Менеджмент підприємства - Хомяков В.І. - 5.5.4. Розв'язання задачі лінійного програмування симплекс-методом

А. Загальні положення симплекс-методу

Загальну методику симплекс-методу розглянемо на прикладі підприємства, до складу якого входять чотири виробничі цехи, де виготовляються два вироби 1 та 2. Виробничі потужності цехів (у годинах) у розрахунку на добу становлять відповідно: m1 = 12, m2 = 8, m3 = 16, m4 = 12.

Норми часу, необхідного для виготовлення одиниці продукції:

Цех

Норми часу (год/од.) для виробів

1

2

1

2

2

2

1

2

3

4

0

4

0

4

Як видно з наведених даних, для виготовлення одиниці виробу 1 потрібні 2 год. роботи першого цеху, 1 год. роботи другого цеху, 4 год, роботи третього цеху, а четвертий цех не бере участі у виготовленні виробу 1, Дня виготовлення одиниці виробу 2 необхідні 2 год. роботи першого цеху, 2 год. роботи другого цеху, 4 год. роботи четвертого цеху, а третій цех не бере участі у виготовленні виробу 2.

Прибуток від реалізації одиниці виробу 1 становить 2 тис. грн., а одиниці виробу 2-3 тис. грн. (цифри умовні). Слід обрати той із можливих варіантів виробничого плану, за якого забезпечується максимальний прибуток.

Позначимо через Х1 кількість виробу 1, а через Х2 — кількість виробу 2. Користуючись нормами часу та даними про виробничі потужності цехів, можемо стверджувати, що мають виконуватись умови:

тому що можливі тільки такі варіанти виробництва, за яких не перевищуються виробничі потужності цехів.

Сумарний прибуток підприємства становить

Необхідно визначити такі обсяги виготовлення виробів 1 та 2, за яких досягається максимальний прибуток.

Введемо допоміжні змінні Х3, Х4, Х5, Х6, щоб мати рівняння

Допоміжні змінні означають невикористані виробничі потужності першого, другого, третього та четвертого цехів.

Симплекс-метод полягає в послідовному поліпшенні варіантів плану, аж до знаходження оптимального варіанта.

Першим і, очевидно, найменш вигідним, можна прийняти варіант плану, в якому Х1 = Х2 = 0. Тоді прибуток від продукції Z = 0, а виробничі потужності цехів зовсім не використовуються. Від першого варіанта можна перейти до другого - кращого, враховуючи в планах один із виробів; вигідніше ввести в план виріб 2, тому що він забезпечує більший прибуток на одиницю продукції.

Враховуючи норми часу, необхідні для виготовлення виробу 2 у відповідних цехах, можна встановити обсяг виробництва цього виробу. У першому цеху він становить 6 одиниць (12:2), у другому - 4 одиниці (8:2), а в четвертому - 3 одиниці. Допустимий обсяг виготовлення виробу 2 визначає четвертий цех.

Якби виріб 1 не виготовлявся, то за повного використання виробничих потужностей четвертого цеху (Х6 = 0) можна було б встановити план виробництва в обсязі Х2 - 3 од. Тоді прибуток становив

З рівняння (5.296) видно, що розмір прибутку Z можна збільшити за рахунок введення до плану виготовлення виробу 1 в обсязі Х1.

Числові коефіцієнти при невідомому Х1 в рівняннях (5.25a)-(5.27а) є нормами часу для виробу 1, а вільні члени показують виробничі потужності першого, другого та третього цехів, які вони ще мають. Таким чином, кількість виробів 1, яка може бути виготовлена в цих цехах, становить 3 одиниці (6:2) в першому цеху, 2 одиниці (2:1) в другому та 4 одиниці (16:4) в третьому. Допустимий обсяг виробництва виробу 1 визначає другий цех: Х1 - 2.

Так ми одержали другий, удосконалений варіант плану: Х1 = 2, Х2 = 3. Відповідний йому прибуток становить:

З рівняння (5.29в) видно, що величина, за допомогою якої можна збільшити розмір прибутку, є змінна А^, тобто невикористані потужності четвертого цеху. Обчислюючи частки від ділення вільних членів на додаткові коефіцієнти шостого стовпця рівнянь (5.25в), (5.27в), (5.28в), знаходимо: 2:(1/2) = 4, 8:2 = 4, 3:(1/4) = 12. Допустиме значення змінної Х$ можна знайти з рівняння (5.25в) або (5.27в). З рівняння (5.25й) знаходимо:

З рівняння (5.29г) видно, що в ньому немає жодної змінної, за допомогою якої можна було б збільшити прибуток 2, тому що коефіцієнти біля змінних у цьому рівнянні негативні. Прибуток досягає максимуму якраз тому, що Х3 = Х4 = 0 (будь-яке інше значення цих змінних зменшило б прибуток).

Підставляючи Х3 = X4 = 0 послідовно в рівняння (5.25г)-(5.29г), знаходимо: X6= 4, Х1 = 4,Х5 = 0, Х2 = 2, Z max = 14 тис. грн.

Таким чином, ми отримали найкращий варіант виробничого плану. Такий варіант передбачає виготовлення виробу 1 в кількості X1 = 4, виробу 2 - в кількості Х2 - 2. У випадку використання такого варіанта прибуток досягає максимуму (14 тис. грн.), причому для цього варіанта виробничі потужності першого, другого та третього цехів використовуються повністю {Х3 = Х4 = Х5 = 0), тоді як недовикористання виробничих потужностей четвертого цеху становить 4 одиниці.

На практиці описаний метод можна спростити, використавши матричний запис. Коефіцієнти при невідомих у системі рівнянь (5.25а)-(5.29я) можна записати у вигляді матриці АА. Оскільки ми шукаємо максимум Z, то стовпець, у якому цільова функція має найбільший коефіцієнт, приймаємо "обраним" і для того, щоб виділити його, обводимо його рамкою. Ділячи стовпець вільних членів на позитивні коефіцієнти "обраного" стовпця, знаходимо числа, що виписані справа від матриці АA. Виділимо рядок, у якому частка від цього ділення має найменше значення (це допустимий обсяг виробництва). Маємо матрицю використання виробничих потужностей.

За допомогою виділеного рядка перетворимо матрицю АА так, щоб на перетині виділених рядка і стовпця одержати одиницю, а в інших рядках виділеного стовпця - нулі. Для цього достатньо четвертий виділений рядок матриці АА поділити на 4, а потім отриману частку помножити на (—2) і додати послідовно з першим і другим рядками, помножити на (-3) і додати з п'ятим рядком, а третій рядок залишити без змін. Після цих перетворень одержимо матрицю АБ.

в якій обраний стовпець - перший, а обраний рядок - другий. Обведемо їх рамками. Справа від матриці - обчислені частки від ділення вільних членів на позитивні елементи обраного стовпця. Помноживши обраний рядок на (-2), додавши його послідовно з першим і п'ятим рядками, помноживши його на (-4) та додавши з третім рядком, перетворимо матрицю АБ таким чином, щоб в обраному стовпці всюди були нулі, окрім другого рядка, де повинна бути 1,0. Після цих перетворень одержуємо матрицю

Із останнього рядка матриці Ав видно, що наступним "обраним" стовпцем повинен бути шостий, а обраним рядком - перший або третій.

Після відповідних перетворень одержуємо матрицю Аг.

Із останнього рядка матриці Аг видно, що вже нема змінної, за допомогою якої можна було б збільшити значення цільової функції. Перетворення матриці закінчене.

Ті змінні, для яких в останньому рядку отримали негативні коефіцієнти, слід прирівняти до нуля (Хз = Х4= 0), а інші змінні обчислити з окремих рядків, кожен з яких є рівнянням з відповідними коефіцієнтами при невідомих, а в правій частині воно дано останнім

Зі сказаного стає зрозумілою така черговість етапів знаходження цільової функції симплекс-методом:

1. Нерівності змінюються рівняннями шляхом введення відповідних допоміжних змінних.

2. Задача записується у вигляді симплексної матриці.

3. Визначається змінна, яка має найбільший коефіцієнт у цільовій функції, а стовпець, що вміщує цю змінну, приймається як "обраний".

4. Визначається рядок, в якому результат ділення вільного члена на позитивний коефіцієнт "обраного" стовпця має найменше значення; цей рядок приймається як "обраний".

5. Оперуючи "обраним" рядком, перетворюємо вихідну матрицю так, щоб на перетині "обраних" стовпця і рядка отримати одиницю, а в інших рядках "обраного" стовпця - нулі.

6. Цю операцію повторюємо доти, доки в цільовій функції не одержимо лише непозитивні коефіцієнти.

7. Змінні, коефіцієнти яких негативні, приймаються як нульові (оскільки вони не збільшують цільову функцію).

8. Інші змінні розраховуються з рівнянь, відповідних останній матриці.

При використанні ЕОМ етапи 3-8 виконує обчислювальна машина. При цьому достатньо ввести в ЕОМ розрахункову матрицю, а потім роздрукувати і проаналізувати отримані результати.

Нижче розглянуті приклади розв'язання моделей лінійного програмування за допомогою ЕОМ.

Б. Вибір портфеля інвестицій

Клієнт доручив біржовому брокеру інвестувати значну суму грошей в портфель звичайних акцій. Мета - максимізація зростання капіталу. При цьому для обраного портфеля інвестицій ризик не повинен перевищувати заданої величини. Крім того, має бути забезпечений достатній прибуток, щоб сплатити податки і здійснити інші платежі. Біржовий брокер володіє інформацією про значну кількість компаній різних галузей промисловості. Кожна компанія ранжована за бальною шкалою від 0 до 9 за зростанням капіталу та потенційним ризиком. При цьому 0 означає відсутність зростання або ризику, а 9 - максимальні зростання або ризик. Крім того, не більше ніж 35% портфеля інвестицій можуть бути вкладені в будь-яку окрему галузь промисловості. Загальний коефіцієнт ризику не повинен перевищувати 10. Інформація про компанії наведена в таблиці 5.10.

Визначимо через Хі частку інвестиційного портфеля, який повинен бути вкладений в і-те підприємство. Тоді цільова функція може бути записана таким чином (зростання капіталу):

Таблиця 5.10. Характеристика підприємств

Характеристика підприємств

Розв'язання матриці показує, що оптимальне значення цільової функції дорівнює 8,7. Оптимальне значення змінних 4, 8 та 16 дорівнює відповідно 0,35; 0,3; 0,35. Інші змінні дорівнюють нулю. Таким чином, для інвестицій обираємо підприємство 4 галузі А, підприємство 8 галузі Б та підприємство 16 галузі Г.

В. Розв'язання задачі

Припустимо, що підприємство виготовляє три вироби А, Б і В. При цьому використовуються два виробничі процеси - 1 і 2. На кожний виріб витрачається така кількість робочого часу (в годинах):

Виріб

Виробничий процес

1

2

А

9

11

Б

5

18

В

20

6

Розв'язання матриці показує, що максимум прибутку 1471 грн. за тиждень досягається при виробництві 33, 28 товарів А і 21, 94 товарів Б. При цьому виробництво товарів В повинне дорівнювати нулю.

А. Загальні положення симплекс-методу
Б. Вибір портфеля інвестицій
В. Розв'язання задачі
5.6. Прийняття оптимальних рішень із використанням сітьових моделей
5.6.1. Оптимізація сітьового графіка по трудових ресурсах
ПОРЯДОК ПОБУДОВИ СІТЬОВОЇ МОДЕЛІ
ВИЗНАЧЕННЯ РАННІХ СТРОКІВ ПОЧАТКУ ТА ЗАКІНЧЕННЯ РОБІТ
ВИЗНАЧЕННЯ ПІЗНІХ СТРОКІВ ПОЧАТКУ ТА ЗАКІНЧЕННЯ РОБІТ
ВИЗНАЧЕННЯ РЕЗЕРВІВ ЧАСУ ТА КРИТИЧНОГО ШЛЯХУ
ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ В РЕСУРСАХ І ТРИВАЛОСТІ ВИКОНАННЯ РОБІТ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru