Міжнародне публічне право - Репецький В. М. - 2.5.2. Міжнародно-правова діяльність Галицько-Волинського князівства

Питання тяглості міжнародно-правової діяльності, як і міжнародно-правових стандартів за напрямом Київська Русь - Галицько-Волинське князівство, нині є загальновизнаним. Дискусії про те, якою мірою ця тяглість проявилась у напрямі Київська Русь - північно-східні князівства (майбутнє Велике Московське князівство) та Київська Русь - північно-західні князівства (майбутня Білорусь), на це жодним чином не впливають.

Утворення Галицького і Волинського князівств, як і їхнє об'єднання (XIII ст.), відбувались за часів панування в міжнародно-правовому просторі міжнародно-правової культури Київської Русі. Тому, зрозуміло, що основні звичаї міжнародно-правового спілкування, принципи, норми й інститути, які сповідувало Галицько-Волинське князівство, були ті самі, що їх дотримувалась його попередниця - Київська Русь. Разом з тим, фактор часу, як і суто міжнародно-правові фактори, передусім суверенність і незалежність князівства, як і його особливе геополітичне становище, не могли не проявитись на своєрідній еволюції і характері його міжнародно-правової діяльності.

Перебуваючи на межі знаходження східнослов'янських народів і держав, центральної, південної і західної Європи, Галицько-Волинське князівство в силу обставин мало здійснювати жваві зносини, нерідко посередницького характеру. Саме тому воно не могло обмежитися темпами зовнішніх зносин періоду Київської Русі. Тут не лише князь, а й, що характерно для регіону, бояри змушені вести активну дипломатичну діяльність. Часто такі взаємини велися всупереч політиці князя (відносини бояр Володислава Кормильчича,

Судислава Бернатовича з королем Угорщини Андрієм, того ж Суди-слава Бернатовича з польським князем Летко та ін.)" що призводило до федералізації земель, а інколи до їх конфедеративного статусу. Втім, у період XII-XIII ст. Галицько-Волинське князівство - це визнаний іншими державами суб'єкт міжнародно-правових зносин, З яким вони прагнули розвивати стосунки політичного, торговельного, дипломатичного та іншого характеру.

Досить розвинуті стосунки воно мало з Візантією, з якою князівство було в дружніх, союзницьких відносинах, надавало імперії воєнну допомогу, а інколи і право притулку для її правителів (надання політичного притулку в 1164 р. супернику імператора Мануїла І - майбутньому імператору Візантії Андроніку Комнину). Послів Галицько-Волинського князівства Візантія приймала як дипломатичних представників найвищого рангу.

Не менш поширеним джерелом міжнародного права Галицько-Волинського князівства (як і Київської Русі) був договір. Договірними зв'язками князівство було пов'язано практично з усіма своїми міжнародними контрагентами. Так, відомі договори Галицько-Волинського князівства з Візантією 1162 р., 1200 р. та ін.; з Угорщиною 1148 р., 1150 р., 1152 р., 1167 р., Польщею 1206 р., з Литвою 1254 р. тощо.

Загалом можна простежити континуїтет і запозичення у міжнародно-правовій діяльності українського народу від Київської Русі) Галицько-Волинського князівства, української козацької республіки й української державності XX ст.

2.5.3. Наука міжнародного права в Україні

Про ґрунтовні праці з міжнародного права представників України можна говорити вже з XVTH ст. Так, серед вихідців з України - С. Десницький (1740-1789), котрий став першим професором права в Роси й одним з перших у світовій науці, хто присвятив свої праці питанню прав людини та їх класифікації; В. Золотницький(1741-1796) - автор першого в Росії фундаментального дослідження природного права й міжнародного права; Я. Ковельський (1729-1795) - одним із перших звернувся до історії міжнародно-правової думки, переклав роботи класичних авторів з міжнародного права (зокрема, І. Мозера та ін.); М. Бантиш-Каменський(1737-1814) став дослідником історії міжнародного права і, зокрема, історії дипломатії; І. Стройновський (1742-1815) - перший ректор університету м. Вільно, присвятив свої праці питанням теорії природного права в міжнародному праві та ін.

Проте власне українська наука міжнародного права започатковується з другої половини XIX ст. Це стосується праць представників київської школи, Київського університету св. Володимира, заснованого 1834 р. (К. Неволін, В. Незабитовський, О. Бйхельман, а також В. Александренко, Р. Базінер, П. Богаєвський, М. Кантакузін-Сперанський, Н. Ренненкампф та ін.), Одеського університету, що був заснований у 1865 р. (П. Казанський, А. Лохвицький та ін.), Харківського університету, заснованого 1805 р. (Д. Каченовський, якому належить ідея заснування міжнародної асоціації міжнародного права, котра втілилась у створенні Інституту міжнародного права в 1873 р., А. Стоянов, М. Таубе та ін.) та найдавнішого, заснованого у 1661 р., Львівського університету (П. Лодій, С. Цибішовський, автор першого у XX ст. українського підручника міжнародного права М. Лозинський та ін.).

Викладання науки загальнонародного права було введено Єдиним університетським статутом 1835 р., а з 1863 р. цей курс було перейменовано на курс міжнародного права.

Визначним представником української науки міжнародного права періоду її становлення є В. Грабар (з 1924 р. - дійсний член Всеукраїнської академії наук). У 1927 р. він опублікував українською мовою статтю "Про питання державного і міжнародного права в коментарях Джона Мера до сентенцій Петра Ломбардського" в "Записках соціально-економічного відділення ВУАН". Це стало практично першим дослідженням (після зробленого Б. Нісом) діяльності цього середньовічного шотландського юриста. Загалом академік В. Грабар був автором близько 140 праць з теорії міжнародного права і міжнародно-правової думки.

Варто також згадати вихідців з України: визначного професора міжнародного права XX ст. X. Лаутерпахта (навчався у Львівському університеті); професора Віденського та Чернівецького університетів Б. Ерліха, котрий першим висунув теорію "живого права", в якій соціологічними методами пропонує усувати недоліки позитивної юриспруденції, та ін.

У радянський період українська наука міжнародного права була обмежена ідеологічними рамками. Проте і тут можна вказати на ґрунтовні праці з теорії цього права академіка В. Корецького (суддя Міжнародного суду ООН, а з 1968 по 1970 рр. президент цього Суду), професора І. Лукашука та ін. Досить прогресивним на свій час виявився і розроблений кафедрою міжнародного права Київського університету підручник міжнародного права (1971).

2.5.3. Наука міжнародного права в Україні
Розділ 3. НОРМИ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА
3.1. Поняття, особливості та структура норм міжнародного права
3.2. Види норм міжнародного права
3.3. Кодифікація норм міжнародного права та їх прогресивний розвиток
3.4. Імплементація норм міжнародного права
Розділ 4. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ МІЖНАРОДНОГО ПРАВА
4.1. Поняття, ознаки та суть основних принципів міжнародного права
4.2. Принцип незастосування сили або погрози силою
4.3. Принцип мирного вирішення міжнародних спорів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru