Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 2.1.3. Кращі бізнес - школи світу

Британська газета "Financial Times" весною 2008 року склала рейтинг найкращих бізнес - шкіл світу. У соціологічному дослідженні взяли участь 8,3 тисяч випускників МВА - шкіл. З 149 шкіл, які відповідали вимогам проекту, було відібрано 112. У 37 вузах на запитання анкети відповіли менше, ніж 20% випускників. З огляду на це анкети з цих шкіл не бралися до уваги при складанні підсумкового рейтингу.

Перші чотири місця у рейтингу посіли американські школи:

o Вартонська школа Пенсільванського університету (University of Pennsylvania Wharton School);

o Гарвардська школа бізнесу (Harvard School of Business);

o Школа бізнесу Стенфордського університету (Stanford University G S B);

o Школа бізнесу Колумбії (Columbia Business School). Нагадаємо читачеві, що столиця США Вашингтон знаходиться

на території федерального округу, який має назву "Колумбія". Цю назву не слід змішувати з назвою латиноамериканської країни.

Британська Лондонська школа бізнесу у рейтингу посіла п'яте місце.

Далі вкажемо ще й інші кращі школи світу у сфері бізнесу. У дужках зазначено місце, яке вони посіли у рейтингу:

o французька "Insead" (8);

o іспанська "Instituto de Empresa" (12);

o швейцарська 1 МД (14);

o канадська "York University: Schulich" (18);

o китайська "Ceibs" (21);

o нідерландська "RSM Erasmus University" (24);

o італійська "SDA Bocconi" (34);

o південноафриканська "University of Cape Town" (66);

o австралійська "Melbourne University" (69);

o ірландська "Trinity College Dublin" (85);

o коста-ріканська "Incoce" (90);

o бразильська "Coppead" (92);

o сінгапурська "University of Singapore" (92);

o мексиканська "Ipade".

У рейтингу бразильська і сінгапурська посіли 92-ге місце.

2.1.4. Ліцензія Європейської бізнес-компетентності

В Україні запроваджуються нові міжнародні схеми отримання вищої освіти. У їх рамках академічна освіта підсилюється кращими програмами професійної сертифікації.

Реалізація зазначеної схеми в Україні розпочалася впровадженням програми управління бізнесом "European Business Competence Lk;ence" (Європейської ліцензії бізнес-компетентності) в Університеті банківської справи Національного банку України.

Ліцензія EBCL була визнана станом на весну 2008 року у 25 країнах Європи. З січня 2007 року цю ліцензію можуть одержувати випускники зазначеного університету.

Ліцензія EBCL - це перепустка у європейський бізнес. Ліцензія стане у нагоді тим, хто починає освоювати абетку бізнес-управління. Не завадить вона і тим, хто хоче підвищити рівень своєї кваліфікації і хоче робити собі кар'єру у сфері менеджменту та фінансів.

Програма EBCL, на відміну від дорогих і тривалих у часі програм МВА, розрахована на молодого споживача. Тривалість загального курсу тренінга складає рік-півтора. Вартість програми EBCL - на порядок нижче, ніж програм з МВА. Виконавці програми стверджують, що вже після перших чотирьох днів людина, яка не мала жодних знань у сфері бізнесу, може освоїти фінансову справу.

Навчання за програмою допоможе і у працевлаштуванні, - як стверджує про це керівництво Університету. За результатами навчання можна судити про рівень підготовки спеціаліста до роботи.

Ліцензія може згодитися і при працевлаштуванні за межами України.

Знання, одержані за програмою EBCL, допоможуть краще адаптуватися на новому робочому місці тим, кого підвищили у посаді.

2.1.5. Перекваліфікація

Процес працевлаштування може спростити перекваліфікація. Вона надасть можливість освоїти нову професію, яка є актуальною для ринку праці.

У Києві безплатну перекваліфікацію пропонує Державна служба зайнятості. За умови реєстрації у Центрі зайнятості у якості безробітного, можна пройти перепідготовку на курсах підвищення кваліфікації або навчитися новій спеціальності. Термін навчання - від 1 до 8,5 місяців.

Професійне навчання проводиться виходячи з потреб ринку праці і оплачується за рахунок фінансів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування. Направлення на перекваліфікацію видають, коли працівники Центру не можуть знайти безробітному робоче місце, яке б його влаштувало.

У навчанні є потреба, коли людина втратила можливість обіймати попередню посаду, не має спеціальності або професії, чи вперше шукає роботу. У Києві існувало понад напрямів навчання, 24 - зпоміж них стосувалися підвищення кваліфікації для спеціалістів з вищою освітою, 6 - з перепідготовки людей з другою вищою освітою. Решту напрямів підготовки фахівців диктуються попитом на ринку праці.

Отримати другу спеціальність можна і самостійно. Найчастіше на перекваліфікацію йдуть педагоги. Нерідко вони стають менеджерами з персоналу. Деякі дипломовані інженери йдуть на курси митних брокерів.

Якщо людина самостійно опікується перекваліфікацією, то це відбувається на платній основі. Інтенсивні курси з перепідготовки (4-7 днів) у сфері банківської справи коштували близько 5 тисяч грн.

Щоденно таке навчання тривало 6 годин.

Курси фітодизайну тривали півтора місяця. Заняття проводилися тричі на тиждень. Вартість - 1200 грн. Курси з дизайну інтер'єру мали тривалість 2 з половиною місяці. Плата за навчання - близько 2700 грн.

Багато роботодавців віддавали перевагу кандидатам, які закінчили курси перепідготовки при державних вузах.

2.1.4. Ліцензія Європейської бізнес-компетентності
2.1.5. Перекваліфікація
2.2. Ділова іноземна мова
2.2.1. Мова для бізнесу і бізнес-мова
2.2.2.Тести з англійської мови
2.3. Закордонна освіта
2.3.1. Найпопулярніші країни міжнародної освіти
2.3.2. Стажування українських студентів за кордоном
2.4. Освітня мозаїка
2.4.1. Недоліки студентства
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru