Історія економіки та економічної думки - Юхименко П.І. - Модуль 4. РОЗКВІТ ІНДУСТРІАЛЬНОГО ЗАХОДУ

Розділ 9. ГОСПОДАРСТВО ТА ЕКОНОМІЧНА ДУМКА В ПЕРІОД ДЕРЖАВНО-МОНОПОЛІСТИЧНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ (перша половина XX ст.)

9.1. Становлення індустріальної моделі розвитку США

Періоди процесу етатизації

Найбільшим катаклізмом другого десятиліття XX ст. була Перша світова війна 1914—1918 рр. У ній брало участь 38 країн із півторамільярдним населенням, що становило 2/3 усіх людей, які проживали на планеті. Було знищено приблизно 1/3 матеріальних цінностей країн-учасниць. Загинуло 10 млн осіб, 20 млн було поранено і скалічено, понад 10 млн померло від голоду та епідемій.

Війна потребувала концентрації всіх сил усередині кожної країни. Воєнні витрати були надзвичайно великі. Наприклад, кожного дня війни Росія в 1914 р. витрачала у середньому приблизно 10 млн руб., у 1915 р. — 24, в 1916 р. — 40, а в 1917 р. — 50—65 млн руб. На потреби війни було спрямовано 86 % промислового потенціалу. Пріоритет надавався галузям, що задовольняли військові по* треби. Це вимагало посилення ролі держави в господарському житті. Загалом війна пришвидшила процес становлення системи регульованого капіталізму, дієвість котрого залежить від інституціональної досконалості суспільства. Важливою умовою продовження війни стало введення жорсткої державної регламентації господарських відносин з метою мобілізації економічних ресурсів на виконання воєнно-політичних завдань в екстремальних умовах постійного зменшення економічного потенціалу. Тому до завершення війни в 1918 р. практично в усіх країнах сформувалася етатистська система господарських відносин.

Залежно від рівня соціально-економічного розвитку, особливостей національного укладу та соціально-економічних відносин ступінь, форми й методи етатизації в різних країнах були різними.

В економіці більшості країн світу відбувалися потрясіння і спостерігалася нестабільність, що залежало від втрат, перемоги чи поразки тієї чи іншої країни у війні, міри мілітаризації та етатизації економіки, загального рівня соціально-економічного й політичного розвитку.

Період стабілізації 1924—1929 рр

Не призвів до повного повороту від етатизму до системи відносно вільних ринкових відносин. Це зумовлювалося тим, що в 20-х роках майже в усіх країнах спостерігався об'єктивний процес монополізації економіки, об'єднання монополій і держави, подальшого викривлення вільних ринкових відносин. Усе це поглиблювало внутрішньогосподарські диспропорції. Версальська угода (1919), за якою встановлювався "новий" політичний порядок, у цілому не розв'язувала гострих європейських і світових суперечностей, а сприяла збереженню загальної тенденції до мілітаризації, підштовхувала переможені країни до територіального й економічного переділу світу. Це пояснює причини збереження значних ознак етатизму і в період стабілізації.

Світова економічна криза 1929—1.933 рр

Знову, але вже в мирний час, зумовила більше втручання держави в капіталістичну ринкову економіку. Теоретично його обґрунтовано в кейнсіанській теорії, ідеї якої дещо в іншому напрямі підтримали популярні доктрини — італійський корпоративізм, німецький націонал-соціалізм, численні соціалістичні концепції.

Післякризовий період 1934—1939 рр

У післякризовий період 1934—1939 рр. більшість розвинутих країн не відмовилися від етатизму, продовжували застосовувати практику 20-х років. Причини цього явища такі: 1) загалом украй нестійке післякризове становище національних економік Заходу; 2) посилення яскраво виражених тенденцій до мілітаризації в умовах підготовки провідних західних країн до Другої світової війни; 3) вплив успішного на той час досвіду централізованого планування й управління економікою СРСР.

Слід також зазначити, що в післявоєнний період посилилися взаємозв'язок і взаємозалежність центрів світового капіталістичного господарства. Англія та Франція виявилися прив'язаними до США значними боргами, зумовленими ввезенням з-за океану промислових і сільськогосподарських товарів. Японія, Англія, США мали суперечливі інтереси на ринках Південно-Східної Азії. Тому будь-яка нестабільність в одному з центрів світового господарства в таких умовах призводила до збою всієї системи. Переконливим підтвердженням була економічна криза 1929—1933 рр., яка розпочалася в США і швидко охопила світове господарство. Криза свідчила, що економіка капіталізму вільної ринкової конкуренції втратила спроможність до саморегулювання. Тому потрібно було радикально перебудувати економічну систему, впровадити в неї регулювальний механізм. Його пошуки в різних країнах привели до створення різних моделей регульованого капіталізму. В США розпочався процес формування інституціональної моделі економічного розвитку, що передбачала збільшення ролі суспільних інститутів у господарській діяльності.

Розділ 9. ГОСПОДАРСТВО ТА ЕКОНОМІЧНА ДУМКА В ПЕРІОД ДЕРЖАВНО-МОНОПОЛІСТИЧНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ (перша половина XX ст.)
9.1. Становлення індустріальної моделі розвитку США
Періоди процесу етатизації
Конверсія та її наслідки
Економічна криза 1929—1933 рр
"Новий курс" Ф. Рузвельта
Економічна думка
Предмет аналізу і методологія інституціоналізму
Соціально-психологічний напрям
Соціально-правовий інституціоналізм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru