Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 69. Спеціальна підготовка кандидата на посаду судді

1. Спеціальна підготовка кандидата на посаду судді включає теоретичну підготовку судді у спеціалізованому юридичному вищому навчальному закладі четвертого рівня акредитації та практичну підготовку в Національній школі суддів України.

2. Програма та порядок проходження спеціальної підготовки кандидатами на посаду судді затверджуються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за погодженням зі спеціалізованими юридичними вищими навчальними закладами четвертого рівня акредитації та Національною школою суддів України.

3, Спеціальна підготовка проводиться протягом шести місяців за рахунок коштів Державного бюджету України. На період проходження кандидатом підготовки за ним зберігається основне місце роботи, виплачується стипендія в розмірі не менше двох третин від посадового окладу судді місцевого суду загальної юрисдикції.

4. За результатами спеціальної підготовки кандидати отримують відповідний документ установленого зразка. Матеріали щодо кандидатів, які успішно пройшли спеціальну підготовку, направляються до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для складення кваліфікаційного іспиту.

5. Уразі порушення кандидатом на посаду судді порядку проходження спеціальної підготовки, що призвело до його відрахування, або в разі припинення кандидатом проходження такої підготовки за власною ініціативою він повинен відшкодувати кошти, витрачені на його підготовку.

Спеціальна підготовка кандидата на посаду судді включає: 1) теоретичну підготовку судді у спеціалізованому юридичному вищому навчальному закладі четвертого рівня акредитації. Така підготовка на сьогодні здійснюється в двох вищих навчальних закладах: на факультеті підготовки професійних суддів Національної юридичної академії України ім. Я. Мудрого (згідно Розпорядження Президента України "Про підготовку професійних суддів" від 14 квітня 1999 року № 83/99-рп) та в Інституті підготовки професійних суддів при Одеській національній юридичній академії- нині Національному університеті "Одеська юридична академія" (згідно Указу Президента України "Про Інститут підготовки професійних суддів" від 27 грудня 2001 року № 1272/2001 та Розпорядження Кабінету Міністрів України "Про утворення Інституту підготовки професійних суддів" від 30 травня 2002 року № 278-р).

2) практичну підготовку в Національній школі суддів України, що утворюється на базі Академії суддів України (детальніше про це див. коментар до ст. 81 цього Закону).

Програма та порядок проходження спеціальної підготовки кандидатами на посаду судді затверджуються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за погодженням зі спеціалізованими юридичними вищими навчальними закладами четвертого рівня акредитації, зокрема, вказаними вище, та Національною школою суддів України.

Спеціальна підготовка проводиться протягом шести місяців за рахунок коштів Державного бюджету України. На період проходження кандидатом підготовки за ним зберігається основне місце роботи, виплачується стипендія в розмірі не менше двох третин від посадового окладу судді місцевого суду загальної юрисдикції.

За результатами спеціальної підготовки кандидати отримують відповідний документ установленого зразка. Матеріали щодо кандидатів, які успішно пройшли спеціальну підготовку, направляються до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для складення кваліфікаційного іспиту (ст. 70 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів").

У разі порушення кандидатом на посаду судді порядку проходження спеціальної підготовки, що призвело до його відрахування, або в разі припинення кандидатом проходження такої підготовки за власною ініціативою він повинен відшкодувати кошти, витрачені на його підготовку з Державного бюджету України. Порядок такого відшкодування встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Стаття 70. Кваліфікаційний іспит
Стаття 71. Проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді
Стаття 72. Призначення на посаду судді
Стаття 73. Переведення судді до іншого суду в межах п'ятирічного строку
Глава 3. Розгляд питання про обрання на посаду судді безстроково
Стаття 74. Порядок обрання на посаду судді безстроково
Стаття 75. Звернення кандидата на посаду судді безстроково до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України
Стаття 76. Порядок розгляду Вищою кваліфікаційною комісією судців України питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково
Стаття 77. Прийняття рішення про рекомендування чи відмову у рекомендуванні кандидата для обрання на посаду судді безстроково
Стаття 78. Подання про обрання кандидата на посаду судці безстроково
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru