Стимуляція здоров'я та інтелекту - Чепига М.П. - 3.5. Емоційний вплив кольорів

Усі кольори можна поділити за групами, кожна з яких характеризує зміст родинних явищ і викликає близькі емоційні асоціації. У результаті аналізу різноманітних емоційних властивостей кольорів дослідником Р. Р. Кліксом складена таблиця емоційного впливу кольору на людину (табл. 7).

Таблиця 7

Емоційний вплив кольорів

Колір

Сприйняття

Зорове

Фізіологічне

Асоціативне

Психологічне

Червоний

Різкий,

яскравий

Збудження

Революція,

пожежа, галас

Гарячі почуття,

активність, гнів

Жовтогарячо-

червоний

Яскравий,

виділяється

Збудження

Сонце,

урочистість

Енергійність

Жовтогарячий

Яскравий,

виділяється

Напруження

Захід, осінь,

апельсин

Неспокій,

динамічність

Жовтий -

жовтогарячий

Блискучий

Напруження

Схід сонця

зимою

Щастя, життя

Жовтий

Блискучий

Спокій

Весна

Надія

Зелений

Спокій,

свіжість

Рослина,

море

Мир,

рівновага

Фіолетовий

Щільний,

сутінковий

Тепле

повітря

Фіалки

Урочистість,

траур

Пурпуровий

Соковитий

Пристрасть

Влада

Пишність

Кожна людина реагує на певні кольори по-різному, залежно від темпераменту і стану здоров'я. Є кольори, яких ми інстинктивно уникаємо - вони нас дратують, викликають дискомфорт і неспокій. Інші кольори приємні для ока. Ми надаємо їм перевагу в одязі, прикрасах, інтер'єрі.

Психологи і психіатри на основі переваги (сприйняття) або любові до певного кольору визначають характер людини, її нахили, склад розуму, психіки. За допомогою кольору цілителі лікують тілесні і душевні хвороби людини.

Вчені дають таку характеристику кольорам:

Білий колір, Люди, що люблять білий колір, легко впадають в екстаз, у них сильно розвинута уява, віра, релігійність. Вони надають перевагу спокою і миру. Такі люди - мрійники.

Червоний колір. Любителі червоного кольору - це люди пристрасні, люблять керувати, бути лідерами. Вони всього досягають, якщо їм не зашкодять амбіції. Це колір тваринної пристрасті, він зміцнює пам'ять, додає бадьорості та енергійності, підвищує силу м'язів, збуджує нервову систему, стимулює відчуття, викликає ілюзію тепла. Це колір бунту і змін.

Червоний колір збуджує, а тому імпонує глядачеві. Тому одяг королів, кардиналів і оборка тог римських сенаторів були червоними. Але пурпуровий є ще більш вражаючим і одночасно стимулюючим. Цей колір можна охарактеризувати як розкішний. Тому сьогодні завіси та крісла у театрі є червоними. З цієї ж причини у червоний колір фарбують предмети, що вказують на небезпеку (світлофор, протипожежне спорядження).

У релігійній символіці колір також використовується зі змістом. Червоний є символом палкої любовної пристрасті, яка спалахує у головах "освячених духом".

Наукова психологія встановила" що компенсаторне віддання переваги червоному кольору означає бажання терміново збудитися (розпалитися ).

Жовтий колір надихає на філософські роздуми, збуджує інтелект, творчу уяву. "Жовті люди" активні, працьовиті, тактовні. Жінки із переважаючим жовтим сприйняттям надають перевагу професійній діяльності, а не сімейним обов'язкам. Цей колір символізує владу.

Жовтий колір - легкий, сяючий, збуджуючий, а тому зігріваючий. Ґете: "Із практики відомо, що жовтий справляє тепле, приємне враження. Цей ефект теплоти найкраще виявляється, коли дивишся на природу через жовте скло, особливо у похмурі зимові дні. Очі радіють, серце переповнює тріумф, душа співає, здається, що нас обвіює справжнє тепло".

Якщо людина надає перевагу жовтому перед іншими кольорами, це означає, що вона шукає щастя. Якщо ж при цьому відкидає синій колір спокою, задоволення і єднання, - мова йде про нещасну людину, постійно занепокоєну, яка шукає задоволення в любові.

Зелений колір підсилює інтуїцію, нормалізує серцеву діяльність і обмін речовин, концентрує думку. Світло-зелена барва освіжає, розслаблює, знімає нервове напруження, нейтралізує агресію. Люди з переважно зеленим сприйняттям випромінюють любов й отримують її. Вони мають прекрасний контакт з природою, є добрими, емоційними слухачами, люблять музику й дуже сентиментальні. Ті, хто надають перевагу зеленому кольору, намагаються, завдяки твердості, здобути манеру впевнено триматись. Вони прагнуть самовпевненості. Різноманітні відтінки зеленого кольору показують різне ставлення до самого себе.

Світлий синьо-зелений (бірюзовий) - найхолодніший із всіх кольорів. Тому його найдоцільніше використовувати там, де необхідно оптично створити освіжаючу прохолоду. Він бажаний у теплих країнах, гарячих заводських цехах, у приміщеннях з "важким" повітрям. Ця кольорова дія використовується в тонізуючих напоях, цигарках і зубних пастах з ментолом.

Зелений і голубий кольори володіють заспокійливим ефектом, створюють мрійливий настрій.

Зелений і білий кольори забезпечують надійність, постійність, доброчесність людини.

Синій колір впливає заспокійливо. Людям розумової праці легко працювати в приміщеннях з синьою лампою чи синіми шторами на вікнах. Підсилює інтелект.

Синій колір відображає фізіологічну і психічну потребу у спокої. Це типово небесний колір. Він розвиває елемент спокою. Наближаючись до чорного, він набуває відтінку смутку.

Для того, щоб продемонструвати відчуття спокою, в тесті Люшера використовують темно-синій колір. Він викликає безтурботний спокій. При спогляданні темно-синього кольору настає вегетативне заспокоєння. Пульс, тиск крові, частота дихання знижуються і регулюються трофотропно. Організм налаштовується на спокій і відпочинок. При захворюваннях і перевтомі потреба в синьому кольорі зростає. Темно-синьому кольору надають перевагу люди, схильні до ожиріння. Відкидають цей колір ті, хто не мають права розслабитись через важливі справи.

Голубий колір означає безтурботну веселість, безтурботність, стимулює розумову діяльність.

Синій і зелений кольори забезпечують різкий заспокійливий ефект.

Синій і білий кольори сприяють заспокоєнню людини, забезпечують свіжість, постійність, лояльність.

Синій та фіолетовий кольори викликають відчуття холоду.

Рожевий колір забезпечує здоровий сон, сприяє м'язовому розслабленню, заспокоює нервову систему.

Оранжевий (помаранчевий) колір забезпечує гармонійність людини з оточуючим середовищем, впливає омолоджуюче, підсилює сексуальність, збуджує апетит, сприяє оптимістичному настрою. Цей колір стимулює дихальну та травну системи, регулює рівень кальцію в крові, позитивно впливає на потенцію.

При злитті синього і червоного одержуємо фіолетовий колір. Перевагу цьому кольору надають діти, зокрема розумово відсталі, і вагітні жінки. У середні віки його використовували при створенні церковних вітражів. У римо-католицькому культі фіолетовий є кольором справжнього каяття, упокорення, святого усамітнення. Фіолетовий аметист у перстні кардинала означає стриманість.

Якщо в тесті Люшера людина надає перевагу фіолетовому кольору, це означає "захоплюючий інтерес" і потребу в чутливому ототожненні. Фіолетовий з червоним вказує на підвищену еротичну збудливість.

Фіолетовий колір підсилює духовність, творчість, заспокійливо впливає на нервову систему, підвищує м'язовий тонус. Народи з великою культурою, як правило, відкидають фіолетовий колір.

Між протилежними червоним і синім, між фанатизмом і фаталізмом, між безжальною силою і сліпою любов'ю стоїть фіолетовий: гармонія протиріч.

Чорний колір символізує таємницю, бурхливу пристрасть. Це конденсат тепла й енергії.

Коричнево-червоний колір виникає при підмішуванні темного кольору до оранжевого. Темний колір - це спокій. Темно-червоний - це заспокоєне роздратування. Якщо червоний - це роздратування і боротьба, то коричнево-червоний означає спокій і перемир'я. При підвищеному потягу до цього кольору лікар констатує перевтому і виснаження.

Сірий - це нейтральний ахроматичний колір. Хто надає перевагу темно-сірому кольору, тому властива підвищена чутливість. Для цього важливо досягти постійного, гармонійного стану рівноваги, який дає задоволення і здійснення бажань. Сірий (як чорний чи білий) підвищує інтенсивність і підсилює дію будь-якого хроматичного кольору.

У результаті експериментів (1969 р. Лейпцігський університет: тест Люшера) було показано, що молоді люди до 25 років надають перевагу червоному кольору. Чим старші люди, тим більше їм подобаються темні, приглушені кольорові тони*

Відомо, що є чоловіки і жінки, які через свою поведінку та спосіб життя дуже швидко втрачають свіжість і виглядають старо. У кольоровому тесті Люшера останніми вони вибирають активні кольори (червоний і жовтий), а надають перевагу сірому, коричневому, темно-зеленому. Ці приглушені тони вибирають і біологічно молоді люди у тих випадках, коли їх життєва сила знижена розчаруванням, невротичними порушеннями і виснажливою хворобою. Відомо, що червоний впливає на будь-яку людину, незалежно відвіку і культурного рівня, збуджуюче, стимулююче, активізуюче. Цей колір виражає життєву силу і самовпевненість.

Темно-синій колір, навпаки, викликає завжди відчуття спокою, розслаблення. Він відповідає тому душевному стану, який ми визначаємо як відчуття задоволення, захищеності і самодостатності.

Колір зеленої сосни, який наближається до голубого, відповідає відчуттю внутрішньої стабільності, постійності, послідовності, самоствердження і самовпевненості. Його обирає той, хто відчуває себе впевнено, наділений добре розвиненим почуттям власної гідності.

Жовтий колір на всіх впливає радісно, легко, всепроникаюче. Він має звільнюючий вплив. Тому і відповідає відчуттю власної гідності, свободи і саморозвитку.

Таким чином, в основу відчуттів, думок і дій гармонійно розвинутої людини (чотириколірна) закладено чотири відчуття:

- стабільна самоповага (зелений колір);

- активна впевненість у собі (червоний колір);

- задоволена самодостатність (голубий колір);

- свідомий саморозвиток (жовтий колір).

Це людина, яка гармонійно розвивається у всіх галузях, зберігаючи свою цілісність, яка відчуває себе щасливою, переживає безліч відчуттів і вважає життя цікавим і захоплюючим. "Чотириколірна" людина бере від життя найбільше знань, радості і насолод. Бути щасливим - це мета, до якої прагне "чотириколірна" людина.

Чотириколірність закладена в нашому мисленні. Як підтвердження цьому існує чотири сторони світу, чотири пори року, чотири темпераменти:

- холеричний - відповідає червоному кольору;

- флегматичний - відповідає синьому кольору;

- сангвіністичний - відповідає жовтому кольору;

- меланхолійний - відповідає зеленому кольору.

Обґрунтування чотириколірності психології коротко охарактеризовано в табл. 8.

Таблиця 8

Характеристика чотириколірності психології

Колір

Відчуття

Стан

Червоний

Збудженість і активність

Впевненість у собі

Голубий

Спокій, задоволення

Самодостатність

Зелений

Непохитність, стійкість, постійність

Самоповага

Жовтий

Розслаблення

Саморозвиток

"Чотириколірна" людина завдяки щоденному розвитку власних здібностей досягає внутрішньої рівноваги і відчуває себе на землі, як у раю. Кожен з нас повинен прагнути до чотирьох станів (самоповага, впевненість у собі, самодостатність і незалежний саморозвиток), щоб досягти внутрішньої гармонії.

3.6. Кольорова діагностика типів особистості
3.7. Оздоровчий вплив кольорів
Хромотерапія
Оздоровчий вплив "кольорової" води
Оздоровлення кольоровим світлом і водою
Лікування свічками
3.8. Енергетика кольору, одягу і прикрас
3.9. Енергетика картин
Кольорова гармонія
Чергування кольорів у часі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru