання.

Науково доведено, що правильне використання кольору - це сила, яка може зміцнити і вилікувати нервову систему і внутрішні органи, підвищити імунітет людини.

Кожен колір впливає на нас на декількох рівнях: фізичному, психологічному; лікує, збуджує інтуїцію, сприяє росту духовності.

Колір може сприйматись тілом, душею і розумом людини: з промінням сонця; з водою і продуктами харчування, опроміненими кольором; через опромінення кольором шкіри; з кольором одягу та інтер'єру; через "кольорові" купання та інше.

Завдяки оздоровленню кольором ми активізуємо клітинне дихання і дихання органів тіла, стимулюємо кровообіг.

Кожна людина по-своєму реагує на кольори: дехто ліпше реагує на синій, ніж на індиго, і навпаки; деякі люди не переносять червоного і у їх оздоровленні використовують оранжевий.

Все залежить від психофізіологічного стану і статусу організму. Кольори виявляють такий вплив: розширюють чи звужують кровоносні судини; підвищують або знижують тиск; посилюють утворення червоних кров'яних тілець; зміцнюють імунну систему; збільшують перенесення кисню кров'ю; активізують і стабілізують обмін речовин і розширюють свідомість.

X. Вольфарт (Канада) показав своїм студентам на декілька хвилин оранжево-червоний колір тесту Люшера. До і після експерименту він виміряв пульс, тиск крові і частоту їх дихання. Після споглядання оранжево-червоного кольору всі вегетативні функції підвищились. На темно-синій колір тесту Люшера нервова система студентів реагувала протилежним чином - настало заспокоєння, тиск крові знижувався, а дихання сповільнювалось. Так само ці кольори впливають на всіх людей. "Мова" кольорів інтернаціональна. Вона не пов'язана з расою і культурою.

Навіть на тварин і птахів кольори впливають аналогічно. Коли алжирський дослідник Бенда закривав качурам очі чорною пов'язкою, їх сексуальна активність послабилася. Потім він помістив молодих качурів на 120 годин під оранжево-червоний колір.

ріст сім'яників пришвидшився у два рази - сексуальна активність підвищилася. Є риби, які змінюють своє забарвлення залежно від кольору дна, над яким вони пропливають у цей момент. Є й інші хамелеони. Людина, яка вміє бачити, розрізняти, спостерігати кольори в їх гармонійному поєднанні, активізує свої психічні процеси і організовує свою повсякденну діяльність на вищому енергетичному рівні.

За даними шведських вчених X. Плейшнера і А. Гольмі, велика кількість птахів і комах бояться голубого і синього кольорів. Якщо звичайне скло замінити на підсинене, то в теплицях чахнутимуть рослини.

Але найцікавіше в іншому. Виявилось, що люди, одні із савців із кольоровим баченням, набувають його не одразу. Шведські вчені дослідили, що кольоровий світ відкривається малюком в певній послідовності. Спочатку він сприймає червоний, оранжевий, жовтий і зелений кольори і лише опісля фіолетовий, синій і голубий.

Цікавий дослід провів французький фізіолог Фер'є. Він опромінював руку людини кольоровими променями і виміряв силу стискання руки. Під впливом оранжевого кольору рука стискалась в 1,5 рази, під впливом червоного - в 2 рази сильніше, ніж в звичайних умовах. Угорські вчені із Політехнічного інституту в Будапешті вивчали вплив кольору стін на частоту серцевих скорочень. Наприклад у жовтій кімнаті пульс піддослідних був нормальний, в голубій - сповільнений, в червоній - помітно прискорений.

Німецький психоневролог Гольдштейн виявив, що якщо людину із зав'язаними очими опромінити червоним світлом, то вона намагається розвести руки в боки, а при опроміненні синім світлом - звести. Розгадка, очевидно, пов'язана з різним ступенем активації червоним і синім світлом особливих структур мозку, які відносяться до екстрапірамідально-церебрального комплексу. Зрозуміло, що збуджуючий ефект довгохвильового червоного кольору більш виражений, ніж короткохвильового.

Оригінальний дослід провели нещодавно психологи, які освітили зі смаком накритий стіл світлом через спеціальні фільтри. Забарвлення страв різко змінилось: м'ясо виглядало сірим, салат - фіолетовим, зелений горошок - чорним, молоко - фіолетово-червоним, яєчний жовток - коричневим і т. д. Гості, які зібралися попоїсти з апетитом, одразу його втратили. Тим, хто намагався що-небудь з'їсти, стало погано.

Той чи інший колір може викликати певні смакові асоціації. Наприклад, запропонуйте дитині цукерку з малиновим наповненням жовтого кольору. Невідповідність кольору вмісту може викликати у дитини легкий "шок", тому що жовтий колір цукерки налаштовує на її кислий смак.

У кондитерському виробництві не треба захоплюватись червоним кольором, тому що він має певний зв'язок з відчуттям "солодкого" і може призвести до відчуття перенасиченості. Тому у кондитерському виробництві використовують "холодний" зелений чи синій колір, який викликає відчуття кислого. Він повинен "компенсувати" рожевий колір, який викликає відчуття солодкого.

Колір також пов'язаний із слухом. У приміщеннях з доброю акустикою потрібно уникати "гучних" кольорів і надавати перевагу "приглушеним", таким як зелений і синій.

Функція зорових рецепторів при шумі підсилюється, і тому підсилюється і сприйняття зеленого кольору, який певною мірою "покриває" шум.

Оранжевий колір, якщо його споглядати під м'які звуки музики, буде здаватися світлішим і жовтішим, ніж у тиші. Це виявляється при повторному розгляданні кольору після припинення звучання.

При похмурих звуках червоний колір здається темнішим, зелений виглядає синьо-зеленим тощо.

Колір може також посилювати відчуття важкості. Зокрема, ящики, пофарбовані в жовтий колір, здаються легшими, ніж пофарбовані в темно-синій чи чорний.

За сприйняття кольору відповідає певна структура сітківки ока і відповідний центр у корі головного мозку. Спостерігаючи різноманітні кольори, ми активізуємо різні зони мозку. Треба уникати монотонності, кольорового голоду. Якщо перед вами немає художніх картин, спостерігайте різнокольорові квадратики (9x9 см) повного спектру кольорів.

Д. Г. Скотт [1987] рекомендує низку вправ "Самовдосконалення за допомогою образу кольору". Наприклад, щоб бути енергійним, товариським, динамічним чи наполегливим, уявіть колір активності - червоний.

Щоб бути щирішим і дружелюбнішим, уявіть собі теплий колір - оранжевий. Щоб стати уважнішим до деталей і організованим, використовуйте колір, який асоціюється з інтелектуальними здібностями, наприклад - жовтий. Щоб бути чіткішим у своїх діях, використовуйте колір, який символізує ясність, - блакитний.

Для розвитку кольорової уяви зробіть таку вправу. Лежачи або сидячи розслабтесь і сконцентруйте свою увагу на переніссі. Постарайтесь за час від однієї до десяти хвилин якнайяскравіше побачити і втримати у своїй уяві такі кольори:

- білий - білила;

- синій - синьку;

- коричневий - рапату кору;

- жовтий - жовтий пісок;

- сірий - сірі хмари.

Найефективніший інструмент для визначення необхідних кольорів у кольоротерапії - вагаделко (маятник) [більш детально у IV розділі]. Для визначення найсприятливішого кольору використайте кольорову діаграму. Тримайте вільно маятник над кожним кольором почергово і ставте питання: "Цей колір потрібен?" Рух маятника допоможе одержати відповідь.

Після лікування ви можете ще раз перевірити кольори: "Чи потрібен мені ще жовтий колір?", "Чи потрібен мені ще фіолетовий колір?" і т. д.

Пройдіть вашим маятником через всі кольори діаграми. Не забувайте формулювати питання так, щоб на них можна було одержати відповідь "так" чи "ні".

Таким чином, біологічно активний маятник допоможе вам одержати доступ до інтуїтивного розуму.

Колір впливає на самопочуття, настрій дітей, школярів і студентів (вчителів, викладачів), на їх здоров'я, на ефективність навчальних занять. Психологи назвали це явище "кольоровим кліматом".

Спортивний зал, пофарбований у темні, маловиразні тони, здається тісним, задушливим, незатишним. Знайдіть можливість пофарбувати його в світлі, теплі тони, і стіни ніби розсунуться, зал стане просторим, світлим. У спортивному залі тренувальні штанги, гирі, гантелі можна пофарбувати в світлий колір. Світлі здаються легшими, ніж пофарбовані у традиційний чорний колір.

При оформленні різних функціональних зон в залах, шкільних приміщеннях чи в квартирі використовують міжнародні кольорові стандарти.

У спортивному залі, як і в будь-якому навчальному приміщенні, можна використовувати зміни освітлення. До різних частин уроку підбирають відповідний колір. До вступної частини - оранжевий (рожевий), до основної - червоний, до заключної - зелений, голубий.

3.5. Емоційний вплив кольорів
3.6. Кольорова діагностика типів особистості
3.7. Оздоровчий вплив кольорів
Хромотерапія
Оздоровчий вплив "кольорової" води
Оздоровлення кольоровим світлом і водою
Лікування свічками
3.8. Енергетика кольору, одягу і прикрас
3.9. Енергетика картин
Кольорова гармонія
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru