Організація бізнесу - Скібіцький О.М. - 10.3. Фінанси підприємства та фінансовий менеджмент

У результатах рентабельної роботи підприємства значну роль відіграють фінанси і податки. Адже фінанси підприємства обслуговують кругообіг капіталу, а через механізм оподаткування держава вилучає з підприємств значну частку прибутку. Щоб виконати ці функції на підприємстві, необхідно здійснювати фінансове планування, вміло управляти фінансами.

Фінанси підприємства - сукупність грошових ресурсів, які використовують для здійснення процесу розширеного відтворення засобів виробництва, робочої сили (або речових і особистісних чинників виробництва) й існуючих відносин економічної власності.

Із цього випливає, що фінанси підприємства повинні виконувати передусім функцію відтворення. Оскільки одним з його елементів є відтворення існуючих на підприємстві відносин економічної власності (або виробничих відносин), сутність фінансів підприємства ще визначають як сукупність грошових відносин щодо формування і використання грошових ресурсів, забезпечення взаємних розрахунків між різними економічними суб'єктами.

Такими суб'єктами є:

o працівники;

o постачальники сировини, матеріалів і комплектуючих виробів;

o держава (при сплаті податків і одержання дотацій з бюджету або державних фондів);

o банки (в разі одержання кредитів і сплати боргів);

o акціонери;

o лізингові компанії (за внесення орендної плати та викупівлі, предметів оренди); покупці товарів і послуг;

o страхові компанії тощо.

Щодо руху капіталу, фінанси повинні забезпечити кругообіг основного і оборотного (обігового) капіталу, таких функціональних форм капіталу, як продуктивний, торговий і грошовий.

Другою важливою функцією фінансів підприємства є контрольна, яка полягає у фінансовому контролі за раціональним використанням ресурсів (матеріальних, трудових, грошових), пошуку шляхів підвищення ефективності виробництва. Раціональне використання ресурсів передбачає водночас попередження й уникнення непродуктивних витрат, комплекс заходів із боротьби зі збитковістю.

Якщо розглядати фінанси як сукупність грошових ресурсів підприємства або як систему (сукупність) грошових відносин, то об'єктивно виникає потреба в управлінні ними з метою досягнення основних цілей підприємства.

Фінансовий менеджмент, або управління фінансами підприємства, - це сукупність форм, методів і засобів управління грошовими ресурсами та грошовими відносинами з метою максимізації прибутку.

Управління фінансами, як і будь-якою іншою системою, включає дві основні складові: органи управління та ((юрми і методи управлінської діяльності. Зміст фінансового менеджменту визначається функціями управління: розробка стратегії, планування тактики реалізації стратегії, організація виконання розроблених планів, облік і контроль.

Повніше сутність фінансового менеджменту розкривається у виконуваних ним функціях. Такими функціями є:

o здійснення інвестиційної політики на підприємстві (складання інвестиційних програм, пошук джерел самофінансування підприємства, визначення потреб у фінансових ресурсах тощо);

o випуск цінних паперів та виплата відсотків і дивідендів (розробка рекомендацій щодо випуску різних видів акцій та облігацій, розробка правил взаємовідносин між акціонерами, ведення переговорів з інвестиційними банками тощо);

o отримання позичок та кредитів і сплата боргів за ними (відкриття банківських рахунків, отримання кредитів тощо);

o аналіз фінансової звітності та звітування перед акціонерами про результати фінансової діяльності;

o прогнозування грошових надходжень на рахунок підприємства та сплата ним боргів;

o визначення платоспроможності торгових, збутових організацій, розрахунок термінів реалізації продукції.

Відповідальним за виконання цих функцій на крупних підприємствах є віце-президент компанії, а на середніх та дрібних фірмах - заступник директора з фінансів. Віце-президенту підпорядковуються скарбник і контролер.

Функції скарбника - це управління зовнішніми грошовими відносинами та фінансами, які надходять від постачальників і покупців продукції, кредиторів, інвестиційних компаній, банків тощо. Це управління оборотними фондами підприємства та матеріально-виробничими запасами, розрахунками з клієнтами, рухом грошей, залученням зовнішніх джерел фінансування, управління пінними паперами.

Функції контролера виконує, як правило, головний бухгалтер. Його обов'язками є: контроль за веденням виробничого обліку на підприємстві; збирання та обробка даних бухгалтерського обліку; складання та аналіз фінансової звітності (балансу, звіту про прибутки та збитки тощо.), контроль за правильністю цих процесів; контроль за грошовими платежами та надходженнями, в тому числі за рухом заробітної плати і податків; інвентаризація; оцінка фінансового стану фірми на поточний період і найближчу перспективу тощо.

Важливо з'ясувати джерела фінансових ресурсів, на основі яких здійснюється процес розширеного відтворення на підприємстві. Двома найважливішими об'єктами фінансового менеджменту є здійснення інвестиційної політики та вибір джерел для її реалізації.

10.4. Джерела фінансових ресурсів та інвестування
Показник ефективності інвестицій
10.5. Сутність та механізм фінансового планування на підприємстві
10.6. Корпоративні фінанси
11. ПОДАТКИ
11.1. Роль податків у фінансовій системі держави і підприємства
11.1.1. Оподаткування та справедливість
11.1.2. Прямі податки
11.1.3. Непрямі податки
11.1.4. Місцеві податки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru