Охорона праці в авіації - Буріченко Л.А. - 9.1. Загальні відомості

9.1. Загальні відомості

Одним із чинників, які визначають сприятливі умови праці, є раціональне освітлення робочої зони і робочих місць. Якщо освітлення виробничих приміщень правильно розраховане і виконане, очі працівника протягом тривалого часу зберігатимуть здатність добре розрізняти предмети і знаряддя праці, не втомлюючись. Це сприяє зниженню виробничого травматизму і професійного захворювання очей.

У авіації під час оперативного технічного обслуговування в нічний час незадовільне освітлення зони обслуговування може призвести до погіршення якості виконуваних робіт.

Наприклад, можуть залишитися непоміченими розриви, потертості, які з'явилися, теча пального і мастил, механічні домішки і вода в пальному, що, в свою чергу, призводить до зниження безпеки польотів. Погане освітлення перону, стоянки літаків, руліжних доріжок при збільшенні кількості ПС і засобів механізації, які пересуваються з великою швидкістю, може стати причиною багатьох випадків травматизму.

Недостатнє освітлення робочих місць є однією з причин низької продуктивності праці. У цьому випадку очі працівника сильно напружені, важко розрізняють оброблювані предмети, у людини знижується темп і якість роботи, погіршується загальний стан.

На органах зору негативно позначається як недостатнє, так і надмірне освітлення. Надмірна освітленість призводить до засліплюваності, яка характеризується різкою подразнювальною дією і різзю в очах, при цьому очі працівника швидко втомлюються і зорове сприймання погіршується.

Освітлення виробничих приміщень і робочих місць характеризується світловим потоком, силою світла, освітленістю, яскравістю.

За одиницю освітленості установлено люкс (лк) — освітленість поверхні площею 1 м2 при світловому потоці, що дорівнює одному люмену (лм), який падає на неї (1 лк = 1 лм/м2).

Для кількісної оцінки освітленості робочих місць і поверхонь користуються поняттям "освітленість":

За одиницю світлового потоку Ф беруть люмен (лм) - світловий потік, який випускається точковим джерелом силою світла в одну канделу (кд) в тілесному куті один стерадіан (ср).

Сила світла — величина, що характеризує світіння джерела в деякому напрямку і дорівнює відношенню світлового потоку (і до малого тілесного кута dw, в якому він поширюється:

Силу світла І вимірюють у канделах (кд).

Яскравість L у канделах на квадратний метр (кд/м2) характеризує світіння джерела світла в даному напрямку. Вона визначається відношенням сили світла dI в розглянутому напрямку до площі проекції елемента на площину, перпендикулярну до того ж напрямку:

Раціональне освітлення має задовольняти ряд вимог: бути достатнім, щоб очі без напруження могли розрізняти деталі; постійним у часі, для цього напруга в мережі живлення не повинна коливатися більше ніж на 4 %; рівномірно розподіленим по робочих поверхнях, щоб очам не доводилось відчувати різкого світлового контрасту; не викликати сліпучої дії на органи зору людини як самого джерела світла, так і відбиваючих поверхонь, що знаходяться в полі зору працівника (зменшення блискучості джерел світла досягається застосуванням світильників, які розсіюють світло); не викликати різких тіней на робочих місцях, в проїздах, проходах у разі правильного розташування світильників (прожекторів); бурі безпечними - не викликати вибуху, пожежі в приміщеннях.)

Викликає інтерес також характеристика біологічної дії випромінювань оптичного спектра (рис. 9.1) і зміни ступеня втомленості при заміні частини природного світла штучним (рис. 9.2).

http://0

Рис. 9.1. Біологічний вплив на організм людини випромінювання оптичного спектра

9.2. Освітлення виробничих приміщень, перону і кабін повітряних суден
9.3. Розрахунок освітленості
Глава 10. ІОНІЗУЮЧІ ВИПРОМІНЮВАННЯ
10.1. Загальні відомості про іонізуючі випромінювання
10.2. Вплив іонізуючого випромінювання на організм людини
10.3. Захист від іонізуючих випромінювань
Глава 11. ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ ПОЛЯ РАДІОЧАСТОТ
11.1. Загальні відомості про електромагнітні поля
11.2. Вплив електромагнітних полів на організм людини
11.3. Засоби захисту від впливу електромагнітних полів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru