Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 7.2.12. Літуни і кар'єра

Часта зміна роботи вважається літунством. Воно було ще й за радянських часів. Шляхетною тоді вважалася зміна місця роботи не більше одного разу на рік. Щоправда, можна було, хоч і кілька разів на рік, звільнятися за переведенням з одного підприємства (організації) до іншого.

Літунство, очевидно, є міжнародним явищем. У англійській мові воно позначається job-hopping (a job - робота, hop - стрибання) - робоче стрибання.

Досить поширеною є думка про те, що найкращий спосіб швидкого зростання зарплати - це зміна роботи, скажімо, через кожні два роки. Літунам, це вдається. Літунів не люблять. Намагаються не брати їх на роботу.

Рекрутери твердять же про те, що літуни заробляють небагато. Можливо, про це рекрутери заявляють з огляду на виховні та профілактичні міркування. Вчені Університету Британської Колумбії (Канада) виконали дослідження. Виявилося, що часта зміна роботи дійсно може збільшити зарплату. Щоправда, позитивний ефект є помітним лише на початкових етапах кар'єри за умови, що часта зміна роботи не пов'язана зі скороченнями штатів, інтервалами у працевлаштуванні чи сімейними обставинами. Тобто стрімке зростання доходів мають ті літуни, які є цінними фахівцями, у яких зацікавлені роботодавці.

У певний момент постійна зміна роботи загальмовує зростання зарплати. Приріст зарплати, пов'язаний з черговим переходом на нове робоче місце, стає меншим, ніж приріст зарплати, що забезпечується кар'єрним просуванням у рамках однієї компанії.

Більша частина літунів - це молоді люди. Вони намагаються спробувати все і негайно. Коли вони стають статечнішими, то стрибки з одного робочого місця на інше припиняються.

Якщо кар'єра щойно розпочалася, то можна спробувати часто міняти роботу з метою збільшення зарплати. У випадку знаходження компанії, де відчуватимете себе комфортно, доцільно подумати про довгострокові перспективи. Найкращою кар'єрною стратегією вважається та, за якої відбувається поступове просування у рамках однієї компанії. Лише досягнувши "стелі" ви будете становити справжній інтерес для рекрутерів.

Дослідження, виконане компанією BlueStep.com , виявило, що з 1 тисячі опитаних топ-менеджерів європейських компаній, 40% вже працювали на свою компанію від двох до п'яти років. Понад половина цих менеджерів впродовж своєї успішної кар'єри працювали лише у 4-7 компаніях.

55% вважали, що два роки - це мінімальний термін роботи на одному місці. Понад чверть опитаних мінімальним терміном вважали три роки. 70% були впевнені, що максимальна кількість компаній, у яких ідеальний топ-менеджер може встигнути попрацювати впродовж 10 років, не може перевищувати двох чи трьох.

Не дивлячись на загальну тенденцію до частої зміни роботи, топ-менеджери демонструють традиційні корпоративні цінності.

75% опитаних заявили, що основним чинником, що змушує топ-менеджера думати про зміну роботи, є недостатні умови для подальшого зростання на компанії, де вони працюють.

Дві третини заявили, що поміняли б роботу, якби розчарувалися у цінностях компанії. 60% топ-менеджерів пішли б працювати у компанію, де їх посада надавала б більше повноважень та покладала більше зобов'язань.

42% готові були спокуситися більшою зарплатою.

Таким чином, матеріал, що викладений вище засвідчує:

- літунство впродовж всієї кар'єри забезпечує менше доходів, ніж узвичаєне стале просування службовою драбиною;

- літунство не поширене поміж топ-менеджерів.

Під час співбесіди на якій йдеться про прийняття на роботу, слід бути стислим, пояснюючи причини частої зміни місця роботи. Подробиць слід уникати. Достатньо пояснити одним - двома реченнями. Наприклад, розформування відділу у зв'язку зі скороченням бюджету. Майте на увазі, що супровідні листи до резюме не завжди ретельно вивчаються, тому стислі зрозумілі усні пояснення не завадять. Пояснення має бути саме поясненням, а не скаргою чи клопотанням надати роботу.

Говорячи про причини частої зміни місць роботи, не можна гудити попередніх роботодавців. Коли будете на них скаржитися, то у нового потенційного роботодавця може скластися враження, що ви ходите на роботу не для того, щоб працювати, а для того, щоб одержувати задоволення. Потенційний роботодавець може думати, що ви й від нього підете через два місяці і будете поширювати неприємну інформацію про компанію, яка надала вам притулок.

7.2.13. Завади на шляху кар'єри
7.2.14. Збагачення
7.2.15. Надомництво
Розділ 8. Взаємини у колективі
8.1. Становлення взаємин
8.1.1. Правила і поради
8.1.2. Офісні табу
8.2. Молоді новачки у колективі
8.3. Входження у колектив нових працівників
8.3.1. Поради і вимоги
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru