Стимуляція здоров'я та інтелекту - Чепига М.П. - ХАРЧОВІ ДОБАВКИ СТИМУЛЯТОРИ ІНТЕЛЕКТУ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Численними дослідженнями давно доведено, що коефіцієнт інтелекту у школярів, які вживають полівітамінні і спеціальні добавки, різко зростає. У дорослих людей будь-якого віку певні мікроелементні і вітамінні добавки поліпшують настрій, здатність до навчання, пам'ять, увагу, координацію рухів і швидкість реакцій.

В останні роки доведено, що люди середнього і старшого віку можуть зупинити інтелектуальну деградацію і певною мірою повернути втрачені розумові здібності завдяки вживанню вітамінів, особливо антиокислювальних і вітаміну В.

Вітамінно-мінеральна добавка сприяє значному покращенню результатів тестування школярів на кмітливість. Протягом 8 місяців Девід Бентон (1988) давав тридцятьом дванадцятилітнім учням спеціальну вітамінно-мінеральну добавку. До і після експерименту діти проходили стандартні тести на інтелект. У вербальній частині тесту результати були незмінними. А у невербальній частині у тих, хто вживав добавку, показники поліпшилися на 9 балів - із 111 до 120, а у тих, хто не приймав - лише на один бал. Це свідчить про активацію біологічного потенціалу мозку і непричетність до цього освіти. Частина мозку, яка керує вербальними процесами, відповідає за засвоєння знань і відображає культурні фактори, які прищеплює школа чи сім'я, наприклад, багата лексика. А нових слів вітаміни нам, звичайно, не додадуть.

Ці висновки підтвердив кримінолог Стівен Шендлер із університету штату Каліфорнія, який цікавився зв'язком між харчуванням і злочинністю. В 1991 році він додавав 26 малолітнім злочинцям у віці 13-16 років вітамінно-мінеральну добавку протягом 13 тижнів. На початку і в кінці експерименту перевіряли інтелект за шкалою Весклера, електроенцефалограмами. Після експерименту вербальні тести не змінилися, а невербальні показники зросли на 6 балів у тих, хто вживав вітаміни. Шендлер зробив висновок, що недоїдання може бути причиною низької академічної успішності. Крім того, на електроенцефалограмі тих, хто одержував вітаміни, зникли аномальні мозкові хвилі. Це було також позитивним: антигромадська поведінка (безпричинні напади на охоронців та інших ув'язнених) виправлялась у тих, хто одержував повноцінне харчування.

Дослідження у цьому напрямі проводив і англійський фахівець з харчування Джон Юдкін із Кінгс-Колледжу в Лондоні. Він обстежив 625 учнів восьмого і десятого класів. Через 13 тижнів 45 % тих, хто одержував повноцінну вітамінно-мінеральну добавку, поліпшили свій невербальний коефіцієнт інтелекту на 15 балів і більше. Дослідники дійшли висновку, що харчова добавка підвищує показник кмітливості не менше, ніж на 6 балів, у середньому 11, і максимально - 21 бал. Це дозволяє припустити, що інтенсивна робота мозку стримується малопомітними дефіцитами вітамінів, які можна виправити харчовими добавками.

Бентон і Річард Кук Д. Карпер, 2000] в 1991 році довели, що полівітамінно-мінеральні добавки підвищують коефіцієнт інтелекту у шестирічних дітей більш, ніж на 8 балів. В одному інтерв'ю у 1998 році Бентон заявив, що не менше, ніж в семи експериментах було доведено здатність вітамінно-мінеральних добавок поліпшувати показники невербального інтелекту у дітей. Він припускає, що за їх допомогою можна підвищити інтелектуальні здібності у третини чи навіть половини дітей. Жоден фармацевтичний засіб не дає подібних результатів.

Виявилось, що добавка нормалізувала в крові вміст вітамінів та мінералів, які до експерименту були ненормально низькими. Звичайно, клітини мозку без необхідних поживних речовин не можуть функціонувати в оптимальному режимі.

Оскільки не всі діти однаково реагують на вітаміни, то не у всіх вони піднімають інтелект. Але вітаміни корисні для організму в цілому. Тому додавання вітамінів у раціон є безпрограшним, а виграш може бути значним. Це добре страхування, а хто не хоче застрахувати розум власної дитини?..

Бентон у своїх знаменитих перших дослідах (1988) зі стимулювання невербального інтелекту використовував таблетки такого складу: 100 мкг фолієвої кислоти, 12 мг вітаміну В6, 50 мг ніацину, 60 мг пантетенової кислоти, 4 мг тіаміну, 5 мг рибофлавіну, 500 мг вітаміну С, 70 одиниць вітаміну Е, 200 мг хрому, 7 мг магнію, 1,3 мг заліза, 10 мг цинку, 70 мг холіну і 50 мг біофловоної дії. Ці дози вважаються достатніми для корекції майже всіх мікро-дефіцитів. Таке "страхування" гарантує оптимальну роботу мозку вашої дитини. Хоч дитина і краще справляється з інтелектуальними тестами, не можна сподіватись на негайне поліпшення успішності. Поліпшується саме інтелектуальний "потенціал" дитини. Реалізація цього потенціалу вимагає додаткових зусиль. Успішність виправляється поволі і довго, а не одразу.

Бентон робить висновок, що вживання вітамінних добавок не робить дитину вундеркіндом. Проте без вітамінів вона вчиться нижче своїх можливостей. Вітаміни не підвищують інтелектуальні здібності, їх нестача лише не дає здібностям цілком проявитися. Полівітаміни також стимулюють інтелект у дорослих. В одному із дослідів Бентона 127 здорових молодих людей від 17 до 27 років протягом року вживали комплекс добавок із 9 вітамінів. Він вміщував високі дози вітаміну А, рибофлавіну, тіаміну, вітаміну Bfi, вітаміну В12, вітаміну С, вітаміну Е, фолієвої кислоти, біотину і нікотиноліду. Всі піддослідні перед початком експерименту і через кожні три місяці після його завершення проходили комп'ютеризований психометричний тест з метою визначення швидкості реакції, коефіцієнту інтелекту і т. д.

Цікаво, що найбільше впливали вітаміни на дівчат. У всіх випадках у дівчат пропорційно до вмісту вітамінів у крові зростала розумова діяльність. Значною мірою це пов'язано з вмістом вітаміну В . Чому він на жінок діє сильніше, ніж на чоловіків, невідомо, проте вчені вважають, що цей вплив може бути викликаний взаємодією вітамінів В з естрогеном.

Якщо хочете зберегти свій мозок молодим - вживайте вітаміни. Чим більше вчені вникають у таємниці мозку, тим очевиднішим стає, що у людей похилого віку з високим вмістом певних вітамінів і антиоксидантів в крові інтелект зберігається краще.

Так, вчені з університету Нью-Мексіко (1983) обстежили 260 людей у віці 60-94 роки в районі Альбукере і виявили, що чим вищий рівень вітамінів С і групи В у крові, тим краще функціонує розумовий апарат. Особливо разючий розрив між людьми похилого віку з найвищим і найнижчим вмістом вітамінів в крові. Ті, що входили у верхні 90 % через вміст вітаміну С, робили на 20 % менше помилок і запам'ятовували на 25 % краще, ніж ті, які входили в нижчі 10 % (за цим же показником).

Співробітники Гавайського університету обстежили розумову діяльність у 3735 літніх американців японського походження. Виявилося, що кращі результати показують ті, хто вживає вітаміни і приймає їх протягом останніх чотирьох років. Незалежно від віку, освіти і перенесених інсультів ті, хто приймають полівітаміни, вітамін С чи вітаміни Е окремо, краще зберігають інтелектуальні функції.

У 1986 році вчені Гейдельбергського і Гісенського універси-і "тів порівняли вміст вітамінів в крові 50 літніх людей (від 65 до 91 року) і результати їх інтелектуальних тестів. Ті, які мали низький рівень будь-якого вітаміну, особливо тіаміну, рибофлавіну, В,2 і С, виявились більше емоційно нестійкими, нервовими, збудженими, роздратованими і швидше втомлювалися. Наприклад, вони втомлювалися в 2,5 рази і роздратовувались в 2 рази частіше. У них була слабшою короткотермінова пам'ять, сповільнена реакція.

Детальніше про вплив вітамінів і мінеральних речовин на інтелект можна прочитати в книзі Д. Карпера "Ваши чудесные умственные способности" [2000]. Узагальнюючи, подамо за автором десять заповідей, як зберегти дієздатність:

1. Вживайте вітаміни.

2. Приймайте антиокислювальні вітаміни (Е, С, альфа-ліпоєва кислота, кофермент С}10).

3. їжте багату антиокислювачами їжу (овочі, фрукти, зокрема вишні, виноград, яблука, чорнослив, родзинки).

4. Пийте свіжозаварений чай (антиокислювачі).

5. Уникайте шкідливих ненасичених тваринних жирів і великої кількості поліненасичених жирних кислот (кукурудзяна олія).

6. Споживайте риб'ячий жир (корисна жирна кислота омега-3). їжте жирну рибу декілька разів на тиждень чи 30-50 г кожен день - цього достатньо для оптимального самопочуття клітин мозку. Можна вживати і добавки риб'ячого жиру.

7. Приймайте добавки, що стимулюють роботу мозку. Чемпіоном тут є гінко білоба, яку вживають для запобігання склерозу.

При проблемах із короткотерміновою пам'яттю фосфатидилсерин стимулює вироблення "медіатора пам'яті" ацетилхоліну.

8. Слідкуйте за рівнем цукру, особливо в крові. Забагато цукру і вуглеводів не корисно для мозку, незважаючи на те, що вони є основним енергетичним джерелом для нього.

9. Обмежуйте калорії, зменшуйте вагу. Надлишкова вага не корисна для мозку. Вона призводить до опору інсуліну, високого кров'яного тиску, а то й діабету, до погіршення пам'яті, прискорення старіння клітин мозку.

10. Добре піклуйтесь про себе. Не забувайте про фізичні вправи. Контролюйте тиск. Стимулюйте мозок навчанням і зміною заняття, правильним харчуванням з добавками. Ніколи не рано і не пізно почати самому визначати долю свого мозку.

ДОДАТКИ
Поради, які сприяють оздоровленню і стимулюють навчання
Теми для наукових досліджень з енергоінформаційного обміну
1. Навколишнє середовище
2. Музика - це щось більше, ніж емоції
3. Ароматичні речовини не тільки пахнуть...
4. Використання кольору для служіння людині
ПІДСУМКИ І ПЕРСПЕКТИВИ
ЛІТЕРАТУРА
Передмова
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru