Господарське право - Задихайло Д.В. - 2. Форми регулювання банківської діяльності Індикативне і адміністративне регулювання. Особливості нагляду Національним банком України

Державне регулювання банківської діяльності як об'єкта господарського регулювання здійснюється всіма засобами господарського права, чим досягається оптимальний варіант упорядкування правовідносин з метою досягнення спільних цілей і що пов'язане з потребою поєднання відносно банківської діяльності регламентування майново-господарських та організаційно-господарських зобов'язань, економічної політики держави та засобів державного регулювання господарської діяльності.

Банківське регулювання - це регламентування діяльності банків і банківських операцій в Україні, здійснюване спеціальним державним органом - НБУ в межах його компетенції.

НБУ відповідно до ст. 66 Закону "Про банки" здійснює таке банківське регулювання: адміністративне та індикативне. Переважна більшість засобів банківського регулювання закріплена в окремих нормативних актах НБУ До адміністративного регулювання належать: реєстрація банків і ліцензування їх діяльності; встановлення вимог та обмежень щодо діяльності банків; застосування санкцій адміністративного чи фінансового характеру; нагляд за діяльністю банків; надання рекомендацій щодо діяльності банків. Індикативним регулюванням є: встановлення обов'язкових економічних нормативів: визначення норм обов'язкових резервів для банків; встановлення норм відрахувань до резервів на покриття ризиків від активних банківських операцій; визначення процентної політики; рефінансування банків; кореспондентських відносин; управління золотовалютними резервами, включаючи валютні інтервенції; операції із цінними паперами на відкритому ринку; імпорт та експорт капіталу.

Окремо за формами регулювання НБУ прийнято такі нормативні акти.

Реєстрація банків і ліцензування їх діяльності регулюються Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", Положенням про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів, затвердженим ПП НБУ № 306 від 08.09.2011 р. (далі - Положення НБУ про реєстрацію № 306), Положенням про порядок надання банкам і філіям іноземних банків генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженим ПП НБУ №281 від 15.08.2011 р.

Вимоги та обмеження щодо діяльності банків встановлюються НБУ фактично при прийнятті нормативних актів із приводу всіх форм банківського регулювання.

Застосування санкцій адміністративного чи фінансового характеру, які є заходами впливу до банків, здійснюється НБУ на підставі Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затвердженого ПП НБУ № 369 від 28.08.2001 р., Положення про порядок накладення адміністративних штрафів, затвердженого ПП НБУ № 563 від 29.12.2001 р., статей 1665, 1666 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Національний банк застосовує до банків такі заходи впливу: 1) письмове застереження щодо припинення порушення та вжиття необхідних заходів для виправлення ситуації, зменшення невиправданих витрат банку, обмеження невиправдано високих процентних виплат за залученими коштами, зменшення чи відчуження неефективних інвестицій; 2) скликання загальних зборів учасників, спостережної ради банку, правління (ради директорів) банку для прийняття програми фінансового оздоровлення або плану реорганізації банку; 3) укладення письмової угоди з банком, за якою банк чи визначена угодою особа зобов'язується вжити заходів для усунення порушень, поліпшення фінансового стану банку тощо; 4) видає розпорядження щодо: а) зупинення виплати дивідендів чи розподілу капіталу в будь-якій іншій формі; б) встановлення для банку підвищених економічних нормативів; в) підвищення резервів на покриття можливих збитків за кредитами та іншими активами; г) обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів здійснюваних банком операцій із високим рівнем ризику; д) заборони надавати бланкові кредити; е) накладання штрафів на керівників банків і банки; є) тимчасової, до усунення порушення, заборони власнику істотної участі в банку використовувати право голосу придбаних акцій (паїв); ж) тимчасового, до усунення порушення, відсторонення посадової особи банку від посади; з) реорганізації банку; и) призначення тимчасової адміністрації; 5) відкликання банківської ліцензії та ініціювання процедури ліквідації банку.

До банківських груп НБУ відповідно до ч. 8 ст. 73 Закону "Про банки" застосовує окремі заходи впливу.

Для введення щоденного контролю за діяльністю банків і виконанням ними вимог Національного банку щодо усунення допущених порушень може встановлюватися особливий режим контролю за їх діяльністю, який є додатковим інструментом банківського нагляду, що використовується, як правило, одночасно із заходами впливу, які встановлені ст. 73 Закону "Про банки".

Перелічені заходи впливу є також інструментами банківського нагляду за банками з боку НБУ.

Нагляд за діяльністю банків Національним банком України здійснюється на підставі статей 67, 71-73 Закону "Про банки", Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 р. № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" (далі - Декрет Кабінету Міністрів України № 15-93), Положення про планування та порядок проведення інспекційних перевірок, затвердженого ПП НБУ №276 від 17.07.2001 р.

Індикативне регулювання у вигляді встановлення обов'язкових економічних нормативів, визначення норм обов'язкових резервів для банків здійснюється на підставі Положення про порядок формування обов'язкових резервів для банків України та філій іноземних банків в Україні, затвердженого ПП НБУ № 91 від 16.03.2006 р., Інструкції про порядок регулювання діяльності комерційних банків, затвердженої ПП НБУ № 368 від 28.08.2008 р.

Установлення норм відрахувань до резервів на покриття ризиків від активних банківських операцій у частині кредитних операцій регулюється Положенням про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих витрат за кредитними операціями банків, затвердженим ПП НБУ № 279 від 06.06.2000 р., а з 01.01.2013 р. разом з іншими активними операціями Положенням НБУ № 23 від 25.01.2012 р.

Визначення процентної політики НБУ здійснюється з метою ефективного управління грошово-кредитним ринком, обсягами грошової маси в обігу, виконання функції кредитора останньої інстанції шляхом встановлення за операціями Національного банку України таких процентних ставок: облікова, за кредитами овернайт, рефінансування, за депозитами овернайт, залучення тимчасово вільних коштів банків згідно з Положенням про процентну політику Національного банку України, затвердженим ПП НБУ № 389 від 18.08.2004 р.

Інші засоби регулювання банківської діяльності належать більше до реалізації функцій самого НБУ і є інструментами його грошово-кредитної політики, а не формами впливу на банки.

Засоби регулювання банківської діяльності НБУ за функціональним змістом є заходами, способами дій, які застосовуються самостійно або в сукупності, ґрунтуються на Конституції України, господарському правопорядку та засадах підприємницької діяльності, відповідають передбаченим законами функціям і компетенції НБУ, спрямовані на досягнення функціональних цілей НБУ.

3. Система банківських операцій
4. Банківські рахунки, порядок їх відкриття та закриття. Розрахунково-касові операції банків. Права і обов'язки сторін за договором банківського рахунка
5. Правові основи розрахункових банківських операцій
6. Кредитні операції банків. Види банківського кредиту та особливості їх регулювання
7. Правове регулювання депозитних операцій банків. Захист інтересів вкладників
РОЗДІЛ 16. Правове регулювання страхування
1. Поняття страхової діяльності
2. Класифікація страхових правовідносин
3. Суб'єкти страхових правовідносин
4. Правове регулювання страхової діяльності в Україні. Компетенція уповноважених органів у сфері нагляду за здійсненням страхової діяльності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru