Науково-практичний коментар Кодексу України про адміністративні правопорушення - Пєтков С.В. - Стаття 46/1. Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення

Умисне приховування хворими на венеричну хворобу джерела зараження та осіб, які були у контакті з цими хворими, - тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Із змінами, внесеними згідно Із Законом України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони здоров'я населення (див. Основи законодавства України про охорону здоров'я. Закони України "Про захист населення від інфекційних хвороб" тощо).

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається в умисному ухиленні хворими на венеричну хворобу джерела зараження та осіб, які були у контакті з цими хворими (формальний склад).

Венерична хвороба - це інфекційна хвороба, яка передасться переважно статевим шляхом, а в деяких випадках і іншими шляхами (користування одним шприцом, від матері до дитини тісний побутовий контакт та ін.). До таких хвороб належить сифіліс, гонорея, лімфогранулематоз, СШД та ін. Венеричні захворювання - це особлива група інфекційних хвороб, які передаються переважно статевим шляхом; на них хворіють однаковою мірою як чоловіки, так і жінки. На відміну від звичайних інфекційних захворювань венеричні хвороби не залишають після себе імунітету і при повторному зараженні хвороба розвивається знову. При венеричних хворобах видужання не настає само по собі: без медичної допомоги людина не може позбутися такої хвороби і хворіє на неї все життя.

3. Суб'єкт адміністративного проступку- загальний (фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку, і яка є хворою на венеричну хворобу).

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини виключно у формі прямого умислу.

Стаття 46/1. Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення

Порушення вимог режиму радіаційної безпеки у спеціально визначеній зоні радіаційного забруднення, що виражається у проникненні в цю зону без дозволу відповідних органів або самовільному поселенні у ній, або знищенні, пошкодженні чи перенесенні знаків радіаційного забруднення або огорожі зазначеної зони, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення і на посадових осіб - від двадцяти п'яти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення.

(Доповнено статтею 46і згідно з Указом Президії Верховної Ради Української PCP від 19.01.90 р. № 8711-ХІ; із змінами, внесеними згідно з Указом Президії Верховної Ради Української PCP від 28.01.91 р. № 661-XIІ; Законом України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР, у редакції Закону України від 19.04.2007 p. № 966-V)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони здоров'я населення та у сфері радіаційної безпеки (див. Закони України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про поводження з радіоактивними відходами" тощо).

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається в порушенні вимог режиму радіаційної безпеки у спеціально визначеній зоні радіаційного забруднення, що виражається у проникненні в цю зону без дозволу відповідних органів або самовільному поселенні у ній, або знищенні, пошкодженні чи перенесенні знаків радіаційного забруднення або огорожі зазначеної зони (формальний склад).

3. Суб'єкт адміністративного проступку -як громадяни, так і посадові особи.

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини виключно у формі прямого умислу.

Стаття 46. Порушення встановлених законодавством вимог щодо заняття народною медициною (цілительством)
Глава 6. Адміністративні правопорушення, що посягають на власність
Стаття 47. Порушення права державної власності на надра
Стаття 48. Порушення права державної власності на води
Стаття 49. Порушення права державної власності на ліси
Стаття 50. Порушення права державної власності на тваринний світ
Стаття 51. Дрібне викрадення чужого майна
Стаття 51/1. Виключена
Стаття 51/2. Порушення прав на об'єкт права інтелектуальної власності
1. Законодавство, що регулює правовідносини у сфері інтелектуальної власності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru