Закон України "Про судоустрій і статус суддів" - Теліпко В.Е. - Стаття 152. Бібліотека суду

1. Для забезпечення судів нормативно-правовими актами, спеціальною науковою літературою, матеріалами судової практики в кожному суді створюється бібліотека суду. Фонди бібліотеки формують друковані видання та комп'ютерні бази даних.

2. Положення про бібліотеку суду затверджується Державною судовою адміністрацією України.

У частині першій коментованої статті ЗУ "Про судоустрій і статус суддів" законодавцем передбачено створення в кожному суді бібліотеки суду - для його забезпечення нормативно-правовими актами, спеціальною науковою літературою, матеріалами судової практики. Фонди бібліотек формують друковані видання та комп'ютерні бази даних.

Особливу цінність і значущість для судової практики складають матеріали узагальнень різних категорій справ та збірки судових прецедентів. З урахуванням можливостей комп'ютерного обліку судової практики одним з перспективних напрямів є розробка відповідних регіональних баз даних, які після створення локальної комп'ютерної мережі могли б використовуватися кожним суддею. Враховуючи норми діючого нині Закон "Про Єдиний державний реєстр судових рішень" найбільш відповідальним напрямком бібліотечної справи у кожному суді є впровадження як електронного варіанту всіх судових рішень, так і ведення тематичних збірок цих рішень на паперових носіях.

Організовує роботу бібліотек судів та забезпечує формування їх фондів Державна судова адміністрація України. Бібліотека суду має бути відкрита для користування не тільки суддів та працівників апарату суду, а й для професійних юристів, що беруть участь у судочинстві, наукових працівників, народних засідателів, присяжних, громадян.

Робота бібліотеки суду проводиться на підставі відповідного Положення про бібліотеку суду. Положення про бібліотеку суду затверджується Державною судовою адміністрацією України. Наразі такого Положення немає.

Роботу бібліотеку суду організовує бібліотекар суду. Згідно Типової посадової інструкції бібліотекаря суду, бібліотекар є службовцем апарату суду.

Бібліотекар призначається на посаду та звільняється з посади наказом голови відповідного суду з дотриманням вимог трудового законодавства України.

На посаду бібліотекаря призначаються особи, які мають повну загальну середню освіту, без вимог до стажу роботи.

Бібліотекар безпосередньо підпорядкований керівникові апарату суду та координує свою роботу з відповідним консультантом суду.

Бібліотекар безпосередньо підпорядкованих працівників не має.

Бібліотекар суду: 1) здійснює формування бібліотечного фонду суду, до якого входять нормативно-правові акти, наукова спеціальна література, матеріали судової практики; 2) веде облік документів, які надходять до бібліотечного фонду або вибувають з нього; 3) забезпечує довготривале зберігання бібліотечного фонду відповідно до санітарно-гігієнічних вимог та нормативів розміщення документів; 4) здійснює опрацювання надходжень до бібліотечного фонду; 5) створює систему бібліотечних каталогів і картотек (абетковий і систематичний каталоги та абетково-предметний покажчик до нього, систематичну картотеку статей, тематичні та інші картотеки) як у традиційній, так і в електронній формах; 6) здійснює довідково-інформаційне та бібліотечно-бібліографічне обслуговування працівників суду; 7) систематично аналізує використання бібліотечного фонду; 8) вивчає інформаційні потреби працівників суду - користувачів бібліотеки; 9) виконує доручення голови суду та керівника апарату суду, пов'язані з організацією роботи бібліотеки та підвищення кваліфікації працівників апарату суду.

Стаття 153. Служба судових розпорядників
Стаття 154. Забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах
Розділ XII. Прикінцеві положення
Розділ ХІІІ. Перехідні положення






© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru