Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - Огляд місця затримання

Слідчий огляд проводиться, як правило зразу після затримання підозрюваного: 1) місця затримання; 2) місця зростання або незаконного вирощування диких наркотико- або психотроповмісних рослин чи плантації цих культур, на яких злочинці можуть збирати сировину (наприклад, пилок конопель); 3) місця виготовлення наркотичних засобів; 4) місця їх зберігання; 5) різноманітні упаковки, використовувані для перевезення і пересилання наркотичних засобів, транспортні засоби, а за необхідності - відділення зв'язку, у яких знаходилась посилка (наприклад, коли посилка має розірвану упаковку); 6) місця збуту наркотиків; 7) місця їх вживання; 8) одяг підозрюваних (звинувачених), у якій вони, за наявними даними, зберігали наркотики; 9) медичні рецепти на одержання наркотиковмісних лікарських препаратів; 10)безпосередньо наркотичні засоби.

Огляд місця затримання

Передбачає знайдення речей, предметів, викинутих або прихованих затриманим. У першу чергу це стосується наркотичних засобів, яких завжди намагаються позбутись.

Але можливе виявлення шприців, голок до них, упаковочних матеріалів, предметів або їх частин, які служать для переробки або виготовлення наркотиків (ніж м'ясорубки) тощо. У разі затримання особи на вулиці оглядають всю територію навколо цього місця. Якщо це трапилось у приміщенні, то оглядається воно і прилегла до нього місцевість (ділянка під вікном). Якщо ж затриманню передувала погоня, то уважно оглядають ту ділянку, якою здійснювало переслідування. Такий огляд доцільно вести від місця затримання у зворотний бік маршрутом переслідування, бо злочинці звичайно викидають викривальні докази не відразу після початку погоні, а перед безпосереднім фізичним захопленням.

Огляд ділянок з незаконними посівами наркотико- або психотроповмісних культур має низку особливостей. Ця слідча дія вимагає ретельної підготовки, а саме: а) визначення послідовності дій осіб, які беруть участь в огляді; б) запрошення кваліфікованого спеціаліста-агронома і пояснення йому мети огляду і завдань, що стоять перед ним; в) підбір і інструктаж понятих (складність цього заходу обумовлена тим, що незаконні посіви наркотико- або психотроповмісних культур часто розташовані у віддалених, важкодоступних місцях). У процесі огляду за допомогою спеціаліста слід відібрати зразки наркотиковмісних рослин, як слід запакувати їх і відправити на експертизу.

Підчас огляду місць виготовлення, зберігання, збуту наркотиків, місць для їх незаконного вживання основними об'єктами пошуку й аналізу є: а) наркотичні лікарські засоби (препарати) в ампулах, у вигляді таблеток, порошку, настоянок з фабричним маркуванням чи без такого; б) наркотичні засоби кустарного виготовлення або напівфабрикати; в) предмети, які могли використовуватися для виготовлення наркотиків; г) відходи виготовлення наркотичних засобів (головки маку, лушпиння від них, конопляна солома); д) пристосування для вживання наркотиків (трубки, шприци та ін.); е) тютюнові вироби зі слідами просочування наркотиків; е) пристосування для набивання гільз тютюном; ж) сліди вживання наркотиків; з) бинти, марля, інша тканина з плямами жовтого кольору; и) речі, які могли служити платнею за наркотичний засіб або за відвідування місця для незаконного їх вживання; і) листування, поштово-телеграфна кореспонденція, записні і телефонні книжки та інші документи.

Під час огляду приміщень державних організацій і закладів (аптек, лікарень, фармацевтичних підприємств, складів та ін.), квартир і домоволодінь поряд із загальними криміналістичними об'єктами пошуку, слід звертати увагу на сліди вживання наркотиків (шприци, голки, відкриті упаковки, пусті ампули, флакони та ін.). При цьому слід мати на увазі, що кількість пустих ампул або упаковок з-під наркотичних засобів, що значно перевищує потребу однієї людини (у випадку вживання наркотиків на місці) свідчить про участь у злочині більш ніж однієї людини.

Під час огляду транспортних засобів, закладів транспорту та зв'язку основними об'єктами аналізу і пошуку будуть наркотики, їх пакувальні матеріали, сліди, які свідчать про наявність схованок, записки і записні книжки, документи на ввезений багаж та інші.

Огляд одягу і речей вимагає найретельнішого і найуважнішого обстеження, адже в них можуть бути обладнані схованки для зберігання або транспортування наркотичних засобів, а також залишитися сліди зберігання останніх, особливо на м'яких тканинах, у складках, на згинах тощо.

При огляді наркотичних та психотропних лікарських препаратів, що випускаються вітчизняними і зарубіжними підприємствами, особливу увагу слід зосередити на назві препарату, заводі-виготовлювачі і терміні зберігання ліків. З цією метою необхідно оглянути заводську упаковку і в необхідних випадках долучити її до кримінальної справи як речовий доказ. При огляді кустарно виготовлених наркотиків слід звертати увагу на їх колір, агрегатний стан, визначати вагу та ін.

Виявлені речовини доцільно потрібно зважувати на точних вагах (аптечних), після чого їх та предмети, які можуть бути носіями наркотичних засобів, слід скласти в окремі пакунки з паперу або ж у поліетиленові мішки (кожен предмет окремо). Упаковки заклеюють, перев'язують шпагатом, кінці якого опечатують. Через те що часто, особливо у літню пору, вилучаються невисушені наркотичні засоби рослинного походження (частини конопель, макова солома), для їх упакування необхідно використовувати спеціальні картонні коробки з невеликими отворами, для уникнення їх розкладання. На упаковках мають бути підписи понятих і працівника міліції, який вилучив речові докази.

Під час вилучення наркотичних засобів і предметів їх носіїв важливе значення має присутність понятих, які покликані згідно зі ст. 127 КПК завіряти юридично значущі дії. Проводячи огляди, доцільно застосовувати фото - та відеозйомку, про що слід вказати у протоколі. У зв'язку зі специфікою предмета злочину важливого значення набуває знайдення мікрооб'єктів наркотичних засобів під час здійснення оглядів та обшуків. Специфічними вимогами, що висуваються до огляду, є залучення спеціаліста та використання для пошуку наркотиків спеціально видресируваних собак.

Особливим видом слідчого огляду є освідування, яке провадиться за загальними правилами (ст. 193 КПК). При проведенні освідування необхідне повне обстеження всього тіла людини, що дозволяє знайти і зафіксувати особливі прикмети, а також мікрооб'єкти і сліди ін'єкцій (внутрішньовенних або внутрішньо-м'язкових), які залишилися на тілі. Якщо є дані про те, що наркотичні засоби побували в руках у затриманого, то необхідно зробити змиви ватним тампоном, змоченим у спирті, після чого висушити, упакувати належним способом (у конверти, пакети) і направити на дослідження. Також необхідно вилучити піднігтєвий вміст для експертного дослідження з метою виявлення наркотичних засобів та їх сліді в" Факт немедичного вживання наркотичних засобів встановлюється шляхом наркологічної експертизи, яка повинна призначатися негайно, оскільки наркотичне сп'яніння триває декілька годин. Це з'ясовується за допомогою дослідження крові, сечі, слини і й інших біологічних мікрооб'єктів для виявлення в них вмісту наркотичних речовин.

Допит підозрюваного
Обшук
Бібліографічний список







© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru