Економічна теорія - Білецька Л.В. - Індекс цін

Валовий національний продукт (ВНП) - це ринкова вартість життєвих благ, які створені ресурсами даної нації як на території своєї країни, так і за рубежем. ВНП - додаткова вартість, створена національним капіталом. Валовий внутрішній продукт ВВП - це сума додаткової вартості, створеної протягом року на її території, незалежно від національної належності фірм. Якщо від ВВП відрахувати додаткову вартість створену іноземними фірмами на території даної країни, і додати додаткову вартість створену вітчизняними фірмами за кордоном, то одержимо ВНП. Таким чином, ВВП більш точний і визначний ніж ВНП, адже інколи непросто визначити національну належність додаткової вартості особливо транснаціональних фірм.

У рекомендаціях ООН по складанню системи національних рахунків (СНР) основним показником вважається ВВП, але передбачено обчислення і ВНП, адже ВВП і ВНП дуже близькі, їх часто позначають у єдиному континуумі - ВНП/ВВП.

ВНП, як і ВВП, обчислюється трьома основними методами: через виробництво, через грошові витрати і через грошові доходи.

ВНП/ВВП через виробництво обчислюється як сума додаткової вартості - А + V + т, де А - амортизація засобів праці, V - необхідний продукт, т - додатковий продукт. Додаткова вартість визначається різницею між грошовою виручкою від продажу продукту і витратами на речові фактори виробництва. Щоб знайти обсяг ВНП, потрібно скоректувати ВВП на сальдо закордонних надходжень, тобто різницю між продуктом, виробленим вітчизняним капіталом за рубежем, і продуктом, створеним капіталом на території даної країни (найбільш вагомим при цьому є показник чистого експорту - різниця між вартістю експорту і імпорту в даному році).

ВНП/ВВП за витратами = С +1 + О + X ,де С - особисті споживчі витрати, О - державна закупівля товарів і послуг, I - валові приватні внутрішні інвестиції, X - чистий експорт.

ВНП/ВВП за доходами включає обсяг спожитого капіталу, непрямі податки на бізнес, заробітну плату найманих робітників, орендну плату, процент, дохід від індивідуальних вкладень, податки на прибуток корпорацій, дивіденди, нерозподілені прибутки корпорацій.

Розрізняють номінальний і реальний ВНП/ВВП. Продукт, який обчислений за діючими цінами, називають номінальний ВНП/ВВП, а скоректований на зміну цін - реальний ВНП/ВВП. Якщо розрахувати співвідношення між номінальним і реальним продуктом, одержують показник - дефлятор ВНП/ВВП.

Номінальний ВНП

Дефлятор ВНП =-.

Реальний ВНП

Дефлятор ВНП/ВВП - це загальний індекс цін, за його допомогою визначають реальний обсяг національного продукту. Номінальний ВНП вимірюється в поточних цінах, реальний визначається з урахуванням інфляції та дефляції.

Номінальний ВНП

Реальний ВНП =-:-.

Індекс цін

Індекс цін виражається в десятковій формі.

Чистий національний продукт (ЧНП) = ВНП мінус відрахування на споживання капіталу (амортизаційні відрахування).

Національний дохід = ЧНП мінус непрямі податки на бізнес.

Індекс цін

В аналізі економічних процесів часом необхідно виключати впливи грошового характеру, обумовлені інфляцією чи іншими причинами.

Для цього обчислюють дефлятор - індекс цін. Індекс цін являє собою узагальнюючий показник динаміки та співвідношення рівня цін. Він може бути індивідуальним, що визначається для окремого товару, та зведеним, який характеризує співвідношення рівнів цін і сукупності різних товарів і послуг. Зведений індекс може використовуватися для визначення динаміки цін усієї сукупності товарів і послуг (загальний індекс цін) і для окремих груп товарів (груповий індекс). Індекс цін

I ц ( = 1,2,..., п),

де Рі - ціна, ді - кількість продукту, 0 і 1 - базисний і поточний періоди.

Індекс цін використовується для визначення зміни вартості життя (індекс вартості життя). Для цього розраховується зміна вартості "товарного кошика", в який у різних країнах включають певний набір споживчих товарів і послуг. У ряді країн індекс вартості життя використовується для визначення динаміки реальної заробітної плати окремих категорій трудящих і на цій основі регулюються величини номінальної заробітної плати, пенсій, допомог та інших виплат.

Стосовно до ціни товару використовуються такі терміни. Діюча, чи номінальна, ціна є ціна товару в поточному періоді чи ціна товару в поточних доларах. Реальна, чи порівняльна, ціна розраховується за допомогою індексу цін, її називають ціною в постійних доларах.

Вимірювання інфляції
Індекс фізичного обсягу продукту
Схильність до споживання
Схильність до заощадження
Мультиплікатор. Історичне походження
Акселератор
Взаємозв’язок рівноваги та повної зайнятості в моделі Кейнса
Кейсіанська модель рівноваги: базовий варіант
Кейнсіанська модель рівноваги: розширений варіант
Роль держави у стимулюванні сукупного попиту за рахунок власних витрат і регулювання чистого експорту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru