Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 41. Голова Верховного Суду України

1. Голова Верховного Суду України:

1) представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав та міжнародними організаціями;

2) визначає адміністративні повноваження заступника Голови Верховного Суду України;

3) скликає Пленум Верховного Суду України; вносить на розгляд Пленуму подання щодо призначення на посаду секретаря Пленуму; виносить на розгляд Пленуму питання та головує на його засіданнях;

4) видає на підставі акта про обрання на посаду судді Верховного Суду України або звільнення судді з посади відповідний наказ;

5) повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у Верховному Суді України в десятиденний строк з дня їх утворення;

6) контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить Голові Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства;

7) інформує Пленум Верховного Суду України про діяльність Верховного Суду України;

8) здійснює інші повноваження, визначені законом.

2. Голова Верховного Суду України з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження.

3. У разі відсутності Голови Верховного Суду України його адміністративні повноваження здійснює заступник Голови Верховного Суду України, а за відсутності заступника Голови - суддя цього суду, який мав більший стаж роботи на посаді судді.

Голова Верховного Суду України є керівником суду і здійснює загальне організаційне керівництво його діяльністю і, поряд з Пленумом Верховного Суду України, на якому колегіально обговорюються та вирішуються численні організаційні питання, має широкі повноваження із спрямування та організації роботи суду, представляє всю систему судів загальної юрисдикції у зносинах з іншими органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, а також з судовими органами інших держав та міжнародними організаціями,

Виходячи з положень коментованої статті у зазначених зносинах Голова ВСУ не потребує спеціального доручення і діє самостійно. Водночас це зобов'язує його особисто представляти Верховний Суд України і всю систему судів загальної юрисдикції у зазначених зносинах - надавати відповіді на звернення, проводити зустрічі, особистий прийом, офіційні візити тощо з питань, що стосуються Верховного Суду України і судів загальної юрисдикції. Заступник Голови суду та інші судді ВСУ отримують такі права лише за спеціальним дорученням Голови ВСУ.

У здійсненні організаційного керівництва Голова Верховного Суду України спирається на свого заступника, який здійснює адміністративні повноваження Голови ВСУ у разі його відсутності.

Голова Верховного Суду: 1 представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, а також із судовими органами інших держав та міжнародними організаціями; 2) визначає адміністративні повноваження заступника Голови Верховного Суду України; 3) скликає Пленум Верховного Суду України; вносить на розгляд Пленуму подання щодо призначення на посаду секретаря Пленуму; виносить на розгляд Пленуму питання та головує на його засіданнях; інформує Пленум Верховного Суду про діяльність Верховного Суду; 4) видає на підставі акта про обрання на посаду судді Верховного Суду України або звільнення судді з посади відповідний наказ; 5) з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження; 6) повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у Верховному Суді України в десятиденний строк з дня їх утворення; 7) контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить Голові Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства.

Повноваження Голови Верховного Суду України, названі вище, обумовлені тим, що він, по-перше, є суддею, а по-друге, керівником установи, яка є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції.

Тому ці повноваження можна поділити на декілька груп: судові, адміністративні, організаційні та представницькі. Адміністративні та суддівські повноваження Голови Верховного Суду за своїм змістом тотожні аналогічним повноваженням голів нижчих судів, а організаційні та представницькі мають певну відмінність.

Суддівські повноваження Голови Верховного Суду України полягають в тому, що він головує в судових засіданнях Верховного Суду України при розгляді будь-якої справи.

Організаційні повноваження, якими наділений Голова Верховного Суду України, полягають у тому, що він:

- визначає обов'язки заступника Голови Верховного Суду України;

- скликає Пленум Верховного Суду України, вносить питання на його розгляд і головує на його засіданнях;

- на підставі акту про обрання суддею Верховного Суду України або припинення повноважень судді видає відповідний наказ;

- повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у Верховному Суді України;

- контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить Голові Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства.

Представницькі повноваження Голови Верховного Суду України виявляються в тому, що він представляє Верховний Суд України та систему судів загальної юрисдикції у зносинах з іншими органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами, а також з судовими органами інших держав і міжнародними організаціями.

Голова Верховного Суду України за посадою входить до складу Вищої ради юстиції.

Голова Верховного Суду України з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази та розпорядження.

Перелік повноважень, зазначених у частині першій коментованої статті, не є вичерпним, оскільки Голова Верховного Суду України може здійснювати й інші визначені законом функції, спрямовані на організацію ефективної діяльності Верховного Суду України та судів загальної юрисдикції.

Стаття 42. Порядок обрання Голови Верховного Суду України
Стаття 43. Порядок дострокового звільнення з посади Голови Верховного Суду України
Стаття 44. Заступник Голови Верховного Суду України
Стаття 45. Пленум Верховного Суду України
Стаття 46. Науково-консультативна рада та офіційний друкований орган Верховного Суду України
Розділ III. Професійні судді, народні засідателі та присяжні
Глава 1. Загальні положення статусу судді
Стаття 47. Незалежність судді
Стаття 48. Недоторканність судді
Стаття 49. Відповідальність за неповагу до суду чи судді
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru